07
08
04
03
11
05
06
10
01
09
02

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660308
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1137
1384
4376
35991
3660308

Avem 83 vizitatori și niciun membru online

EPISCOPIA DEVEI ŞI HUNEDOAREI

Adresa: Str. Avram Iancu, nr.2, Deva, Jud. HD,
Cod postal: 330025

Tel./Fax: 0254.211.241

Web: www.episcopiadevei.ro

 

IERARH

Preasfinţitul Gurie Georgiu
Episcopul Devei şi Hunedoarei
Tel./Fax: 0254.211.241 (Secretariat)
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

CANCELARIA EPARHIALA
Secretar Eparhial: Ieromonah Nestor Dinculeană
Tel./Fax: 0254.211.241; Mobil: 0769.223.202
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

ADMINISTRATIA EPARHIALA
Vicar Administrativ: Arhim. Gherontie Ciupe
Tel./Fax: 0254.211.241
Consilier Administrativ - bisericesc: Pr. Vasile Vlad
Mobil: 0769.223.204
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

 
PROTOPOPIATUL DEVA
Adresa: Str. Mihai Eminescu, nr. 91, Deva, Jud. HD,
Cod poştal: 330172 
Tel./Fax: 0254.215.484
 Protopop: Pr. Petru Costa
 
Parohiile şi filiile din Protopopiatul Deva 
 
1. Parohia Almas Sălişte, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
    Pr. Burza Ioan, telefon 0788/033457. Filiile: Godineşti, Almăşel,Micăneşti şi Brăşeu

2. Parohia Almaşu Sec, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
    Pr. Cioară Valentin, telefon 0728/155930. Filiile: Cozia şi Cârjiti

3. Parohia Alun, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
    Filiile: Bunila şi Cernişoara-Florese

4. Parohia Bacea, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
    Pr. Igna Daniel, telefon 0744/597477 Filiile: Cuieş si Ulieş

5. Parohia Banpotoc, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
    Pr. Mihuleţ Mircea, telefon 0745/592872. Filia: Chimidia

6. Parohia Bătrâna, Hramul „Cuvioasa Parascheva“
    Pr. Puf Florin, telefon 0745/500028 Filiile: Muncelu Mic, Merişorul de Munte, Runcu Mic, Muncelu Mare,
    Boia Bârzii şi Poieniţa Tomii

7. Parohia Bârcea Mare, Hramul „Sf. Ioan Botezătorul“
    Pr. Târban Pantelimon,telefon 0726/388161 Filia: Bârcea Mică

8. Parohia Bârsău, Hramul „Sf. Nicolae“
    Pr. Talpaş Adrian, sat Bârsau, telefon 0724/078340

9. Parohia Boholt, biserica cu hramul „Intrarea în Ierusalim“
    Pr. Bosescu Ştefan, telefon 0727/883007 Filia: Topliţa Mureşului

10. Parohia Boş, Hramul „Sf. Ierarh Nicolae“
      Pr. Avarvarei Dumitru, telefon 0740/030254 Filia: Groşi

11. Parohia Boz, Hramul „Sf. Proroc Ilie“
      Pr. Popescu Dacian, telefon 0721/477379 Filia: Târnăviţa

12. Parohia Brănişca, Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Munteanu Emil, telefon 0722/626362 Filia: Târnava

13. Parohia Bretea Mureşană, Hramul „Sf. Mc. Dimitrie“
      Pr. Mureşan Alin, telefon 0763/772212

14. Parohia Brâznic, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
      Pr. Crişan Mircea, telefon 0741/413919 Filia: Săcamaş

15. Parohia Burjuc, Hramul „Cuvioasa Parascheva“
      Pr. Popa Valentin, telefon 0745/314119 Filia: Tisa

16.Parohia Cărmăzineşti, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
     Pr. Lupaş Remus, telefon 0746/993105 Filiile: Boiu de Jos, Boiu de Sus şi Dănuleşti

17. Parohia Cerbăl, Hramul „Pogorârea Sfântului Duh“
      Pr. Toma Petru, telefon 0723/892239 Filiile: Feregi, Socet, Ulmi şi Aranes

18. Parohia Certeju de Sus, Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Dălie Aron, comuna Certeju de Sus, telefon 0372/915136

19. Parohia Cinciş, Hramul „Pogorârea Duhului Sfânt“
      Pr. Ieromonah Maxim, telefon 0743/136119 Filia: Izvoarele

20. Parohia Câmpuri Surduc, Hramul „Sf. Ioan Botezătorul“
      Pr. Dospin Dumitru, telefon 0723/659858 Filia: Runcşor

21. Parohia Cristur, Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Faur Ioan, telefon 0730/029758 Filia: Archia

22. Parohia Deva I, Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Dorel Ciolea și Arhim. Gherontie Ciupe, Protos. Nestor Dinculeană, Ieromonah Serafim, Diac.
      Balea Daniel-Nicolae, Diac. Lache Irinel, Diac. Baraboiu Daniel, telefon 0764458637

23. Parohia Deva II, Hramul „Buna Vestire“
      Pr. Pr. Şortan Emil, Pr. Marius Ghidarcea, Pr. Pârva Miron, telefon 0769/223206

24. Parohia Deva III, Hramul „Sf. Vasile“
      Pr. Popa Lucian, Deva, telefon 0722/789270

25. Parohia Deva IV, Hramul „Naşterea Maicii Domnului“
      Pr. Costa Petru, Pr. Jurca Ioan, Deva, telefon 0730/084647

26. Parohia Deva V, Hramul „Sf. Ap. Petru şi Pavel“
      Pr. Ştef Petru, Pr. Diniş Dumitru, telefon 0724/687591

27.Parohia Deva VI, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
     Pr. Mateş Miron şi Pr. Vlad Vasile, telefon 0728/099936

28. Parohia Dobra, Hramul „Pogorârea Sfântului Duh“
      Pr. Popa Dumitru, telefon 0727/712436

29. Parohia Dumbrava, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Necşa Eugen, tel. 0720/768060 Filiile: Ciulpăz, Cutin şi Nandru

30. Parohia Fintoag, Hramul „Învierea Domnului“
      Pr. Bucovicean Cornel, telefon 0729/457152 Filia: Coşeşti

31. Parohia Furcşoara, Hramul „Pogorârea Sfântului Duh“
      Filiile: Bărăşti, Căbeşti si Gealacuta

32. Parohia Ghelari, Hramul „Sf. Ap. Petru şi Pavel“
      Pr. Mocan Marius, telefon 0727/822588

33. Parohia Glodghilesti, Hramul „Buna Vestire“
      Pr. Inişca Emanuel, telefon 0721/965421 Filiile: Brădăţel şi Petreşti

34. Parohia Gurasada, Hramul „Sf. Mare Mc. Dimitrie“
      Pr. Stretean Ovidiu, telefon 0744/457668 Filiile: Gothatea şi Vica

35. Parohia Hărău, Hramul „Sf. Ap. Petru şi Pavel“
      Pr. Băluţă Petru, telefon 0720/222418

36. Parohia Hăşdau-Topliţa, Hramul „Pogorârea Sfântului Duh“
      Pr. Brăilă Tiberiu, telefon 0723/916903 Filiile: Dabâca, Goleş, Topliţa, Curpeni, Dealu Mic şi Vălari

37. Parohia Hondol, Hramul „Pogorârea Sfântului Duh“
      Pr. Purtător Ioan, telefon 0742/387492 Filia: Bocşa Mică

38. Parohia Hunedoara I, Hramul „Schimbarea la Faţă“
      Pr. Bălăşoiu Ioan şi Pr. Ghiura Viorel, telefon 0740/367971

39. Parohia Hunedoara II Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Georgiu Ioan, telefon, 0769/450597

40. Parohia Hunedoara III, Hramul „Sf. Împ. Constantin şi Elena“
      Pr. Suciu Petru, Pr. Rudeanu Ioan, şi Diac. Bembea Daniel, telefon 0745/923522

41. Parohia Hunedoara IV, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Jurca Corneliu şi Pr. Chitidean Ioan, Hunedoara – Buituri, telefon 0723/336684

 42. Parohia Hunedoara V, Hramul „Toţi Sfinţii“
      Pr. Tiric Ion, Pr. Simulescu Ştefan, telefon 0729/043303

43. Parohia Hunedoara VI, Hramul „Sfânta Treime“
      Pr. Stanc Simion, Pr. Bornemisa Graţian, telefon 0753/212944

44. Parohia Hunedoara VII, Hramul „Sf. Spiridon“
      Pr. Boboia Nicolae, telefon 0748/122519

45. Parohia Ilia, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Bota Emil, telefon 0254/282822

46. Parohia Josani, Hramul „Buna Vestire“
      Pr. Trifon Radu, telefon 0723/458248 Filia: Peştişu Mic

47. Parohia Lăpugiu de Jos, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
      Pr. Bosanc Alin, telefon 0768/887314 Filiile: Lăpugiu de Sus şi Ohaba

48. Parohia Lăpuşnic, Hramul „Cuvioasa Parascheva“
      Pr. Bota Teofil, comuna Lapuşnic telefon 0724/031176

49. Parohia Lăsău, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
      Filiile: Abucea, Stretea şi Grind

50. Parohia Lelese, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
      Pr. Vlad Mircea, telefon 0765/898927 Filiile Sohodol şi Vadu Dobri

51. Parohia Leşnic, Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Ilea Doinel, telefon 0767/298423 Filia: Dumbrăviţa

52. Parohia Lunca Cernii, Hramul „Sfântul Epifanie“
      Pr. Iovan Marius, telefon 0766/722440 Filiile: Lunca Cernii de Jos, Meria şi Negoiu

53. Parohia Mânerau, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
      Pr. Bâlteanu Constantin, telefon 0730/169328 Filia: Răcăştia

54. Parohia Mintia, Hramul „Sf. Ioan Botezatorul“
      Pr. Ilca Marius, telefon 0723/357678 Filia: Bejan
55. Parohia Nădăştia de Sus, Hramul „Pogorârea Sfântului Duh“
      Pr. Vişoi Ciprian, telefon 0761/061557 Filiile: Nădăştia de Jos şi Hăşdat

56. Parohia Nojag, Hramul „Sfântul Gheorghe“
      Pr. Bota Petru, telefon 0735/783545 Filia: Măgura

57. Parohia Panc, Hramul „Pogorârea Sfântului Duh“
      Pr. Vişovan Viorel, telefon 0742/132810 Filia: Panc-Sălişte

58. Parohia Peştişu Mare, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Miricescu Gabriel, telefon 0769/090 961 Filia: Almaşu Mic

59. Parohia Pojoga, Hramul „Sf. Ap. Petru şi Pavel“
      Pr. Băştean Dorin, telefon 0729/991678 Filia: Sălciva

60. Parohia Popeşti, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Scânteie Radu, telefon 0757/055968 Filia: Chergheş

61. Parohia Răduleşti, Hramul „Cuvioasa Parascheva“
      Filiile: Bujoru, Stânceşti şi Stânceşti-Ohaba

62. Parohia Roşcani, Hramul „Buna Vestire“
      Pr. Şuiaga Victor, telefon 0766/632177 Filia: Mihăieşti

63. Parohia Ruda, Hramul „Sf. Ioan Botezătorul“
      Pr. Şerban Adrian, telefon 0762/335428 Filiile: Plop şi Poieniţa Voinii

64. Parohia Runcu Mare, Hramul „Sf. Ap. Petru şi Pavel“
      Pr. Vinca Roman, telefon 0752/950077 Filiile: Cerişor si Poiana Răchiţelii

65. Parohia Săcarâmb, Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Petruse Daniel, telefon 0723/926855
66. Parohia Sântandrei, Hramul „Cuvioasa Parascheva“
      Pr. Popovici Teofil, telefon 0254/236759 Filia: Sântuhalm
67. Parohia Sârbi, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Boldor Ioan, telefon 0748/747649 Filiile: Dumeşti şi Valea Lungă
68. Parohia Şoimuş, Hramul „Înălţarea Sfintei Cruci“
      Pr. Herban Mihai, telefon 0735/876867 Filia: Balata
69. Parohia Tătarăşti, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Buciuman Voicu, telefon 0726/716205 Filia: Câmpuri de Sus
70. Parohia Teiu, Hramul „Adormirea Maicii Domnului“
      Pr. Ştaier Aron, telefon 0749/060818 Filia: Holdea
71. Parohia Teliuc Inferior, Hramul „Sf. Gheorghe“
      Pr. Achim Alin, telefon 0762/812022 Filiile: Teliucul Superior şi Mănăstire
72. Parohia Vărmaga, Hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“
      Pr. Plitea Ionel, telefon 0723/529531
73. Parohia Veţel, Hramul „Sf. Mare Mc. Dimitrie“
      Pr. Indreica Mihai, telefon 0254/237725 Filiile: Căoi şi Herepeia
74. Parohia Visca, Hramul „Sfântul Gheorghe“
      Pr. Josan Ilie, telefon 0722/680539 Filiile: Valea-Poienii şi Luncşoara
75. Parohia Vorţa, Hramul „Sf. Nicolae“
      Pr. Gheară Călin, telefon 0766/534342 Filiile: Certeju de Jos şi Coaja
76. Parohia Vulcez, Hramul „Cuvioasa Parascheva“
      Filia: Bretelin
77. Parohia Zam, Hramul „Sf. Vasile cel Mare“
      Pr. Farcău Remus, telefon 0726/238945 Filiile: Tămăşeşti, Cerbia, Pogăneşti şi Zam Sat
78. Parohia Zlaşti, Hramul „Cuvioasa Parascheva“
      Pr. Haţegan Gheorghe, telefon 0745/302384 Filia: Govăjdia 
   
 
 
 
 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva