Pentru comunitatea românească în continuă creștere, vechea biserică de “Pe Vale” devenise neîncăpătoare, astfel că protopopul Ioan Papiu și preotul George Nicoară, cu încuvințarea mitropolitului Andrei Șaguna, au demarat lucrările de construcție a unui nou lăcaș de cult.
Preluând de la predecesoarea să hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” biserica, ridicată între anii 1861 și 1873, a fost definitivată în formă actuală, de arhitectul Constantin Purcariu din Lugoj, abia în periodă interbelică (1927‑1930), când a fost renovată și pictată în stil bizantino-român.
Inaugurarea s-a făcut la 6 decembrie 1874. Este un edificiu în plan “cruce greacă”, cu absida nedecroșată, poligonală cu trei laturi, supraînălțat printr-o turlă central octogonală. Deasupra intrării apusene a fost elevată o clopotniță patrulateră, cu terminații octogonale, de o accentuată verticalitate (37 m), străjuită de opt turnulețe miniaturale.
În interior se găsesc câteva icoane din secolul XVII. Pictura veche a bisericii a fost executată între anii 1929‑1931 de către pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj.
Iconostasul este sculptat din lemn de stejar și a fost executat de Școala de meserii din Deva în anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de război, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, după cum arată și inscripțiile de pe ele. Acoperișul catedralei s-a făcut cu eternit, iar turnul și cupolele cu tablă. O podoabă o constituie și cele 21 de cruci care se văd pe catedrală.
Exteriorul este ornamentat cu reliefuri în formă de cruce. În curtea catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului.
FLORIN DOBREI, “Bisericile ortodoxe Hunedorene”, Reșița 2011.
Religie: Ortodox
Hram: Sfântul Nicolae
Stil arhitectonic: Neobizantin
Parohia: Deva I
Adresa: Str. Avram Iancu nr. 2, Deva, 330025, HD
Tel: 0764.458.637