2

mai

Parcul Municipal Cetate

0 Comments
75 views
9 mins
Parcul Municipal Cetate. (Photo: Iovan Darius)

Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetății, “Parcului Municipal Cetate” este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. În secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia iar în primii ani ai secolului XX se afla în proprietatea statului român, fiind administrat de Fisc.

Parcul Municipal Cetate. (Photo: Iovan Darius)

Din inițiativa lui Dr. Petru Groza, aici au fost aduși din Parcul Dendrologic Simeria, o mare diversitate de arbori care au fost plantați și îngrijiți de doi grădinari profesioniști.

La intrarea dinspre oraș a parcului se află în partea dreaptă, casa lui Dr. Petru Groza (“casa fără acoperiș” cum îi spun locuitorii vârstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. În stânga intrării se găsește statuia pedestră a lui Decebal. În centrul parcului rezista de decenii chioșcul orchestrei sau Filigoria, loc de întâlnire și popas pentru turiști și pentru devenii romantici.

Spre filigorie își îndreaptă privirea statuia tăcută a lui Mihai Eminescu. Tot în parc se mai găsește un loc de joacă pentru copii, iar prin anii ’60 – ’70 exista și o minigrădină zoologică a cărei vedeta era un urs carpatin închis într-un spațiu special amenajat.

A mai existat în parc și un trenuleț pe șine care plimba copiii dar și adulții dornici de relaxare. Tot în parc, lângă poalele cetății exista și o baie publică. Dar începând cu toamna anului 1967 ea nu mai funcționa deși pentru ea se făcuseră cheltuieli enorme.

Deoarece construcția a devenit șubredă și nu mai prezenta siguranță, în anul 1968 s-a propus demolarea ei. Amenajat în perioada comunistă, parcul avea leagăne, carusel, tobogan, balansoar și nisip, unde se jucau copiii.


Parcul vechi al Devei cu celebra roată carusel. (Photo: www.orasuldeva.ro)

Din parc se poate urca direct pe Cetate, pe treptele betonate până la tunel, apoi pe potecile special amenajate. Tot în parc, la baza dealului Cetății se găsește restaurantul Perla, renumit pe vremuri printre deveni pentru petrecerile care se făceau aici.

În nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetății, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI. Inițial castelul a fost conceput în stilul Renașterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum și cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat și elemente de artă barocă.

În prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăpostește Muzeul Județean Deva (secțiile de istorie și științe naturale).

La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generațiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu și Mariana Bitang), ș.a. După sala de sport se găsește “Stadionul Cetate”, unde evoluează echipa de fotbal “Mureșul Deva”.

Pe străzile adiacente parcului, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Județean.

După ce România a devenit republică populară, parcul din Deva a fost botezat Filimon Sârbu după numele unui cunoscut activist comunist și militant antifascist român, care a fost executat de către autoritățile militare în perioada celui de-al doilea război mondial, fiind acuzat de sabotaj. În prezent, parcul are denumirea “Parcul Municipal Cetate”.

În perioada 2012 – 2013 s-au desfășurat lucrările de reabilitare a Parcului Municipal Cetate, astfel că la data de 1 iunie 2013 noul parc și-a deschis oficial, porțile. Sute de deveni, adulți și copii au participat la scurtă festivitate de inagurare, urmată de un program artistic dedicat Zilei Copilului.

Parcul municipal Cetate a fost modernizat în baza unui proiect de reabilitare finanțat din fonduri europene. S-a realizat semnalizarea adecvată a parcului și a speciilor de vegetație din parc; iluminarea publică și decorativă cu stâlpi și corpuri de iluminat specifice; amenajarea peisagistică a spațiilor verzi; amenajarea unui sistem de irigare a spațiilor verzi. Locurile de joacă au fost complet regândite și reamenajate, mobilierul înlocuit, s-au plantat specii noi de arbori, arbuști și flori ornamentale.

Au fost modernizate aleile și adăugate unele noi. A fost amenajată o fântână arteziană, iar filigoria a trecut la rândul său printr-o transformare vizibilă. Parcul Cetate este acum un loc prietenos, în care copiii, părinții sau bunicii își pot petrece timpul liber în cele mai bune condiții.

TAGS:
Comments are closed.