Scurtă prezentare

Vedere spre cetate. Statuia reginei Maria. Martie 2024. (Photo: www.orasuldeva.ro)

Deva, orașul de la poalele Cetății, este una dintre cele mai vechi așezări din țara noastră, fiind atestat documentar din 1269.

În zilele noastre, Deva ocupă un prim loc ca importanță între cele cinci municipii ale județului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ și cultural, precum și localitatea de reședință a județului.

Este situat în partea centrală a județului, la 45*53′ latitudine nordică și 22*54′ longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 187 – 220 m față de nivelul mării, între Munții Apuseni și Munții Poiana Ruscă.

Orașul, s-a dezvoltat într-un cadru natural pitoresc, pe malul stâng al râului Mureș, beneficiind de mănoasa luncă a acestuia precum și de bogatele resurse minerale ale munților metaliferi și munților auriferi care îl înconjoară.

Climatul temperat este specific orașului, temperaturile medii vara fiind de 21*C și iarna de -1*C.

Așezat la o altitudine relativ scăzută, într-o mică depresiune, beneficiind de cea mai temperată climă din întreg Ardealul, ferit de curenți, orașul Deva este un autentic centru turistic, odihnitor și reconfortant.

Până în 1920 a fost reședința comitatului Hunedoara, apoi a județului Hunedoara (perioada interbelică). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdicția Curții de Apel Cluj, până la desființarea curților de apel în anul 1952. Din 1992 se află sub jurisdicția Curții de Apel Alba Iulia. Între 1952‑1968 a fost reședința Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale României comuniste.

După organizarea administrativ teritorială din 1968, Deva devine reședința județului Hunedoara. Astfel, prin art. 10 din Legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 “Privind organizarea administrativă a teritoriului R.S.R.” orașul Deva este declarat municipiu reședință de județ. Municipiul Deva este localitate de rangul II, stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a IV-a. Municipiul Deva cuprinde, în afara orașului Deva, localitatea componentă Sântuhalm și satele aparținătoare Cristur, Barcea-Mică și Archia.

Localitatea componentă Sântuhalm face parte din trupul principal al orașului Deva și este situată în partea estică a municipiului, pe D.N.7, la 2 km distanță de acesta. Sântuhalm a fost o localitate aparte, dar a fost alipită orașului Deva în 1930.

Satul aparținător Cristur are o suprafață totală de 199,98 ha și este situat în partea sud-estică a municipiului Deva pe DN 68 N, la o distanță de 1,5 km fața de DN 7.

Satul aparținător Bârcea Mică are o suprafață totală de 31, 57 ha, este situat în partea sud-estică a municipiului Deva și la est de localitatea Cristur, pe Dc 123 care se ramifică din DN 68B. Satul este situat la marginea râului Cerna (afluent al Mureșului) la 4,1 km față de Deva (pe traseul DN 68B, Dc 123), respectiv la 800 m față de satul Cristur pe Dc 123. De-a lungul timpului așezarea a fost cunoscută sub diverse denumiri ca Bârcia Mică, Nidiș, Kisbarcsa, Felsöbarcsa, Aprodpalfalva, Klein-Sammetdorf.

Satul aparținător Archia are o suprafață totală de 24,44 ha, este situat în partea sudică a municipiului Deva pe Dc 124, la o distanță de 2,4 km față de DN 7.

Suprafața municipiului Deva este de 5883,48 ha, iar intravilanul este de 1513,96 m.p. Intravilanul satelor aparținătoare Cristur, Bârcea Mică și Archia însumează o suprafață de 256,99 ha.

Conform recensământului din 18 martie 2002 orașul Deva avea o populație de aproximativ 69.257 locuitori, însumând și locuitorii așezărilor suburbane și dispunea de 27.395 locuințe din fond privat și 556 din fondul de stat. Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Deva era de 61.123 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior. La recensământul efectuat în 2016, se constată o creștere, populația municipiului Deva ridicându-se la 70.407 de locuitori.

Majoritatea locuitorilor sunt români (82,98%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (7,21%) și romi (1,24%). Pentru 7,84% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

În ceea ce privește infrastructura sanitară orașul Deva dispune de un spital județean, ambulatoriu de specialitate, serviciu de ambulanță județeană, un centru de colectare și conservare a sângelui, 23 de farmacii, 29 dispensare medicale, 92 de cabinete medicale particulare de specialitate, un sanatoriu TBC și un complex medical de tratament Băile Sărate.

În anul 2005, în municipiul Deva funcționau 10 licee, 5 școli profesionale, 5 școli postliceale, 2 școli de maiștrii, 6 școli generale, 12 grădinițe, 1 creșă, 2 centre de plasament.

Activitățile specifice zonei sunt: industrie, comerț, prestări servicii, administrație publică, turism, iar activități economice principale: industria ușoară, industria materialelor de construcții, industria alimentară.

Prin Hotărâri ale Consiliului Local, investitorilor li se pot oferi facilități constând în scutiri de taxe și impozite.

Turiștii beneficiază de serviciile de cazare a 4 hoteluri Hotel Decebal, Hotel Deva, Hotel Sarmis, Hotel Wien, vile de cazare Venus, Paradis, Georgia, Europa, moteluri Oil Glat Exim, Alaska, Pacific, Lowe, etc, însumând un număr total de peste 800 locuri de cazare.

Intrarea în oraș

Intrarea în oraș se poate face prin trei porți:

Poarta din sud-est localizată la intrarea dinspre localitatea Sântuhalm, pe DN7, este marcată printr-o poartă simbolică realizată din ciment, înnobilată cu elemente decorative artistice. Pentru fluidizarea traficului auto, s-a realizat o nouă cale de acces în oraș precum și un sens giratoriu, motiv pentru care și poarta de intrare a fost modificată. Cu ocazia sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Deva (1269‑1969), pe dealul din stânga acestei porți a fost inscripționat din puieți de brad cifra 700. În anul 2008 la intrarea dinspre sud-est în Deva, s-au construit și dat în folosință hypermarketul REAL și magazinul PRAKTIKER.

Poarta de nord a orașului este localizată tot pe DN7 în partea dinspre Brad. La intrarea în municipiu, pe partea stângă, este depozitat un munte de steril provenit de la “Uzina de preparare a minereurilor”. Intrarea în oraș se face pe șoseaua de centură din stânga, sau pe drumul din dreapta prin unitatea urbanistică Viile Noi, pe strada Horia, stradă pe care găsește complexul hidroterapeuric Baia Sărată. Localizată aproape de strada Horia, în partea dreaptă, se poate vedea Cetatea.

– O a treia intrare în municipiu se face prin Gara Deva. În zona Gării Deva s-au deschis supermagazinul BILLA și supermarketul ȘPAR.

Intrarea în Deva dinspre Sud-Est. ‎Decembrie ‎2000. (Photo: www.orasuldeva.ro)

Intrarea în Deva dinspre Nord. ‎Aprilie ‎2005. (Photo: www.orasuldeva.ro)

Gara Deva. ‎Aprilie ‎2005. (Photo: www.orasuldeva.ro)

Personalitățile orașului

Una dintre cele mai importante personalități a istoriei recente a Devei a fost Dr. Petru Groza, născut la 7 decembrie 1884, în comuna Băcia, județul Hunedoara, provenind dintr-o familie de preoți și intelectuali români. Devine prim-ministru al României la 6 martie 1945. Acordă o atenție deosebită modernizării orașului Deva (unde a avut domiciliul). În 1958, după moartea sa, prezidiul MAN a hotărât ridicarea unei statui a lui Dr. Petru Groza în Deva, statuie ce a fost pusă pe soclu în 1963 în Piața Unirii, în locul monumentului Horea, Cloșca și Crișan. Această statuie a fost înlocuită după Revoluția din 1989 cu statuia împăratului Traian.

Printre alte personalități marcante ale municipiului Deva se mai numără: Francisc Hossu Longin; Ion Lăzăriciu; Franz Nopcsa; Victor Șuiaga; Istvan Peterfi; Constantin Sporea; Sabin Drăgoi; Octavian Floca; Nicolae Gosar; Bujor Almăjan; Mircea Valea; Nuțu Agnisa; Dumitru Susan; Radu Ciobanu; Bela Zsok; Liviu Oros; Mircea Bâtcă.

Pentru alte detalii despre personalitățile orașului citiți articolul Personalitățile orașului

Activitatea sportivă

La sfârșitul secolului al XIX-lea apar în localitate primele cluburi sportive. În 1863 și 1880 apar școli de scrimă, o societate de înot și patinaj apare în 1893, o societate a vânătorilor în 1889, iar în 1909 există un club de tenis cu două terenuri. Primul club sportiv al tineretului din Deva se înființează în 1912. Bazele clubului de fotbal se pun în 1921 și din acel moment începe o activitate sportivă organizată.

Stadionul Cetate a fost amenajat pe un teren viran, la poalele cetății, în anul 1958. Orașul Deva este cunoscut în toată lumea datorită Clubului Sportiv Școlar Cetate Deva, înființat în 1978, club care a dat lumii cele mai mari nume în gimnastică feminină Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivaș, Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Simona Amânar, Andreea Răducan.

În anul 1977, la inaugurarea Sălii Sporturilor din Deva, a participat și Lotul olimpic feminin de gimnastică al României, proaspăt întors de la Olimpiada de la Montreal Atunci, antrenorii lotului Marta și Bela Karoly au decis să înființeze la Deva un centru național de antrenament pentru pregătirea lotului olimpic al României. Pentru antrenamentele lotului feminin olimpic de gimnastică, în anul 1979 a fost inaugurată o sală de sport olimpică, sală în care s-au format mari campioane ale gimnasticii mondiale.

În Deva mai activează și o valoroasă echipă de handbal, Universitatea Remin, care în anul 2002 și-a demonstrat valoarea la nivel european, cucerind Cupa Challenge.

Fotbalul este reprezentat de echipa CS Deva, înființată în anul 2003 prin fuzionarea echipelor CS Certej și Mureșul Deva. Culorile clubului sunt alb-albastru, iar antrenamentele și partidele locale se desfășoară pe stadionul Cetate Deva.

În prezent, Deva este localitatea cu cea mai intensă activitate sportivă din județul Hunedoara. În Deva activează peste 1000 de sportivi în 21 de cluburi și asociații sportive.

Sporturile practicate la nivelul municipiului Deva sunt fotbal, futsal, handbal, baschet, volei, gimnastică artistică, gimnastică aerobică, atletism, judo, lupte libere, canotaj, karate, șah, tenis de masă, tenis, culturism și fitness. Activitatea structurilor sportive susmenționate este coordonată și monitorizată de către Direcția pentru Sport a Județului Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociațiile Județene pe ramuri de sport.

În dorința de a realiza și dezvolta o școală de fotbal pentru copii, în anul 2007 s-a înființat Clubul Sportiv Real Sport. Principalul scop al acestei școli este descoperirea, selecționarea, pregătirea, dezvoltarea, promovarea celor mai talentați copii în arta jocului de fotbal și în special către fotbalul de performanță.

Mass Media

În anul 2017 mass media din Deva era reprezentată de: posturile de radio BIG-FM (92,6 FM), KapitalFM (92,5 MHz), posturile de televiziune Hunedoara-Transilvania TV, Kapital TV, Info HD TV și publicațiile: Ziarul Hunedoreanului, Servus Hunedoara, Mesagerul Hunedorean, Glasul Hunedoarei, Accent Media, Hunedoara Mea, Informația de Hunedoara, Replica, Hunedoara Plus și Hunedoara Liberă.

TAGS:
Comments are closed.