Zonele orașului

Deva. Vedere panoramică. Martie 2014. (Photo: www.orasuldeva.ro)

CARTIERELE ORAȘULUI

În zilele noastre Deva este formată din 10 cartiere:

• Cartier Sarmis – este situat în partea centrală a orașului și cuprinde o serie de instituții: Casa de Cultură, Institutul de Cercetări și Proiectări, Spitalul Județean, Hotel Sarmis, Magazinul Artima și Ulpia Shopping Center.

• Cartier Zărand – format din trei unități urbanistice: Gojdu, Mărăști și Dorobanți. În acest cartier se găsește Sala Sporturilor, Biserica Baptistă, două ștranduri, noul sediul al Poliției Municipiului Deva, etc.

• Cartier Dacia – situat în partea sudică a orașului, format din două unități urbanistice: Dacia și Bălcescu. Aici se găsesc: Policlinica Teritorială, Școala Generală “Eminescu-Petofi”, Colegiul Național “Transilvania”și liceul ” Sigismund Toduță”.

• Cartier Bejan – situat în sud-vestul orașului, format din două unități urbanistice: Bejan și Minerul. Această zonă cuprinde: Trident Shopping Center, magazinul MAXXA, Școala Generală “Andrei Mureșanu”, Școala Generală “Octavian Goga”, liceele Traian, Dragomir Hurmuzescu, Horea, Grigore Moisil, Ion Mincu, precum și Poliția Județeană și Unitatea Militară.

• Cartier Călugăreni – amplasat în partea vestică a localității este format din unitățile urbanistice Mihai Eminescu și Eroilor. Este compus din locuințe individuale.

• Cartier Aurel Vlaicu – este situat în nordul orașului și cuprinde unitățile Livezi și Cetate. Este compus din locuințe individuale.

• Cartier Horea – este format din trei unități urbanistice: Decebal, Progresul și Viile Noi. Aici se găsesc: parcul orașului, Stadionul Cetate, Catedrala Ortodoxă “Sfântul Nicolae”, Prefectura, Consiliul Județean, Biblioteca Ovid Densușianu, Universitatea Ecologică, Liceul cu Program Sportiv, Mănăstirea Franciscană, Școala Generală “Lucian Blaga” și Gara orașului Deva. În zona Gării Deva se găsesc supermagazinul BILLA și supermarketul SPAR. Cartierul este compus din locuințe individuale.

• Cartier Matei Corvin – situat în nordul cartierului Horea, aici se găsește Baia Sărată. Este compus din locuințe individuale.

• Cartier Mureș – situat în nord-estul orașului, dincolo de calea ferată. Este compus din locuințe individuale.

• Cartier Sântuhalm – amplasat în sudul orașului, este separat de oraș printr-un teren agricol, folosit mai ales pentru pomicultură și legumicultură. Este compus din locuințe individuale. La ieșirea din oraș înspre Sântuhalm s-au construit și dat în folosință hypermarketul REAL și magazinul PRAKTIKER.

TAGS:
Comments are closed.