Telecabina

Telecabina nouă. (Photo: FaceBook Primăria Municipiului Deva 29 martie 2024)

Telecabina veche. (Photo: Primăria Municipiului Deva)

Intenționând punerea în valoare a monumentului precum și atragerea de turiști în zonă, primăria orașului a decis instalarea unei telecabinei electrice pe șine. Lucrările au început în luna septembrie 2003 și au fost finalizate în luna iunie 2005. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Eugen Ilișiu, iar lucrările de construcții și montajul au fost realizate de firma deveană Metal Expres.

Primăria mizează și pe faptul că instalarea telecabinei va atrage potențiali finanțatori în activitățile comerciale, pe care autoritatea tutelară intenționează să le susțină la 184 m înălțime, fără să aducă prejudicii monumentului.

Însă, pe sit este necesară o cercetare arheologică exhaustivă și un proiect complex de conservare-restaurare pentru punerea în valoare a vestigiilor.

Începând din luna iunie 2005, accesul pe Cetate se poate face și cu Telecabina. Telecabina este singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) și a diferenței de nivel (158 metri) este primul din Europa.

Având 16 locuri și folosind sistemul planului înclinat, telecabina facilitează accesul pe cetate al turiștilor. Instalația asigură legătura mecanică de la stația de plecare, situată la cota 180,0 metri până la platforma intermediară a Cetății Deva situată la cota 342,65 metri, respectiv o diferență de nivel de circa 160,00 metri.

Comanda telecabinei se face prin stație, dar poate fi efectuată și prin radio și telefon, aceasta putându-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiază de trei sisteme de frânare, ceea ce face să ofere siguranță maximă celor care au plăcerea de a face o plimbare cu telecabina.

Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s, având o durată medie a unei curse de cca 2,5 min.

NOUA TELECABINĂ

Începând cu data de 29 martie 2024, Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Deva a fost pusă în funcțiune și este disponibilă pentru cei care vizitează monumentul istoric.

Inaugurarea noii telecabine. (Photo: FaceBook Primăria Municipiului Deva 29 martie 2024)

Noul ascensor are o capacitate de 30 de persoane. Investiția a presupus: modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare.

În zona de așteptare au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost realizat iluminatul exterior cu led, au fost plantați copaci ornamentali și rondouri pentru flori. De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor.

 Inaugurarea noii telecabine. (Photo: FaceBook Primăria Municipiului Deva 29 martie 2024)

Programul de funcționare a noii telecabine. (Photo: FaceBook Primăria Municipiului Deva 29 martie 2024)

Telecabina funcționează zilnic, între orele 10:00-19:00.
Un bilet pentru o călătorie dus-întors adulți costă 20 de lei.
Copiii până la 14 ani și pensionarii vor plăti 10 lei/călătorie dus-întors.
Persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Această investiție face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Deva în ceea ce privește promovarea, dezvoltarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural precum și dezvoltarea activităților economice din domeniul turismului.

TAGS:
Comments are closed.