Piețe și târguri

Piața Agroalimentară Deva. 27 noiembrie 2008. (Photo: www.orasuldeva.ro)

În sens etimologic, expresia de comerț provine din latinescul commercium, care, la rândul său, reprezintă o juxtapunere a cuvintelor “cum” și “marx”, ceea ce înseamna “cu marfă”. La fel ca în multe alte localități, și în zona Deva târgurile s-au format din vremuri străvechi, datorită nevoilor de schimb la început, apoi de vânzare și cumpărare de produse și animale.

Se știe că în perioada daco-romană se exportau materii prime din zonă (piatră, sare, lemn), dar obiectul comerțului îl făceau și cerealele, vitele, mierea de albine, peștele. Activitățile comerciale din acea perioada sunt evidențiate și de descoperirile care arată că în zonă existau resurse monetare. Existau de asemenea o serie de meșteșugari care exercitau activități comerciale, însă o mai bună dezvoltare a meseriilor și meșteșugurilor se evidențiază în secolul al XVII-lea când apar în Deva primele bresle ale meseriașilor: breasla cismarilor și tăbăcarilor, a olarilor, măcelarilor, cojocarilor, croitorilor și frizerilor.

Vânzarea produselor se făcea în târguri, în locuri amenajate sau pur și simplu pe străzi. Tot în secolul XVII sunt introduse cultura cartofului și porumbului, despre care se scrie că în Ardeal a fost pentru prima dată cultivat în comitatul Hunedoara. O importanță deosebită în activitatea comercială din Deva o aveau corăbierii după cum reiese dintr-un document din 1669 prin care principesa Bornemisa comandase 400 de kilograme de fier de la topitoria Baia Cernei pentru corăbiile sale din Deva.

Comerțul care se făcea în zonă, trebuie să fi fost destul de dezvoltat, deoarece documentele vremii vorbesc despre neguțători, țărani moldoveni care veneau cu carele până la Deva, precum și despre neguțătorii români de aici aparținând unor companii grecești. Într-un document din 1727 se arată că în Deva existau 27 de comercianți, iar în alt document din 1779 se spune că Deva era un târg mare și des cercetat de comercianți.

Pe la jumătatea secolului XIX se menționează că la târgurile din Deva veneau negustori cu șatre (corturi) mari din Viena, Pesta, Arad și Cluj, veneau slovaci cu pânzeturi și stofe de Boemia, turtari, cojocari și cismari din Sibiu și Orăștie precum și tot felul de negustori și meșteșugari de pe Criș, din Țara Moților sau din Hațeg, Dobra și Banat. În 1872 vechile bresle ale meseriașilor sunt desființate, iar meșteșugarii au fost organizați în uniuni pe ramuri, apoi în corporații industriale pe localități, Corporația de la Deva luând ființă în 1886.

După listele de impozit din 1879, în Deva existau 118 meseriași cu 112 calfe și ucenici și 29 de comercianți cu 31 calfe și ucenici. Comerțul prinsese o mai bună dezvoltare și se făcea în dughene și magazine stabile, târguri și bâlciuri sau prin negustori ambulanți. Până în 1895 târgul săptămânal se ținea sâmbăta, apoi a început să se țină și miercurea, iar bâlciurile anuale erau 4, după anotimpuri.

Locul târgurilor de mărfuri și alimente era Piața (Piața Unirii) și străzile care dădeau în ea, iar cele de porci și miei se țineau la capătul străzii Berărie-Veche (strada Coșbuc) pe locul unde se afla unitatea de pompieri. În continuare, pe lângă canalul Cerna, pe strada Kogălniceanu, se ținea târgul de vite, cai, oi și nutrețuri. Către sfârșitul secolului XIX târgul de animale și furaje s-a mutat în colonia Ceangăilor (fosta strada Gheorghe Doja), cu intrare de pe strada Mărăști.

În anul 1952, locul pieții se mută din centrul orașului (Piața Unirii) într-o nouă piață deschisă între Str. Ioan Corvin și Cuza Vodă. Noua piață era pavată cu piatră, și era spațioasă având multe gherete pentru vânzare. Ulterior s-au construit tarabe din beton acoperite cu material plastic, s-a introdus apeduct și canal și întreaga piață s-a asfaltat.

Zona din spatele pieței. Strada Mihai Viteazu. (Photo: Arhivele Naționale Hunedoara)

Piața orașului în 1968. (Photo: Colecția Virgil Onoiu, Drumul Socialismului)

În luna octombrie 1969 pe strada Mărăști în cartierul Gojdu se înființează o piață agroalimentară mai mică, unde se vindeau doar legume și fructe, dar această piață nu a funcționat mult timp.

Duminică 17 aprilie 1983, pe strada Ion Creangă nr. 60, a fost dată în folosință o nouă piață agroalimentară. Piața deschisă, acoperită avea o suprafață de desfacere de peste 1.000 mp. La inaugurare au fost prezente, cu activitate comercială, unități ale întreprinderii județene de legume și fructe, ale Gostatului și Agrocoopului, unități ale alimentației publice Astoria, Izvorul Veseliei, Familial, Bachus, unități ale I.C.S. mărfuri industriale, sera de la Sântandrei, C.A.P. Băcia (cu ciuperci) precum și producători individuali.

Târgul de animale s-a mutat la Mintia unde se ținea lunar.

În 1989 s-a deschis o piață de vechituri în cartierul Micro 15 (pe locul unde ulterior se va afla magazinul Trident), piață ce a fost apoi mutată în apropiere de Pădurea Bejan. Piața era în subordinea Primăriei Deva și administrator al pieții era domnul Lazăr Ioachim un om de o corectitudine deosebită și care s-a implicat mult în modernizarea și extinderea pieții precum și în atragerea de producători și comercianți din toată țara.

În acea perioadă, Piața Agroalimentară Centrală din Deva administra și piețele mici de cartier: Dacia, Micro15 și Gojdu, precum și Piața de la Băița și Târgurile de animale de la Mintia și Băița.

După Revoluție, din data de 2 mai 2002 Piața Agroalimentară Centrală a fost dată în administrarea S.C. Publiserv Goscom S.A. Deva (S.C. Goscom S.R.L). În urma încheierii contractului de concesiune între Primăria municipiului Deva și S.C. Goscom S.R.L, aceasta avea obligația să se ocupe de curățenie și de întreținerea pieței. S.C. Goscom S.R.L și-a declarat, însă, în 2009, falimentul, și astfel s-a dispus dizolvarea acesteia – dizolvare finalizată în luna decembrie a anului 2010.

În piață funcționau în jur de 70 de chioșcuri, iar producătorii agricoli aveau la dispoziție peste 650 de mese de beton. Piața era deschisă zilnic între orele 6:00 – 21:00. Piața Agroalimentară mai avea în administrare Piața de cartier Micro 15, situată pe strada Scărișoara (orar zilnic 6:00 – 21:00) precum și Piața Bazar de pe strada Mihai Eminescu (lângă pădurea Bejan) deschisă zilnic, dar cu activitate mai intensă în zilele de duminică.

Piața Mică de pe strada Mihai Viteazul era tot în administrarea Pieței Centrale, dar ulterior a fost închisă din cauza unor dispute legate de teren. În cartierul Dacia exista o piață particulară, Piața Petre N Roman, deschisă zilnic, orar 06:00 – 21:00.

Piața Agroalimentară Centrală

Piața Agroalimentară Centrală a fost deschisă la Deva în data de 27 noiembrie 2008, în centrul orașului. În incintă sunt aproximativ 280 de tarabe la care producătorii agricoli pot să-și vândă marfa, iar pe margine există magazine cu carne, mezeluri, pește, produse alimentare, etc.

Țăranii care vând produse lactate au o încăpere specială, delimitată de restul halei. La etaj, există spații comerciale cu diferite produse de panificație, alimentare, articole de îmbrăcăminte, precum și un bar.

La subsol există o parcare cu 138 de locuri, iar tariful pentru o oră de staționare este de 1 leu. La momentul deschiderii sale, Piața Agroalimentară Deva era una dintre cele mai moderne din țară. În data de 5 octombrie 2016, consilierii locali ai Devei au aprobat proiectul de închiriere prin licitație a Pieței Agroalimentare pe o perioadă de 25 de ani.

Prețul de pornire a fost fixat la 24.167 lei pe lună, la care se adaugă suma de 1800 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de evaluare. În luna martie 2017, Piața Agroalimentară a fost modernizată. Astfel, o serie de spații comerciale s-au transformat din simple mese în chioșcuri.

Adresa: Str. Ion Creangă, Deva, HD
Tel.: 0722.301.975
Orar:
L-V: 07:00-21:00
S: 07:00-19:00
D: 07:00-14:00

Piața Agroalimentară Deva la inaugurare. 27 noiembrie 2008. (Photo: www.orasuldeva.ro)

La începutul anului 2012 a fost desființată fosta piață a rușilor de la Bejan, iar în data de 22 noiembrie 2012 a fost deschisă o nouă piață de desfacere pentru vechituri, în zona Pompierilor (strada I.L.Caragiale, nr. 20).

Târgul avea loc în fiecare zi de miercuri și vineri, în intervalul orar 06:00‑17:00. “Intrarea este gratuită pentru vânzători, pentru că suntem la început și dorim că fiecare comerciant să aibă posibilitatea să vină și să-și expună marfa. Deocamdată această piață este amplasată în stradă dar pe viitor dorim să construim o hală pentru siguranța vânzătorilor și atunci eventual vom stabili niște tarife. “, a precizat reprezentanta bazarului, Mihaela Coroamă.

Piaţa Agroalimentară Cioclovina

Piața Agroalimentară Cioclovina a fost deschisă în data de 1 iulie 2015. Investiția în reabilitarea pieței agroalimentare din zona Cioclovina a fost susținută integral din bugetul local. Autoritățile și-au anunțat intenția de a reabilita fostele piețe de cartier încă din anul 2013.

Prima care a fost finalizată a fost cea din Cioclovina, iar valoarea lucrărilor de reabilitare și modernizare se ridică la 362.453 de lei. Halele pieței au fost dotate conform standardelor europene de calitate și expunere a fructelor, legumelor, dar și a produselor de origine animală.

Adresa: Aleea Cioclovina, Cartier Micro 15, Deva, HD
Orar:
Noiembrie – Aprilie: între orele 07:00-09:00 și 17:00-18:00 Mai –
Octombrie: între orele 06:00-08:00 și 19:00-20:00

Piaţa Agroalimentară Kogălniceanu

Piața Agroalimentară Kogălniceanu a fost deschisă la Deva în mai 2016. Complet reabilitată și dotată cu toate facilitățile necesare unei piețe moderne, noua piață pune la dispoziția comercianților mese noi, apă curentă, iluminat, grupuri sanitare și un punct sanitar-veterinar.

Producătorii locali care vin de ani de zile în Piața Kogălniceanu sunt încântați de aspectul actual al spațiului și așteaptă cât mai mulți clienți din cartierul Gojdu să le cumpere mărfurile.

Accesul producătorilor se va face doar cu respectarea legislației în vigoare. Aceștia trebuie să dețină toate avizele și aprobările necesare desfășurării activității. Proiectul de modernizare a fost realizat la inițiativa Primăriei Municipiului Deva și implementat de către Direcția Publică Administrare Cantina Socială.

Adresa: B-dul Mihail Kogălniceanu, Cartier Gojdu, Deva, HD

 

TAGS:
Comments are closed.