Din punct de vedere al provinciilor istorice românești, orașul Deva este situat în zona de interferență a Transilvaniei cu Banatul. Este așezat în partea centrală a județului Hunedoara, pe cursul mijlociu al râului Mureș, (menționat de Herodot în anul 484 i.e.n că râul Mariș), pe malul stâng al acestuia, la poalele ultimelor ramificații ale munților Poiana Ruscăi.
Aceste ramificații sunt formații de andezit, având înălțimea maximă de 697m și sunt cunoscute sub denumirea de dealurile Devei.
După aceste dealuri, care încep chiar din oraș, în partea de sud, se găsesc localitățile Almașul Sec, Cârjiți și Chergheș.
Pe partea dreaptă a Mureșului se găsesc localitățile Hărău, Chimindia, Banpotoc, Vărmaga, Cărpiniș, Șoimuș, Bălata, Bârsău, Certej, Hondol, Săcărâmb, Nojag. Spre est se găsește localitatea Simeria, iar spre vest localitățile Mintia, Brănișca, Vețel, Zam.
Deva este înconjurată la vest de munții Poiana Ruscă și munții Zarandului, la nord de munții Apuseni, la est de dealul Uroi și munții Sebeșului iar la sud se pot vedea în depărtare, munții Parângului și masivul Retezatului.
Este situat în partea centrală a județului, la 45*53′ latitudine nordică și 22*54′ longitudine estică, la o înălțime de 187 m față de nivelul mării.
Orașul Deva este accesibil din oricare zonă a țării, cu trenul sau cu mașina.
Distanțe față de alte localități:
- Deva – București 450 km
- Deva – Cluj Napoca 184 km
- Deva – Sibiu 135 km
- Deva – Brașov 215 km
- Deva – Arad 149 km
- Deva – Timișoara 166 km
- Deva – Craiova 254 km