În Biblioteca Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva se afla un exemplar din numarul pe anul 1911 al "Almanahului comitatului Hunedoara", editat la Deva în acelasi an de catre Dénes Károly – inspector scolar. În cuprinsul almanahului respectiv se regaseste un interesant articol despre cum îsi imagina un intelectual al acelei epoci viitorul comitatului Hunedoara, articol din care redam mai jos partea care se refera la Deva:
Deva va deveni un emporium urias feroviar, industrial, comercial si cultural. (…)
Deva si Simeria deja s-au contopit. Acest lucru este realizat de lantul a numeroase puncte industriale, diferite fabrici, înghitind Sântuhalm si Sântandrei.
La fabrica de masini vor lucra deja 10.000 de muncitori, iar la fabrica de conserve, datorita înfloririi agriculturii în judet, vor lucra tot mii de muncitori. Nu se vor produce doar conserve de legume si fructe, ci si cele mai bune conserve de carne. Consumatorii vor fi, în primul rând, numerosii muncitori din comitat, dar si strainatatea, pieile vor fi prelucrate în uriase fabrici de piele, iar lânga ele vor functiona fabrici de încaltaminte. Blanurile, lâna se vor prelucra în fabrici diferite, obtinându-se palarii, haine. Lemnul padurilor aici va fi transformat în hârtie. În depozitele uriase, care se vor afla de-a lungul Muresului deja navigabil, se va strânge o cantitate uriasa de alimente, de aici hranindu-se tot comitatul Hunedoara. Peste Mures se vor face numeroase poduri, ca partea de oras construita peste Mures sa poata fi usor accesibila. Orasul în sine se va înfrumuseta. Se vor construi bulevarde – din cartierul Ceangai pâna sub dealul cetatii, de la gara pâna la poalele muntilor (…)
Frumoasele sale biserici îi vor primi pe cei de diferite credinte. Teatre frumoase si mari vor distra publicul. Baia sarata ce se construieste la poalele dealului cetatii va atrage mii de turisti. Iar pentru marele public se va face baie cu aburi. Spitale uriase vor trata gratuit bolnavii. 
monoliner2Pe dealul cetatii turistii vor fi dusi de mono-liner, iar acolo vor fi întâmpinati de un restaurant stralucitor. Sus va fi si un turn-observator, de unde se poate admira panorama Retezatului, Parângului, a muntilor de la Sacarâmb. Pe dealurile cu vii milionarii deveni îsi vor construi vile si vor locui acolo.
Orasul va fi strabatut de tramvai. Gospodinele nu vor avea de ce sa se plânga, deoarece îsi pot cumpara alimentele ieftine si bune în complexele comerciale din diferite puncte din oras. În diferite parti ale orasului se vor înfiinta parcuri, iar acolo vor fi ridicate statuile barbatilor renumiti din istoria comitatului Hunedoara. Muzeul îsi va gasi locul într-un palat stralucitor, iar oameni de stiinta din toata lumea vor veni sa admire raritatile de aici. Toate autoritatile îsi vor gasi loc în palate frumoase… (…) În Deva va fi facultate si academie comerciala, deoarece Clujul nu va putea primi pe toti tinerii din comitatul Hunedoara. Desigur, vor fi si licee, scoli profesionale, gimnaziale, elementare si gradinite. (…) 
Simeria va aparea ca orasul de fabrici al Devei, iar pe aici va trece traficul imens dinspre sudul judetului – carbune, fier – si cel al alimentelor si produselor industriale. Atelierul sau de cai ferate va avea de 10 ori mai multi muncitori decât acum, iar casele muncitorilor se vor construi spre Deva. Si diferitele zone industriale se vor întinde spre Deva.

"Viitorul comitatului Hunedoara"
Autor: Dénes Károly

viziune2
Deva, orasul viitorului. Fantezie 1907. 

Pentru a vedea cum se va dezvolta Municipiul Deva pana in anul 2020, cititi articolul: Strategia de Dezvoltare

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1