In perioada comunista, la fel ca in toata tara, si in Deva erau sarbatorite oficial zilele de 1-2 Mai, 8 Mai si 23 August. Multi isi amintesc de acele sarbatori care insemnau zi libera si prilej de bucurie campeneasca si destindere.
Sarbatoarea de 1 Mai
Tribuna oficiala din Deva in timpul demonstratiei. 1 Mai 1970.
1 Mai este o sarbatoare internationala, dar in tarile comuniste a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice. In Deva, manifestarile de 1 Mai, "Ziua Internationala a Muncii", incepeau cu cantecul "1 Mai Muncitoresc": “Rade iarasi primavara, peste campuri, peste vai. Veselia umple tara, c-a venit intai de Mai”. La defilarea din centrul orasului, coloanele de muncitori in tinute festive trebuiau sa scandeze lozinci si sa poarte pancarde uriase ridicand in slavi Partidul Comunist. Ziua de 1 Mai era libera doar formal. Toata lumea trebuia sa participe la manifestari.
Dupa defilarea din centrul orasului si spectacolele artistice de la stadion, urmau clipele de relaxare petrecute la serbarea campeneasca asteptata de toata lumea. La Deva, primele serbari campenesti dedicate zilei de 1 Mai s-au tinut pe insula Muresului, pe dealul Paiului si incepand din 1971 la padurea Bejan.
La padurea Bejan, zona din jurul cabanei devenea un adevarat furnicar uman. Locuitorii municipiului precum si cei din satele din imprejurimi veneau imbracati de sarbatoare pe jos sau cu autobuzele puse la dispozitie de I.G.C.L. si isi alegeau locurile preferate pe covorul verde de iarba, mai aproape de liziera padurii - pentru a se refugia de soarele dogorator- sau mai aproape de scena amenajata din lemn proaspat pentru a aplauda formatiile de artisti amatori ce evoluau de Ziua Muncii.
In numeroasele puncte de servire, desfaceau aici produse restaurantele "Astoria", "Ardealul", "Central", "Izvorul Veseliei","Miorita", "Opera", "Rapid", patiseria si cafe-barul "Bulevard", patiseriile "Garofita" si "Dunarea", bodega "Mercur", zahanaua "Viile Noi", popasul "Izvorul Decebal" si bineinteles "Cabana Bejan".
Oamenii serveau mititei si carnaciori, gratare, cremvursti si pastrama, bere si racoritoare, inghetata si prajituri.
Padurea Bejan. 1 Mai 1972
Formatia "Astral" a casei de Cultura Deva pe estrada de la padurea Bejan. 1 Mai 1986.
Sarbatoarea de 2 Mai
Pe 2 Mai se organiza "Ziua Tineretului". In fata blocului turn din centru, era montata o scena pe care seara cantau diverse formatii si solisti. Celebra formaţie Brevis, avea „exclusivitate” la concertele de 1-2 Mai şi 23 August pentru că era formaţia UTC (Uniunea Tinerilor Comunişti). Circulatia pe bulevard era inchisa, iar oamenii dansau pe strada sau se plimbau pana spre parc si inapoi, ascultand muzica. Desi pe strazi era plin de militieni imbracati in civil, oamenii se simteau mai liberi pentru cateva ore, uitau de comunism si visau la occident. La Casa de Cultura, in sala de la subsol, se organiza discoteca pentru tineri. Lumea se inghesuia la distractie si de multe ori usa de la intrare era inchisa pentru ca in sala nu mai era loc. Vedeta discotecii era celebrul Mircea Caldaras zis "Pateu", pe care toata Deva il cunostea. Se asculta muzica de la magnetofon, sala avea orga de lumini, oamenii dansau sau stateau la bar unde pe langa obisnuitele racoritoare Frucola si Citric se gasea si Pepsi, raritate in vremurile acelea. Deliciosul lichior "Havana Club" care se gasea uneori la barul discotecii, era foarte apreciat. Se fuma BT sau Kent, iar cine nu isi permitea un astfel de lux fuma obisnuitele Snagov, Amiral sau Carpati.
Sarbatoarea de 8 Mai
In ziua de 8 Mai se aniversa crearea Partidului Comunist Roman. Toate institutiile arborau steaguri rosii, cu secera si ciocanul, iar coregrafii, actorii, cantaretii, sportivii puneau in scena grandioase spectacole de slava.
In Deva, astfel de spectacole aveau loc de obicei pe stadion si la realizarea lor participau mii de elevi si sportivi. Unul dintre cele mai mari spectacole de acest fel a avut loc pe stadion in 8 Mai 1981 cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Roman:
"Sinteti invitati a lua parte la vizionarea spectacolului "Omagiul sportivilor" ce va avea loc in ziua de 8 mai a.c. (1981) orele 16:30 pe stadionul Cetate din Deva."
PROGRAM
- Parada sportivilor
- Solemnitatea inaltarii pe catarg a drapelului patriei si partidului
- Ganduri pentru partid - montaj literar - muzical
- Torent acrobatic (prezinta elevele scolii generale nr.7)
- Concurs de lupte libere si judo (prezinta C.S.S. Deva)
- Gimnastica sportiva la paralele, birna si sol (participa sportivele de categoria II-a, III-a si a IV-a din cadrul clubului sportiv scolar "CETATE"
- Stafeta atletica 4x100 (participa sportive ale sectiei de atletism C.S.S. "Cetate"
- Gimnastica sportiva la paralele, barna si sol (participa componentele lotului olimpic: Emilia Eberle, Cristina Grigoras, Melita Ruhn, Rodica Dunca, Dumitrita Turner, Marilena Vladarau, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Mihaela Stanulet, Dorina Ungureanu, Petruta Marcu)
- Intreceri atletice la 800 m (participa sportivi de la C.S.S. "Cetate")
- Continuarea demonstratiei de gimnastica sportiva cu participarea lotului olimpic
- Dans acrobatic cu bastoane (participa o echipa de gimnaste reprezentand clasele a I-a din cadrul Scolii generale nr.7)
- Dans ritmic acrobatic (prezinta componentele lotului olimpic)
- Dans tematic (prezinta elevele claselor a IV-a din cadrul Scolii generale nr.7)
- Tablou muzical coregrafic Partidul - Ceausescu - Romania
La sustinerea spectacolului isi dau concursul peste 2.000 de elevi ai liceelor din municipiul Deva.
Sarbatoarea de 23 August
La 23 August era sarbatoarea nationala a Republicii Socialiste Romania, cea mai mare sarbatoare comunista din acele vremuri. Cu cateva zile inainte de sarbatoare, in Deva se instala o tribuna oficiala in fata cinematografului Patria. Construita din lemn, pe schelet metalic, tribuna era imbracata in matase si impodobita cu hartie creponata colorata, stegulete si lozinci. Aici stateau comunistii de frunte ai orasului si judetului, precum si cadre de conducere din intreprinderi si institutii. Tribuna era pazita de militieni si securisti in civil si de "oameni de ordine" care supravegheau coloanele de demonstranti. Defilarea era planificata pana in cele mai mici amanunte si era atent supravegheata. Listele pentru defilarea de 23 august se făceau cu două luni înainte. Pregătirea şi repetiţiile durau o lună. Participarea la defilare era obligatorie, fiecare intreprindere facea liste cu muncitorii care trebuiau sa participe. Se verifica prezenta lor, se stia fiecare ce pancarta sau steag trebuie sa poarte ce va scanda si ce miscari trebuie sa faca. La defilare participau intr-o ordine prestabilita coloane de pionieri, tineri utecisti, garzi patriotice, muncitori grupati pe intreprinderi, sportivi, dansatori si militari. Toti purtau diverse pancarte, drapele, stegulete de hartie rosii sau tricolore, baloane colorate, trebuiau sa scandeze lozinci de genul "Ceausescu-PCR" si salute cand treceau prin fata tribunei oficiale. Undeva, dupa pranz, se termina totul, iar oamenii se imprastiau pe la mici si bere. Astfel, multi iti amintesc 23 august nu ca pe Ziua Nationala, ci, pur ti simplu, ca pe o sarbatoare in care nu mergeau la serviciu, ci la defilare, iar dupa aceea stateau la coada la mici si bere! Ziua se incheia tot la padurea Bejan unde se organizau spectacole folclorice.
Deva. Pregatiri pentru spectacolele omagiale de pe stadion. Colectia OrasulDeva.ro. Copyright (c) Virgil Onoiu.
Defilare de 23 August la Deva (sursa: Arhivele Statului)
Defilare de 23 August la Deva (sursa: FaceBook)
Deva. 1980. Manifestarea din Piata Unirii dedicata zilei de 23 August. In imagine apare si Ion Ciucu
prim secretar al Comitetului Judetean al PCR Hunedoara in perioada 1979-1981.
Colectia OrasulDeva.ro. Copyright (c) Virgil Onoiu.
7 – 8 octombrie 1966. Prima vizita a lui Nicolae Ceausescu la Deva.
Colectia OrasulDeva.ro. Copyright (c) Virgil Onoiu.
In urma cu multi ani, exista si in Deva una din casele lui Nicolae Ceausescu. Ea nu a fost demolata si poate fi vazuta de catre cei curiosi. Vila lui Ceausescu cum era numita de catre localnici, se afla pe strada 6 Martie (actuala strada Lucian Blaga). În vila de protocol de la Deva, Ceauşescu a înnoptat de trei ori, ultima data in 1989 cand între 21 şi 22 martie Nicolae şi Elena Ceauşescu au vizitat pentru ultima oară judeţul Hunedoara. Cladirea din Deva a functionat drept casa de oaspeti nu numai Nicolae si Elena Ceausescu ci si pentru cazarea membrilor fostului PCR sau a delegaţilor veniţi de la Bucureşti sau din străinătate Dupa Revolutie, cladirea a trecut in administrarea societatii Apollo Deva, fiind apoi revendicata de familia lui Andrei Lorincz, familie care a obtinut o sentinta de trecere in proprietatea ei a cladirii.