devacentru1Deva, orasul de la poalele Cetatii, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, fiind atestat documentar din 1269. In zilele noastre, Deva ocupa un prim loc ca importanta intre cele cinci municipii ale judetului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ si cultural, precum si localitatea de resedinta a judetului. Este situat in partea centrala a judetului, la 45*53' latitudine nordica si 22*54' longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 187 - 220 m fata de nivelul marii, intre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca. Orasul, s-a dezvoltat intr-un cadru natural pitoresc, pe malul stang al raului Mures, beneficiind de manoasa lunca a acestuia precum si de bogatele resurse minerale ale muntilor metaliferi si muntilor auriferi care il inconjoara. 
Climatul temperat este specific orasului, temperaturile medii vara fiind de 21*C si iarna de -1*C
Asezat la o altitudine relativ scazuta, intr-o mica depresiune, beneficiind de cea mai temperata clima din intreg Ardealul, ferit de curenti, orasul Deva este un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.

Pana in 1920 a fost resedinta comitatului Hunedoara, apoi a judetului Hunedoara (perioada interbelica). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdictia Curtii de Apel Cluj, pana la desfiintarea curtilor de apel in anul 1952. Din 1992 se afla sub jurisdictia Curtii de Apel Alba Iulia. Intre 1952-1968 a fost resedinta Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale Romaniei comuniste.

a deva1
Photo © Iovan Darius

Dupa organizarea administrativ teritoriala din 1968, Deva devine resedinta judetului Hunedoara. Astfel, prin art. 10 din Legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 "Privind organizarea administrativa a teritoriului R.S.R." orasul Deva este declarat municipiu resedinta de judet. Municipiul Deva este localitate de rangul II, stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a. Municipiul Deva cuprinde, in afara orasului Deva, localitatea componenta Santuhalm si satele apartinatoare Cristur, Barcea-Mica si Archia.

   - Localitatea componenta Santuhalm face parte din trupul principal al orasului Deva si este situata in partea estica a municipiului, pe D.N.7, la 2 km distanta de acesta. Santuhalm a fost o localitate aparte, dar a fost alipită orașului Deva in 1930.
   - Satul apartinator Cristur are o suprafata totala de 199,98 ha si este situat in partea sud-estica a municipiului Deva pe DN 68 N, la o distanta de 1,5 km fata de DN 7.
   - Satul apartinator Barcea Mica are o suprafata totala de 31, 57 ha, este situat in partea sud-estica a municipiului Deva si la est de localitatea Cristur, pe Dc 123 care se ramifica din DN 68B. Satul este situat la marginea raului Cerna (afluent al Muresului) la 4,1 km fata de Deva (pe traseul DN 68B, Dc 123), respectiv la 800 m fata de satul Cristur pe Dc 123. De-a lungul timpului asezarea a fost cunoscuta sub diverse denumiri ca Barcia Mica, Nidiș, Kisbarcsa, Felsöbarcsa, Aprodpalfalva, Klein-Sammetdorf.
   - Satul apartinator Archia are o suprafata totala de 24,44 ha, este situat in partea sudica a municipiului Deva pe Dc 124, la o distanta de 2,4 km fata de DN 7.

Suprafata municipiului Deva este de 5883,48 ha, iar intravilanul este de 1513,96 m.p. Intravilanul satelor apartinatoare Cristur, Barcea Mica si Archia insumeaza o suprafata de 256,99 ha.

Conform recensamantului din 18 martie 2002 orasul Deva avea o populatie de aproximativ 69.257 locuitori, insumand si locuitorii asezarilor suburbane si dispunea de 27.395 locuinte din fond privat si 556 din fondul de stat. Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Deva era de 61.123 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior. La recensamantul efectuat in 2016, se constata o crestere, populatia municipiului Deva ridicandu-se la 70.407 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt români (82,98%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (7,21%) și romi (1,24%). Pentru 7,84% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

In ceea ce priveste infrastructura sanitara orasul Deva dispune de un spital judetean, ambulatoriu de specialitate, serviciu de ambulanta judeteana, un centru de colectare si conservare a sangelui, 23 de farmacii, 29 dispensare medicale, 92 de cabinete medicale particulare de specialitate, un sanatoriu TBC si un complex medical de tratament Baile Sarate.

a deva2Photo © Colectia www.orasuldeva.ro

In anul 2005, in municipiul Deva functionau 10 licee, 5 scoli profesionale, 5 scoli postliceale, 2 scoli de maistrii, 6 scoli generale, 12 gradinite, 1 cresa, 2 centre de plasament. 

Activităţile specifice zonei sunt: industrie, comerţ, prestări servicii, administraţie publică, turism, iar activităţi economice principale: industria ușoară, industria materialelor de construcții, industria alimentară.

Prin Hotarari ale Consiliului Local, investitorilor li se pot oferi facilitati constand in scutiri de taxe si impozite. 

Turistii beneficiaza de serviciile de cazare a 4 hoteluri Hotel Decebal, Hotel Deva, Hotel Sarmis, Hotel Wien, vile de cazare Venus, Paradis, Georgia, Europa, moteluri Oil Glat Exim, Alaska, Pacific, Lowe, etc, insumand un numar total de peste 800 locuri de cazare.

Intrarea in oras
Intrarea in oras se poate face prin trei porti:
      - Poarta din sud-est localizata la intrarea dinspre localitatea Santuhalm, pe DN7, este marcata printr-o poarta simbolica realizata din ciment, innobilata cu elemente decorative artistice. Pentru fluidizarea traficului auto, s-a realizat o noua cale de acces in oras precum si un sens giratoriu, motiv pentru care si poarta de intrare a fost modificata. Cu ocazia sarbatoririi a 700 de ani de la prima atestare documentara a municipiului Deva (1269-1969), pe dealul din stanga acestei porti a fost inscriptionat din puieti de brad cifra 700. In anul 2008 la intrarea dinspre sud-est in Deva, s-au construit si dat in folosinta hypermarketul REAL si magazinul PRAKTIKER.
      - Poarta de nord a orasului este localizata tot pe DN7 in partea dinspre Brad. La intrarea in municipiu, pe partea stanga, este depozitat un munte de steril provenit de la "Uzina de preparare a minereurilor". Intrarea in oras se face pe soseaua de centura din stanga, sau pe drumul din dreapta prin unitatea urbanistica Viile Noi, pe strada Horia, strada pe care gaseste complexul hidroterapeuric Baia Sarata. Localizata aproape de strada Horia, in partea dreapta, se poate vedea Cetatea.
      - O a treia intrare in municipiu se face prin Gara Deva. In zona Garii Deva s-au deschis supermagazinul BILLA si supermarketul SPAR.

a deva3
Photo © www.orasuldeva.ro

Personalitatile orasului
Una dintre cele mai importante personalitati a istoriei recente a Devei a fost Dr. Petru Groza, nascut la 7 decembrie 1884, in comuna Bacia, judetul Hunedoara, provenind dintr-o familie de preoti si intelectuali romani. Devine prim-ministru al Romaniei la 6 martie 1945. Acorda o atentie deosebita modernizarii orasului Deva (unde a avut domiciliul). In 1958, dupa moartea sa, prezidiul MAN a hotarat ridicarea unei statui a lui Dr. Petru Groza in Deva, statuie ce a fost pusa pe soclu in 1963 in Piata Unirii, in locul monumentului Horea, Closca si Crisan. Aceasta statuie a fost inlocuita dupa Revolutia din 1989 cu statuia imparatului Traian.
Printre alte personalitati marcante ale municipiului Deva se mai numara: Francisc Hossu Longin; Ion Lazariciu; Franz Nopcsa; Victor Suiaga; Istvan Peterfi; Constantin Sporea; Sabin Dr?goi; Octavian Floca; Nicolae Gosar; Bujor Almajan; Mircea Valea; Nutu Agnisa; Dumitru Susan; Radu Ciobanu; Bela Zsok; Liviu Oros; Mircea Batca.
Pentru alte detalii despre personalitatile orasului cititi articolul Personalitatile orasului

Activitatea sportiva
La sfarsitul secolului al XIX-lea apar in localitate primele cluburi sportive. In 1863 si 1880 apar scoli de scrima, o societate de inot si patinaj apare in 1893, o societate a vanatorilor in 1889, iar in 1909 exista un club de tenis cu doua terenuri. Primul club sportiv al tineretului din Deva se infiinteaza in 1912. Bazele clubului de fotbal se pun in 1921 si din acel moment incepe o activitate sportiva organizata. Stadionul Cetate a fost amenajat pe un teren viran, la poalele cetatii, in anul 1958. Orasul Deva este cunoscut in toata lumea datorita Clubului Sportiv Scolar Cetate Deva, infiintat in 1978, club care a dat lumii cele mai mari nume in gimnastica feminina Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivas, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Simona Amanar, Andreea Raducan. In anul 1977, la inaugurarea Salii Sporturilor din Deva, a participat si Lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, proaspat intors de la Olimpiada de la Montreal Atunci, antrenorii lotului Marta si Bela Karoly au decis sa infiinteze la Deva un centru national de antrenament pentru pregatirea lotului olimpic al Romaniei. Pentru antrenamentele lotului feminin olimpic de gimnastica, in anul 1979 a fost inaugurata o sala de sport olimpica, sala in care s-au format mari campioane ale gimnasticii mondiale. 
In Deva mai activeaza si o valoroasa echipa de handbal, Universitatea Remin, care in anul 2002 si-a demonstrat valoarea la nivel european, cucerind Cupa Challenge.
Fotbalul este reprezentat de echipa CS Deva, infiintata in anul 2003 prin fuzionarea echipelor CS Certej si Muresul Deva.Culorile clubului sant alb-albastru, iar antrenamentele si partidele locale se desfasoara pe stadionul Cetate Deva.
In prezent, Deva este localitatea cu cea mai intensa activitate sportiva din judetul Hunedoara. In Deva activeaza peste 1000 de sportivi in 21 de cluburi si asociatii sportive.
Sporturile practicate la nivelul municipiului Deva sunt fotbal, futsal, handbal, baschet, volei, gimnastica artistica, gimnastica aerobica, atletism, judo, lupte libere, canotaj, karate, sah, tenis de masa, tenis, culturism si fitness. Activitatea structurilor sportive susmentionate este coordonata si monitorizata de catre Directia pentru Sport a Judetului Hunedoara, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Asociatiile Judetene pe ramuri de sport.
realsport

In dorinta de a realiza si dezvolta o scoala de fotbal pentru copii, in anul 2007 s-a infiintat Clubul Sportiv Real Sport. Principalul scop al acestei scoli este descoperirea, selectionarea, pregatirea, dezvoltarea, promovarea celor mai talentati copii in arta jocului de fotbal si in special catre fotbalul de performanta.

 Mass Media
In anul 2017 mass media din Deva este reprezentata de: posturile de radio BIG-FM (92,6 FM), KapitalFM (92,5 MHz), posturile de televiziune Hunedoara-Transilvania TV, Kapital TV, Info HD TV si publicatiile: Ziarul Hunedoreanului, Servus Hunedoara, Mesagerul Hunedorean, Glasul Hunedoarei, Accent Media, Hunedoara Mea, Informatia de Hunedoara, Replica, Hunedoara Plus si Hunedoara Libera.

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1