Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetatii, "Parcului Municipal Cetate" este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. In secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia iar in primii ani ai secolului XX se afla în proprietatea statului român, fiind administrat de Fisc. Din initiativa lui Dr. Petru Groza, aici au fost adusi din Parcul Dendrologic Simeria, o mare diversitate de arbori care au fost plantati si ingrijiti de doi gradinari profesionisti.
La intrarea dinspre oras a parcului se afla in partea dreapta, casa lui Dr. Petru Groza ("casa fara acoperis” cum ii spun locuitorii varstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. In stanga intrarii se gaseste statuia pedestra a lui Decebal.In centrul parcului rezista de decenii chioscul orchestrei sau Filigoria, loc de intalnire si popas pentru turisti si pentru devenii romantici.Spre filigorie isi indreapta privirea statuia tăcută a lui Mihai Eminescu.Tot in parc se mai gaseste un loc de joaca pentru copii, iar prin anii '60 - '70 exista si o minigradina zoologica a carei vedeta era un urs carpatin inchis intr-un spatiu special amenajat.
Parcul si ursul in cusca in primavara anului 1968
A mai existat in parc si un trenulet pe sine care plimba copiii dar si adultii dornici de relaxare. Tot in parc, langa poalele cetatii exista si o baie publica. Dar incepand cu toamna anului 1967 ea nu mai functiona desi pentru ea se facusera cheltuieli enorme. Deoarece constructia a devenit subreda si nu mai prezenta siguranta, in anul 1968 s-a propus demolarea ei. Amenajat in perioada comunista, parcul avea leagane, carusel, tobogan, balansoar si nisip, unde se jucau copiii.
Parcul vechi al Devei cu celebra roata carusel Photo © Colectia www.orasuldeva.ro
Din parc se poate urca direct pe Cetate, pe treptele betonate pana la tunel, apoi pe potecile special amenajate. Tot in parc, la baza dealului Cetatii se gaseste restaurantul Perla, renumit pe vremuri printre deveni pentru petrecerile care se faceau aici.In nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetăţii, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI. Iniţial castelul a fost conceput în stilul Renaşterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum şi cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat şi elemente de artă barocă.
Photo © Iovan Darius
In prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăposteşte Muzeul Judeţean Deva (secţiile de istorie și știinţe naturale).
La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generaţiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang), ş.a. După sala de sport se gaseste „Stadionul Cetate”, unde evoluează echipa de fotbal „Mureşul Deva”.
Pe străzile adiacente parcului, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean.
După ce România a devenit republică populară, parcul din Deva a fost botezat Filimon Sârbu dupa numele unui cunoscut activist comunist și militant antifascist român, care a fost executat de către autoritățile militare în perioada celui de-al doilea război mondial, fiind acuzat de sabotaj. In prezent, parcul are denumirea "Parcul Municipal Cetate".
In perioada 2012 - 2013 s-au desfasurat lucrarile de reabilitare a Parcului Municipal Cetate, astfel ca la data de 1 iunie 2013 noul parc şi-a deschis oficial, porţile. Sute de deveni, adulţi şi copii au participat la scurta festivitate de inagurare, urmată de un program artistic dedicat Zilei Copilului. Parcul municipal Cetate a fost modernizat în baza unui proiect de reabilitare finanţat din fonduri europene. S-a realizat semnalizarea adecvată a parcului şi a speciilor de vegetaţie din parc ; iluminarea publică şi decorativă cu stâlpi şi corpuri de iluminat specifice ; amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi; amenajarea unui sistem de irigare a spaţiilor verzi. Locurile de joacă au fost complet regândite şi reamenajate, mobilierul înlocuit, s-au plantat specii noi de arbori, arbuşti şi flori ornamentale. Au fost modernizate aleile şi adăugate unele noi. A fost amenajată o fântână arteziană, iar filigoria a trecut la rândul său printr-o transformare vizibilă. Parcul Cetate este acum un loc prietenos, în care copiii, părinţii sau bunicii îşi pot petrece timpul liber în cele mai bune condiţii.