Dealul Cetatii este rezervatie naturala de tip mixt (geologica, botanica, peisagistica), adapostind o vegetatie de un interes fitogeografic exceptional. Pe Dealul Cetatii au fost identificate peste 1.450 de specii de plante, unele rare, altele unice. Situat la 371 m deasupra marii si la 184 m fata de oras. Dealul se desprinde din Muntii Poiana Rusca si are forma conica fiind alcatuit din roci eruptive de varsta miocena. Pantele sunt acoperite de o bogata vegetatie care cuprinde aproape jumatate din plantele cunoscute
in Transilvania. Multe din plante sunt autohtone, altele provin din zona Marii Mediteraneene sau din sudul Peninsulei Balcanice. Aici traieste si vipera cu corn. Rezervatia are o suprafata de 30 Ha. Edilii municipiului Deva doresc reabilitarea zonei urbane Dealul Cetatii sperand ca prin asta sa creeze un cadru favorabil atragerii investitiilor locale si straine.
Printre obiectivele proiectului, pe langa restaurarea Ansamblului medieval, se numara modernizarea cailor de acces, dar si protectia si conservarea mediului in rezervatia naturala Dealul Cetatii. De asemenea, autoritatile vor sa valorifice potentialul istoric al zonei urbane, din care fac parte Ansamblul Cetate medievala, situl arheologic – punctul Dealul Cetatii, Dealul Cetatii, Castelul Bethlen Magna Curia si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (cu sectiile de Istorie, Arta, Naturale, Etnografie).
Photo © Iovan Darius
Schita potecilor din Dealul Cetatii de la Deva