ruinele2Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar cu numele de "Castrum Deva". Functiona ca fortareata militara. Pana in 1687 cand a fost ocupata de trupele austriece pentru a doua oara, cetatea a fost pe rand in posesia: familiei Hunedorestilor, Francisc Gesthy, principilor Transilvaniei (Gabriel si Stefan Bethlem, Gh. Rakokzi I, A. Barcsay).

Zidurile cetatii au fost asediate deseori de taranimea iobaga culminand cu asediul din 1784 in timpul rascoalei lui Horia, Closca si Crisan.La sfarsitul sec. XIII, Cetatea si-a pierdut din importanta strategica fiind lasata in parasire pana in 1817 cand a fost restaurata de imparatul Francisc I.In timpul revolutiei de la 1848, Cetatea a fost ocupata de o garnozoana de soldati austrieci fiind distrusa in urma exploziei depozitului de munitii.
In decursul anilor, Cetatea a suferit mai multe reparatii si transformari. Complexul Cetatii consta din edificiul central de pe culmea dealului si din trei incinte prevazute cu porti si intarite cu turnuri de aparare si contraforturi. Zidurile ce se vad in prezent apartin sec. XV-XVII. 

ruinelecetatii5
Photo © Iovan Darius

Accesul pe Cetate

Pe cetate se poate ajunge pornind din parcul orasului, urcand cele 113 trepte la capatul carora se desprind doua alei. Aleea din stanga, in panta domoala, urca prin partea de vest a dealului cetatii pana la intrarea in cetate. Aleea din dreapta, mai pitoreasca si plina de neprevazut, trece prin tunelul sapat in stanca si inainteaza in serpentine pana la prima poarta a incintei.
Poarta este boltita, cu acoperisul in forma de platforma orizontala. Arcul de pe fata interioara a portii are forma unui segment de cerc, iar arcul exterior are o forma semicirculara.
Locurile de fixare a portilor masive de lemn care blocau accesul spre interiorul cetatii, se mai vad si acum in zidurile portii. Din coltul stang al portii porneste un zid inferior de incinta, care urca pe coasta dealului si inconjoara intreaga cetate. Continuind drumul, la aproximativ 300 de pasi de prima poarta, se afla o a doua, mai "elaborata" din punct de vedere arhitectonic.
Poarta are un coridor lung, acoperit cu bolti cu penetratii, si arcuri de fatada identice cu cele ale primei porti. In interior, exista doua incaperi cu bolti in cruce, incaperi din caramida destinate corpului de garda.
Drumul continua spre est si apoi spre sud-vest, urcand in panta spre intrarea incintei medii. Aceasta incinta are un zid prevazut cu creneluri si amenajat pentru arme grele de foc, zid construit in secolul al XVII-lea. In continuare, in coltul de sud-vest, exista un bastion semicircular construit tot in secolul al XVII-lea. In acest bastion, se mai vede o incapere acoperita cu calota de caramida.
Incinta a treia (superioara), are la poarta de intrare contraforturi masive, dispuse radial. Ele foloseau ca piloni la podul ce lega drumul de acces in cetate cu poarta incintei. Incaperea in care se gaseste poarta acestei incinte, este acoperita cu bolti in cruci.
Mergand mai departe, apar o serie de incaperi: turnul de aparare, camera corpului de garda, depozitele, dependintele gospodaresti, toate inconjurate de pereti inalti si prevazute cu mijloace de aparare. Toate aceste constructii inconjoara un spatiu inchis care formeaza curtea interioara a cetatii de forma trapezoidala.Pe cetate se poate urca rapid si fara efort folosind telecabina amplasata pe latura estica a cetatii, langa stadionul orasului.
Ajunsi in interiorul cetatii, oboseala urcusului este rasplatita cu una dintre cele mai incantatoare panorame : Valea Muresului cu cu satele insirate de o parte si de alta a raului, de jur imprejur cercul de munti si de dealuri ce inconjoara zona, iar la poalele cetatii orasul Deva pe toata intinderea lui.

În Cetate nu sunt amenajate spaţii comerciale, de tip restaurant sau cafenea. Există panouri cu istoricul Cetăţii, se pot realiza fotografii şi se poate admira panorama oraşului, Măgura Uroiului şi valea Mureşului până spre Orăştie, precum şi o parte din valea inferioară a Streiului. În zilele cu cer senin se zăreşte masivul Retezat. La poalele Cetăţii se află Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, în spaţiul său expoziţional se regăsesc numeroase vestigii descoperite pe Dealul Cetăţii.

  • Intrarea în Cetatea Devei este liberă! Nu se plăteşte taxă de vizitare!
  • Programul de vizitare a Cetăţii Deva, valabil în perioada 1 mai 2017 - 30 septembrie 2017: zilnic, între orele 9.00 - 21.00.
  • Se poate urca pe jos, pe la Poarta I, sau cu telecabina. 
  • Vizitatorii care utilizează telecabina achită doar contravaloarea drumului.

colajcetate1

TELECABINA
Incepand din luna iunie 2005, accesul pe Cetate se poate face si cu Telecabina. 
Capacitatea telecabinei este de 16 persoane

Program telecabina:
Zilnic intre orele 09:00 - 21:00.
      - Ultima telecabină urcă la ora 20.30.
      - Ultima telecabina coboara la ora 20.50.
      - Ultima intrare pe Poarta I se face la ora 20.30.
      - Poarta I se închide la ora 21.00..

Tarife telecabina:
      - Tarif pentru adulti, urcat si coborat - 10 lei
      - Tarif adulti pentru 1 calatorie (urcat sau coborat) - 6 lei
      - Tarif pentru copii, pensionari, elevi si studenti urcat si coborat * - 5 lei
      - Tarif copii, pensionari, elevi si studenti pentru 1 calatorie (urcat sau coborat) * - 3 lei
      - * in baza actelor doveditoare: carnet elev vizat pe anul in curs, cupon pensie, carnet student vizat pe anul in curs.

Pentru alte detalii despre telecabina cititi articolul Telecabina.

Numar record de vizitatori la Cetatea Deva

În cursul anului 2015, Cetatea Devei a fost vizitată de peste 128.000 de persoane, în condiţiile în care lucrările de restaurare a incintelor II şi III erau în plină desfăşurare. Mai mult, de la sfârşitul lunii octombrie 2015, accesul în incinte a fost restricţionat, iar turiştii au ajuns doar în zona de primire, aflată în imediata vecinătate a telecabinei.

Dupa lucrarile de renovare, duminică, 03 aprilie 2016, a avut loc festivitatea de deschidere a cetăţii Deva. Evenimentul „Vivat Castrum Deva" a inceput la ora 13.00.

Pentru alte detalii despre festivitatea de deschidere cititi articolul "Vivat Castrum" - Deschiderea Cetatii Deva

 

 

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1