Monumentul din piatră dedicat memoriei fostului comite suprem al Hunedoarei şi Principe al Transilvaniei, Acaţiu Barcsay, a fost restaurat şi aşezat în faţa sediului Prefecturii judeţului Hunedoara, în data de 12 noiembrie 2011. La ceremonie a fost prezent ministrul Culturii, Hunor Kelemen. Monumentul reprezintă o bucată a pietrei funerare a nobilului maghiar şi obeliscul de bronz al acestuia, descoperite în apropiere de municipiul Deva, la Bârcea Mare. Acaţiu Barcsay (1619-1661) a fost Principe al Transilvaniei între anii 1658-1660 si se spune despre el ca ar fi fost "Proprietarul Cetatii
Deva".. Familia sa provenea din Ţara Haţegului şi era de origine română, însă maghiarizată. După eşecul expediţiei militare din Polonia, a lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, la 7 octombrie 1658, a fost numit de Înalta Poartă ca principe al Transilvaniei. Acaţiu Barcsay a abdicat la 31 decembrie 1660, apoi a fost luat prizonier şi condamnat la închisoare în fortăreaţa Chioar. A fost ucis în timpul escortării spre locul de detenţie în primele zile ale lui 1661. Ca merite culturale, Acaţiu Barcsay este recunoscut drept cel care a tipărit, pe cheltuiala sa, în anul 1648, Catehismul catolic al lui Petrus Canisius, prima carte publicată în limba română cu litere latine. Doctorul în istorie Vasile Ionaş, profesor universitar şi fost director al Arhivelor Statului filiala Hunedoara, a menţionat că principele Transilvaniei, Acaţiu Barcsay, nu poate fi numit ''proprietar al Cetăţii Deva'', deoarece în anul 1615 Dieta Transilvaniei a dat o hotărâre prin care era interzisă înstrăinarea către particulari a bunurilor Fiscului sau cele ale Statului. Aşadar, Acaţiu Barcsay ar fi avut un drept de folosinţă asupra cetăţii, nu unul de proprietate. ''Acaţiu Barcsay a fost stăpân al Cetăţii Deva în calitatea sa de Principe al Transilvaniei. (...) Cetatea Devei şi domeniul Hunedoarei aparţineau Fiscului, respectiv Statului. După anul 1615 Dieta Transilvaniei a interzis darea în proprietate a bunurilor care aparţineau Statului. De aceea, chestiunea cu inscripţia care apare pe monument ar trebui puţin reanalizată şi, fără îndoială, termenul de "proprietar" ar trebui schimbat cu termenul de "stăpân", ceea ce este cu totul altceva din punct de vedere juridic şi istoric'', a explicat prof.univ.dr. Vasile Ionaş.
Deveanul Constache Rahoveanu Aoanei a prezentat luni la rând documente care confirmă că monumentul a fost amplasat în centrul istoric al Devei fără a avea toate avizele legale. Costache Rahoveanu Aoanei a mers în instanţă cu teza sa, punctul forte al acţiunii în Justiţie fiind un aviz dat de Ministrul culturii cu 4 zile înainte ca acesta să fie solicitat. Astfel, ca urmare a deciziei pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia, in 29 decembrie 2014, monumentul lui Acaţiu Barcsay a fost demolat.