Executata din bronz in marime naturala, aceasta statuie este primul monument ridicat in Deva. Statuia a fost dezvelita la data de 6 august 1937. Ea este amplasata in parcul orasului, in stanga intrarii principala si sta pe un soclu care are cateva trepte, toate din piatra de granit de la cariera Pietroasa din Deva. Statuia il reprezinta pe regele Decebal in picioare, rezemat de un scut. Pe fata soclului in partea de sus este sapata incriptia: "Decebal". Pe cele patru fete ale soclului au fost sapate basoreliefuri in bronz ce reprezinta urmatoarele imagini: in fata, legendara lupoaica alaptand pe
Romulus si Remus, in dreapta Horia, Closca si Crisan, impreuna cu Avram Iancu, in stanga harta Romaniei intregite pe colturile de sus cu efigiile Regelui Ferdinand si Reginei Maria, iar in spate inscriptia: "Dar nestramutati stramosii/Tot cu arma-n maini au stat/Au vazut si munti de oase/Si de sange rauri rosii/Dar din tara lor nu-I scoase/Nici potop si nici furtuna". (Cosbuc).
Lucrarea se datoreaza sculptorului Radu Manzat - Moga (1905-1950) profesor la liceul Avram Iancu din Brad si a fost executata in anul 1935. Ea nu a fost prea reusita datorita pozitiei mainilor lui Decebal care strica armonia miscarii si unitatii conceputa de sculptor, dar se spunea pe atunci ca aceste defecte s-ar datora puternicilor zilei care l-au obligat sa dea acea pozitie mainilor. Prin anii 1943-1944 acest sculptor a mai facut un exemplar al statuii lui Decebal, tot pentru orasul Deva, mai reusita ca documentare istorica si ca realizare artistica. Despre aceasta a doua lucrare se presupune ca s-ar fi trimis pentru turnare in bronz, dar nu se cunoaste ce s-a ales cu ea.
In 1944, basorelieful reprezentand harta Romaniei intregite, a fost ridicat si locul a ramas gol pana in 1966 cand sa fixat un alt basorelief care reprezinta o scena de lupta daco-romana, lucrare intocmita de catre sculptorul Nicolae Adam din Orastie.
Desi basorelieful este bine lucrat, ar fi fost mai potrivit ca el sa reprezinte harta Daciei intregi, peste care apoi sa apara o scena de lupta daco-romana.Stand de veghe la poalele Cetatii, statuia pedestra a lui Decebal, este probabil cel mai vizitat si fotografiat monument al orasului Deva.
Dezvelirea statuii lui Decebal, la Deva. Vicarul Mitropoliei din Sibiu tine o cuvantare.