Religie: Adventist
Preot: Emil Banga
Adresa:
Str. Iosif Vulcan, nr. 8
Deva, 330053, HD
E-mail: pastor @ adventistdeva.org
Web: www.adventistdeva.org
Adventismul a apărut în localitatea Deva în anul 1922. Comunitatea a funcționat cu statut de comunitate cam din anul 1928, funcționând când în casa familiei Ciocan, când în localuri închiriate
în strada Calugareni, strada Andrei Mureșan, apoi după botezul familiei Donath (care a pus la dispoziție o cameră care era clădită separat) în strada Împăratul Traian. De aici după moartea fr. Donath s-a mutat pe strada Simion Bărnuțiu, de unde s-a mutat în localul actual pe strada Vulcan nr. 8, clădire realizată prin fr. Indrei Traian și prin contribuția membrilor în condițiile de așa zisă libertate din perioada dictaturii comuniste. Imobilul în care s-a construit biserica actuală a fost cumpărat în anul 1975. Sala are o capacitate de 150 locuri.
Istoric
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este prezentă în localitatea Deva din anul 1922
- Prima persoană botezată: Ciocan Petru
- Anul în care s-a construit biserica actuală: 1975
- Capacitatea sălii: 150 locuri
- Nr. de membri la înființarea bisericii: 11
- Nr. de membri actuali: 81
- Numărul pastorilor care au slujit comunitatea de-a lungul anilor: 18
Primii adventiști din orașul Deva au fost Ciocan Petru și soția, botezați în anul 1922. În acel timp, predicator era fr. Rădulescu Ioan, iar viitoarea lui soție era lucrător misionar în Deva și Petroșani.
Primul lor rod a fost Belea Sofica, o vaduvă săracă, cu patru copii, analfabetă, dar care a rămas credincioasă până la moarte. Se adaugă după alți ani fr. Forray Lazar și soția Agata din Deva, apoi fr. Bogdan Simion și fr. Malea Ioan din satul Burete în prezent Chișcădaga. Vin la credință și fr. Benko Ioan din Uroi. împărtășesc apoi credința adventă fr. Bertalan Iosif și soția Jolan și puțin timp după ei sora Gyorgy Marghit și sora Moțiu Letiția din Brad. Toți aceștia au răspândit credința adventă și au câștigat noi membri la Simeria-Veche pe fr. Gligorescu Nicolae, la Rapolt pe fr. Dudaș și la Folt pe fr. Adam Nicolae. După redarea Basarabiei, dintre refugiați, a fost caștigată la credința adventă sora Moisiuc Domnica, iar mai târziu și sotul Moisiuc Mihai. Iar după foarte multe discuţii cu membri ai altor biserici neoprotestante, a fost caştigat la credinţă fr. Iovan Avram.
S-au mai adăugat membri prin mutări din alte comunităţi ca familia Bartis venita de la Ghioroc.
În anul 1928 biserica noastră locală a primit statutul de comunitate, fiind compusa din 11 membrii şi functionând la început în casa familiei Ciocan. S-a inchiriat apoi un local pe str. Calugărescu, dupa care un altul pe str. Andrei Mureşan. A urmat apoi botezul familiei Donath, care a pus la dispoziţie o cameră, construită alături de casa dumnealor, pe str. Împăratul Traian. După moartea fr. Donath, comunitatea s-a mutat pe str. Simion Barnuţiu.
În anul 1975 comunitatea s-a mutat în localul actual, pe str. Iosif Vulcan nr. 8, cădire construită de fr. Indrei Traian cu ajutorul şi prin contribuţia membrilor, în condiţiile de aşa zisă libertate în perioada dictaturii comuniste, fiind inaugurată de pastorul Tachici Ioan.
Prezbiter a fost până la moarte, în anul 1957, fr. Ciocan Petru, care mulți ani a funcţionat și ca prezbiter cu binecuvantare, urmat apoi de fr. Indrei Traian şi Bertalan Iosif.
Între pastorii care au slujit comunitatea amintim pe fr. Rait Ioan, Iliescu (fost preot ortodox in SUA), Polder, Farkas Daniel, Irod Czedula, Tachici Ioan, Radoi, Mocanu G., Stefan Demetrescu, Roman Dumitru, Palasan Aurel, Pacuraru Bazil, Micu Samuel (1967-1981), Engelhardt Adam (1981-1989), Crișan Deliu (1989-1996), Poenaru Octavian (1996-2001), Ghișoiu Mihai (2001-2006), Banga J. Emil (2006-2009) şi actualmente Demian Sorin.
Sursa: www.adventistdeva.org