betania1

Religie: Penticostal
Stil arhitectonic: Modern
Pastor: Liviu Rad
Adresa:
Str. Braniste, nr. 4
Deva, 330048, HD
Tel.: 0254.216.817; 0720.033.395
E-mail: office @ betania-deva.ro
Web: www.betania-deva.ro
Biserica Penticostală "Betania" Deva este cea mai mare biserică penticostală din municipiu, fiind

de fapt biserica "mama", din care s-au desprins celelalte biserici penticostale din municipiu și localitățile adiacente. Numărând peste 400 de membri majori și aproape 400 membri aparținători, este condusă de un comitet format din 9 persoane ales prin vot secret de către adunarea generală a bisericii. Localul bisericii, construcție inaugurată în 1998, are aproximativ 650 de locuri pe scaune și 3 săli de clasă situate la demisolul bisericii. În biserică activează un cor mixt de aproximativ 60 de persoane, o fanfara de 20 de persoane, precum și o orchestră care acompaniază corul de copii al bisericii. Copiii sunt împărțiți în 3 grupe de varstă și își desfășoară activitatea în cadrul școlii duminicale organizată în cele 3 clase situate în demisolul bisericii.

Istoricul Bisericii "Betania":

Biserica Penticostala Betania din Deva, face parte din ansamblul bisericilor care alcatuiesc Uniunea Penticostala din România. Uniunea Penticostala este constituita din peste 2100 de biserici raspândite pe tot cuprinsul tarii, însumând aproape jumatate de milion de membrii. Organizatoric, Uniunea Penticostala este structurata în Comunitati Regionale, Biserica Betania facând parte din Comunitatea Regionala Arad. Bisericile Penticostale, si implicit Biserica Betania, sunt rezultatul marilor treziri spirituale de la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX, fiind biserici de tip evanghelic, si având ca fundament al vietii lor spirituale, Cuvântul lui Dumnezeu, sau Sfânta Scriptura. Debarasându-se de povara traditiilor si formalismului, Biserica Penticostala este o biserica nou-testamentala, zidita pe temelia apostolilor si proorocilor, fiind condusa si calauzita în viata spirituala, de Duhul Sfânt. Numai astfel ne putem explica amploarea miscarii spirituale penticostale care desi nu are o istorie seculara sau milenara, a atins asemenea proportii.
Nu avem date certe despre primul sau primii crestini penticostali din Deva. E posibil ca primii credinciosi sa fi aparut în Deva în contextul celui de-al doilea razboi mondial. Stim însa cu certitudine ca pâna în anul 1948, biserica penticostala din Deva împreuna cu credinciosii din satele învecinate numarau aproape 30 de membrii, care se adunau pentru închinare si partasie spirituala în casa fratelui Pecei. În anul 1948 biserica îsi schimba locul întrunirilor în casa sorei Serban Sofia, din cartierul Viile Noi, unde a functionat pâna în anul 1950. Din anul 1950 biserica de aduna pentru închinare si partasie spirituala în casa de pe strada Braniste nr. 4, la adresa actuala, la început în casa fratelui Lipovan Ilie, care a si fost primul pastor al bisericii.
În anul 1958, numarul membrilor a ajuns aproape la 100, casa fratelui Lipovan devenind neîncapatoare pentru întrunirile bisericii. Comitetul de atunci format din pastorul Lipovan Ilie si fratii: Olaru Petru, Teodorescu Vasile, Delie Loghin, Sârbu Andrei, Almasan Iosif si Brasoveanu Ioan hotaresc construirea primului locas de rugaciune. În acest scop, fratele Lipovan pune la dispozitia bisericii o parte din casa sa si terenul aferent pentru constructie. Dupa numai 2 ani, însa, cu ocazia inundatiilor din 1970, cladirea bisericii si casa fratelui Lipovan sunt profund avariate si afectate. Evenimentul l-a marcat atât de profund pe fratele Lipovan, încât inima sa a încetat sa mai bata, biserica pierzându-si astfel pe primul si marinimosul sau pastor.
Conducerea bisericii este încredintata fratelui Avramescu Dimitrie, care îndeplinea pe atunci slujba de prezbiter slujind în perioada anilor ‘72-’73 împreuna cu fratele Ghergely Dezideriu. În 1973 fratele Avramescu a fost recunoscut ca pastor al bisericii, slujba pe care o îndeplineste pâna în ziua de astazi. În anul 1976, sora Ana Lipovan doneaza Cultului Penticostal, atât casa de rugaciune, cât si propria casa, împreuna cu terenul aferent de 564 m2. Desi numarul membrilor a crescut în continuare si casa de rugaciune a devenit neîncapatoare, nu s-a putut construi o noua biserica înainte de 1989, din motivul binecunoscut tuturor: politica anticrestina a regimului comunist.
Biserica s-a dezvoltat însa spiritual, si a crescut numeric, ajungând în preajma evenimentelor din 1989 la aproximativ 650 de membrii majori si peste 500 de copii. În acest context s-au format slujitorii spirituali de astazi ai Bisericilor Penticostale, si anume: fratele Raducanu Cornel - pastor; fratele Buble Viorel - pastor; fratele Demian Constantin - pastor; fratele Rad Liviu - pastor; Sav Emil - pastor; fratele Coza Sabin - prezbiter.
Dupa 1989, din Biserica Penticostala de pe Braniste nr. 4 s-au format mai multe biserici, si anume: Biserica Penticostala Emanuel, Deva; Biserica Penticostala Vetel; Biserica Penticostala Lesnic; Biserica Penticostala Târnavita; Biserica Penticostala Salistioara; Biserica Penticostala Hartagani; Biserica Penticostala Balata.
La 13 august 1990, comitetul bisericii din strada Braniste format din pastor Avramescu si fratii Raducanu Cornel, Rad Liviu, Toader Mihai, Coza Sabin, Brândusesc Silviu, Ticula Avram, Maris Aron si Aron Andrei au hotarât în unanimitate, construirea la aceeasi adresa a noului lacas de rugaciune. S-au facut încercari repetate de a gasi un loc mai bun pentru constructie, însa toate locurile oferite de primarie au fost inadecvate, fie ca amplasare, fie ca suprafata. Posibilitatea de a cumpara un loc mai bun era exclusa din motive financiare asa ca am fost nevoiti sa construim pe terenul al carui proprietari eram.
Dupa hotarârea luata de comitetul bisericii, s-a trecut rapid la executarea proiectului, si obtinerea autorizatiei de constructie. Astfel s-a început în vara anului 1991, constructia actualei cladiri, lucrare care a durat aproximativ 7 ani. Nu au fost ani usori, iar eforturile depuse de unii frati au fost considerabile. Doresc sa mentionez ca peste 70% din valoarea constructiei s-a realizat prin eforturi proprii: munca efectiva si donatiile membrilor bisericii; restul fiind realizata prin sponsorizari a unor frati din Anglia - amintesc pe Jill Kingston si Dorian Ferdinando, a fratelui Bill Styron din S.U.A, a fratelui Mic din Germania si a unor frati din diaspora româna, dintre care remarcam în mod deosebit pe fratele Nicky Pop din Portland.
În februarie 2002 s-a hotarât deschiderea unei noi biserici penticostale în municipiul Deva, pastorita de fratele Raducanu Cornel, care a fost numita “Muntele Sionului”, formata din aproximativ 60 de membri proveniti din Biserica Betania si alti credinciosi penticostali proveniti din biserica Emanuel si alte biserici penticostale. Ulterior, s-au mai transferat la Biserica Muntele Sionului, aproximativ 20 de frati si surori care aveau domiciliul în zona noii biserici.
Dupa desprinderea bisericii “Muntele Sionului”, Biserica Betania si-a ales un nou comitet, format din fratele Rad Liviu - pastor coordonator; fratele Avramescu Dimitrie - pastor al bisericii Betania; fratele Sav Emil - pastor de sector; fratele Brândusesc Emil - diacon; fratele Ionescu Mihai - diacon; fratele Buda Ioan - secretar; fratele Gingasu Benone - casier; fratele Maris Lucian - membru si administrator; fratele Marina Romulus - membru si cenzor.
Sursa: www.betania-deva.robetania-deva.ro

Programul bisericii:

Marti: 18 - 20: Rugaciune
Joi: 18 - 20: Programul tineretului sau Invatatura Biblica
Vineri: 17 - 19: Seara de tineret
Duminica: 9 - 12: Rugaciune si Invatatura biblica
Duminica: 18 - 20: Evanghelizare


betania2

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1