Centrul Cultural "Drăgan Muntean" Deva este o instituție de cultură subordonată Consiliului Local Deva. Din punct de vedere metodologic, Centrul Cultural "Drăgan Muntean" își desfășoară activitatea în conformitate cu normele elaborate de Ministerul Culturii. Clădirea, devenită prin arhitectură și poziționare reper pentru municipiul Deva, a fost concepută pentru a găzdui o paletă largă de activități culturale: spectacole în genuri diverse, cercuri de creație, ansambluri artistice de amatori, simpozioane, conferinte, colocvii, mese rotunde, festivaluri, concursuri, expozitii, targuri, seri muzical-literare, etc. Casa de Cultura participa la realizarea
programelor nationale si zonale initiate de Ministerul Culturii, Directia judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Hunedoara, alte organisme cu preocupare in domeniul culturii. De asemenea, angajeaza si intretine relatii culturale cu institutii similare din tara si strainatate.
Inaugurarea Casei de Cultura
In perioada comunista, in cadrul procesului de sistematizare a orasului, intreaga zona centrala a municipiului Deva a fost reconstruita si modernizata. S-au demolat vechile case, iar in locul lor s-au construit blocuri de locuinte, magazine, sedii de institutii, alei pietonale, zone verzi. Pe un teren viran, expropriat, s-a construit in anul 1975, Casa de Cultura, edificiu care si si in zilele noastre, reprezinta un simbol pentru orasul Deva.
In imaginea din partea stanga puteti vedea cum arata actuala Piata Victoriei in anii '70, inainte de construirea Casei de Cultura si de amplasarea statuii lui Decebal calare.
Situata în zona ultracentrala a Devei, Casa Municipala de Cultura Deva a fost inaugurata la data de 22 noiembrie 1975. Panglica inaugurala a noului lacas de cultura a fost taiata de tovarasul Ioachim Moga, primul secretar al Comitetului Judetean de Partid, presedintele Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judetean. Cu ocazia inaugurarii Casei Municipale de Cultura, Adunarea cetatenilor municipiului Deva au adresat o telegrama de multumire Comitetului Central al PCR si tovarasului Nicolae Ceausescu prin care isi exprima satisfactia, mandria si recunostinta fata de sprijinul acordat dezvoltarii economice si sociale a judetului Hunedoara. Rod al efortului creator al proiectantilor, muncitorilor, tehnicienilor si inginerilor din Deva si judet, noul edificiu inmanuncheaza contributiile Institutului Judetean de Proiectari, Trustului Judetean de Constructii, Intreprinderii Judetene de Industrie Locala, Intreprinderii de Retele Electrice Deva, s.a. Inainte de inceperea spectacolului inaugural, participantii au vizitat incinta noului lacas de cultura. Acesta a fost construit in asa fel incat sa raspunda diverselor cerinte ale practicii culturale. Proiectul arhitectului Cornel Florea avea la baza tocmai multipla functionalitate a edificiului: doua sali - una de 600 de locuri pentru spectacole, alta de 120 de locuri pentru activitati de microgrup - biblioteca cu 50.000 de volume, spatii pentru activitati artistice si tehnico-aplicative, cineclub, universitate populara, sala pentru cenaclul "Ritmuri", sala pentru discoteca si bar la subsol, s.a. La inaugurare, publicul a avut prilejul de a viziona o expozitie de arta plastica cuprinzand lucrari ale unor artisti renumiti: Bradut Covaliu, Corneliu Baba, Henri Catargiu, D. Ghiata precum si creatii ale plasticienilor hunedoreni Iosif Matyas, V. Syivester, I. Tellmann s.a. A urmat un spectacol - montaj "Cetate noua-n sarbatoare", spectacol la care au participat pe scena sute de tineri artisti amatori. Dupa un libret scris de Petrisor Ciorobea si realizat in regia lui Vasile Cheveresan si Titus Burducea, s-au perindat pe scena corurile devene ale cadrelor didactice, liceelor pedagogic, de muzica, Decebal si al Scolii generale nr.1, tarafurile din Brad, Vata de Jos si Deva, solistii de muzica populara Maria Olteanu, Cornelia si Elena Jurca, Ieremia Stefan si Dragan Munteanu, dansatori populari de la Scoala Generala nr.4, Liceul nr 2 si Liceul Pedagogic din Deva, caminelor culturale din Geoagiu, Bosorod, Muncelu Mare, interpreti ai unor dansuri tematice - elevii de la Liceul Pedagogic, Liceul Industrial Energetic, Liceul de Mecanica, Liceul de Constructii, Liceul de Chimie si ai Scolii Generale nr.3. Seara, pe scena Casei de Cultura a avut loc acelasi spectacol pentru tinerii utecisti din municipiul Deva.
Casa de Cultura 1976. In partea dreapta a imaginii se vad casele care ulterior au fost demolate pentru a se construi blocuri.
Casa de Cultura in anii '80. Casele din jur au fost demolate si s-au construit blocuri.
Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva
Denumirea Casei de Cultura Deva a fost modificata in anul 2002 (la decesul interpretului de muzică populară Drăgan Muntean) in Casa de Cultură Drăgan Muntean Deva. Această denumire a fost păstrată până în anul 2013 când s-a schimbat în Centrul Cultural Drăgan Muntean, denumire considerată oportună în raport cu noile funcțiuni. În cadrul Casei de Cultură Deva a funcționat și Universitatea Populară, care oferea atestate ce permiteau exercitarea unor profesii în domeniile muzical, coregrafic, arta prelucrării lemnului, cursuri de limbi străine, cenaclul literar Ritmuri, cerc de filatelie, club de șah și bridge. De-a lungul timpului, în cadrul instituției au funcționat: anasamblu folcoric, orchestră de muzică ușoară, cerc de teatru de amatori, cerc de arte plastice, atelier foto, formație de dansuri moderne, cerc de chitară. Între cei care au activat în cadrul instituției se numără Sandu Popescu, Mircea Lac, Titus Burducea, Mircea Olteanu, Liviu Oros, Ioan Mezei, Vasile Molodeț, Ionel Bujor. Din punct de vedere al continuității și calității prestației artistice, sunt de remarcat Ansamblul Folcloric Silvana, cercurile de balet, dans modern și dans de societate. Între evenimentele care au rezistat timpului și au o longevitate deosebită se numără Festivalul Internațional de Umor Liviu Oros, Festivalurile-concurs de interpretare muzică ușoară pentru copii și tineret Steluțele Cetății și respectiv Stelele Cetății, concertul tradițional de colinde. Casa de Cultură Deva și mai apoi Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva au găzduit sau organizat spectacole de revistă, teatru, concerte de muzică clasică, ușoară, populară sau folk precum si simpozioane, conferinte, dezbateri publice, mese rotunde, lansari de carte, expozitii, targuri. Au susținut stagiuni de concerte sau microstagiuni teatrale Filarmonica Națională Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica Națională Banatul din Timișoara și Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Centrul Cultural Drăgan Muntean administrează şi Căminul Cultural Sântuhalm şi Căminul Cultural Cristur.
Adresa:
Piata Victoriei, Nr.4
Deva, 330085, HD
Tel.: 0354.408.907
Fax: 0354.408.908
FaceBook
Web: www.centrulculturaldeva.ro