spitalfoto1Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile

stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.
Din secolul XVIII se mai cunosc si alti medici cum ar fi: Bruz Laszlo, Ostrovits Iozef si Gyarmati Samuel. Bruz Laszlo studiase medicina la Viena, unde a publicat o carte despre medicina (1775). Mai tarziu, in 1781 la Cluj, apare de acelasi autor, o publicatie cu informatii farmaceutice. In 1775 Ostrovit Iozef face un raport de inspectie asupra farmaciei din Deva iar Gyarmandi Samuel a fost amintit ca medic primar prin anul 1790. Avand indemanari literare, el a scris si o lucrare teatrala.
Dintre epidemiile ce au bantuit orasul, documentele vremii au consemnat: ciuma din 1711-1719, apoi cea din 1738-1740, cand au murit 30 de locuitori bulgari, precum si cea din 1770-1771. Se mai cunoaste epidemia de holera din 1871, cand s-a constituit un cordon sanitar pe granita Banatului, iar circulatia in zonele contaminate, a fost interzisa.

casaveche1
Photo © Colectia www.orasuldeva.ro

Prima farmacie cunoscuta in Deva s-a infiintat in anul 1772, de catre farmacistul Ludovic Bruz, in casa cu nr 14 din drumul tarii. Deoarece pe acea vreme dreptul de farmacie particulara se acorda numai legat de o anumita cladire in care se putea exercita,in aceasta casa a continuat sa existe farmacie inca vreo cateva sute de ani, adica pana in 1965. De altfel, tinand seama de arhitectura ei, de grosimea zidurilor la parter si de factura boltilor, se apreciaza ca aceasta casa s-a construit cu peste 200 de ani in urma. La inceput cladirea a avut numai parter, iar etajul s-a construit prin anul 1850. Despre o alta farmacie mai veche in localitate, nu se stie nimic, cu toate ca s-ar putea sa fi existat un inceput pe vremea cand traia la Deva cel dintai medic cunoscut, George Tallar in 1724. Comertul cu medicamente se practica si de catre negustorii greci sau armeni. Medicamentele se vindeau in targuri, unde se tineau laolalta cu orezul si alte alimente, dupa cum s-a semnalat in 1785,de medicul comitatului, deoarece acest fapt a fost apreciat ca fiind un pericol pentru sanatatea populatiei. Privitor la activitatea propriu-zisa a farmaciei nu cunoastem nimic deosebit, dar despre unele intamplari si activitati in legatura cu aceasta, traditia locala a pastrat cateva amintiri interesante. In trecut, farmacia constituia si un loc de intalnire si conversatie a celor bogati, deoarece farmacistii preparau si vindeau acestora o anumita bautura placuta, socotita invioratoare. Aceasta bautura se vindea poporului ca medicament pentru dureri de stomac si pofta de mancare, fiind cunoscuta sub denumirea populara de “sange de sapte frati” sau mai pompos "aqua carminativa regia". In astfel de intruniri, un scaun rezervat la farmacia Devei il avea baronul Nopcsa, comitele suprem al judetului Hunedoara pana la revolutia din 1848. Despre acesta, care era de origine roman de langa Hateg, se lansau zvonuri ca el ar fi fost personajul principal numit “Fatza Neagra”, pe care scriitorul maghiar Jokay Mor l-a descris in romanul sau “Sarmanii Bogati” in care vorbeste despre un nobil plin de ranguri si averi, dar care noaptea devenea un vestit cap de banditi, mascat in negru.

O alta amintire in traditia populara a fost credinta ca in pivnita si depozitul acesteia, anumiti mesteri impreuna cu farmacistul, fabricau praf de pusca si de tun pentru armata maghiara din 1848. E posibil ca inaintea acestei farmacii sa mai fi existat in Deva o farmacie militara, deoarece pe aici treceau diferite unitati militare pentru care am vazut ca la 1724 exista si un medic militar. Despre existenta unor spitale in localitate se stie foarte putin. Se pare ca a existat un spital militar prin secolul XIX in cadrul cladirii Parva Curi, adica “Curtea Mica”, cladirea cea mai veche din complexul Scolii Pedagogice. Din secolul XVIII exista informatii despre o infirmierie militara situata intr-o cladire din curtea vechilor cazarme si care s-a pastrat pana la 1960, fiind apoi demolata odata cu amenajarea noului parc. 

pediatrie2

policlinica
Photo © Colectia www.orasuldeva.ro

A existat si un spital civil situat in casa din coltul strazilor Calugareni si Eminescu, in care a functionat un timp, un azil de batrani. Spitalul dateaza din anul 1854, fapt atestat de inscriptia de pe frontispiciu.Un alt spital se afla in casa din strada Decebal, fostul Club al Sindicatelor, in care s-a deschis ulterior un orfelinat de fete al Asociatiei Femeilor. Pe locul actualului spital, s-a construit un altul in anul 1895 fiind si cel mai mare dintre toate. Dintre medicii epocii respective sunt cunoscuti: Dr.Szabo Stefan (1860), Dr. Reichenferger Sigismund, Dr. Spanyk Iosif, Dr. Balogh Paul, Dr. Motiu Nicolae, Dr. Cosma Iosif.In 1890 apar la Deva si primii dentisti ambulati. In 1880 s-a deschis inca o farmacie in zona pietei. In perioada burgheza s-a marit cladirea spitalului cu 2 noi corpuri, apoi s-a mai infiintat si spitalul TBC din strada Baritiu, intr-o cladire veche. Ulterior s-a mai deschis si cea de-a treia farmacie din oras, de catre farmacistul Virgil Albescu (1878-1938) trecuta apoi la farmacistul Paul Schult in anii 1938-1948.
A patra s-a deschis la 1 aprilie 1923, ca farmacie a spitalului, in perioada in care spitalele judetene din Transilvania au fost preluate de stat. Primii farmacisti au fost: Ion Hagao, Hortensia Morar si multi altii printre care si Sabin Calcescu.
Cele mai vechi bai din localitate au fost doua bai sarate, amenajate la sfarsitul secolului XIX. Prima se afla intr-o casa situata in strada Horia, ce dateaza din sec XVIII. Detinea o instalatie primitiva si de mica capacitate si a functionat o lunga perioada. In 1919 apa a inceput sa fie scoasa cu motor si incalzita, iar localul a fost si el reamenajat,reparat si marit. Baia se situa la 192 m altitudine, la poalele dealului Cetatii, chiar in raza orasului, oferind astfel o deosebita priveliste, precum si conditii pentru a devenii o statiune balneara moderna, cu mari avantaje terapeutice. Cea de-a doua baie sarata se gasea pe locul actualei bai sarate. Se stie ca in prima jumatate a secolului XIX exista pe acelasi loc o mica instalatie de baie cu 3 vane, iar mai apoi, la 1880, cu 5 vane. La 1860, medicul comitatului, Dr. Szabo Stefan, este preocupa de construirea si amenajarea baii, asigurandu-i o capacitate mare si un confort deplin, dar nepasarea oficialitatilor vremii, au impiedicat orice realizare. In 1906, s-a realizat o noua constructie pentru Baia Sarata si au fost instalate 10 vane. Pe atunci, apa se scotea din fantani cu roata manuala. In anul 1973, Baia Sarata a infiintat "Sectia de Recuperare a Spitalului Judetean" si a trecut in proprietatea Consiliului Local. Sectia de recuperare este dotata cu doua servicii de hidroterapie.

baiasarata
Photo © Colectia www.orasuldeva.ro 

Despre bai cu abur, se stie ca la 1857, un cetatean cerea aprobarea deschiderii uneia in Deva, iar in 1896 aflam ca s-a infiintat o baie de aburi, de catre tinichigiul Nagy Francisc. A ajuns apoi in mainile comerciantului Steiner Francisc, fiind instalata in str. Baii, actuala strada I.L. Caragiale. Se cunoaste ca a existat pana in 1916.
In perioada regimului comunist s-a produs o puternica dezvoltare sanitara. In 1968 existau in Deva: un spital unificat, un spital TBC, un spital pentru boli dermato-venerice, un spital de copii, o maternitate, o policlinica generala, o statie de salvare si un Sanepid. Daca in anul 1950 erau 35 de medici in oras, in 1960 profesau 130.

spitalSectia boli contagioase din cadrul Spitalului Unificat Deva a fost dotata in anul 1957 cu aparate medicale de inalta tehnicitate, necesare vindecarii poliomielitei. printre acestea se numara si aparatul din imagine, numit "plamanul de otel". Cu ajutorul lui se facea tratamentul paraliziei respiratorii din poliomielita. 
Photo © Drumul Socialismului  Nr.939 Duminica 22 Decembrie 1957. 

De asemenea s-a trecut la organizarea stintifica si moderna a comertului farmaceutic prin infiintarea intreprinderii “Centrofarm”, devenita Oficiul Farmaceutic Regional cu un mare depozit de medicamente, laborator de analize si birouri, situate pe fosta strada 23 August. Dupa sistematizarea centrului orasului si demolarea cladirilor din zona, acest depozit a fost mutat in zona industriala a orasului intr-o cladire noua, unde functioneaza si acum sub denumirea Depozitul de Medicamente Remedia. In 1973 Spitalul Mare primeste denumirea de Spitalul Judetean.

statiadesalvare1111

In anul 1970 s-a dat in folosinta o policlinica stomatologica si o moderna statie de salvare utilata cu ateliere si dispunand de garaje pentru 30 de autosanitare, in 1978 Dispensarul comasat nr. 2 din Gojdu, la inceputul lunii mai 1979 Complexul de recuperare medicala de pe strada Horia (Baia sarata), iar in 1984 s-a deschis Policlinica si Spitalul Nou din cadrul Spitalului Judetean. Numarul medicilor a crescut, ajungand ca in anul 2001 Spitalul Judetean sa aibe 169 de medici, 570 de cadre medii si 270 de cadre auxiliare. 

In 1992 s-a deschis primul laborator medical privat sub denumirea Bioclinica, si tot in acel an s-a infiintat Europharm- Sucursala Deva, pentru distributia medicamentelor. Pe langa cele 25 de sectii ale Spitalului Judetean, in prezent in Deva mai functioneaza trei policlinici, cinci dispensare scolare si un dispensar sportiv, 23 de farmacii, mai multe laboratoare medicale si cabinete medicale individuale.

tbc
Sectia Pneumologie - Dispensar TBC                                          Photo © Colectia www.orasuldeva.ro

Coordonarea intregii retele sanitare, eliberarea autorizatiilor si avizelor sanitare precum si activitatea de supraveghere a starii de sanatate a populatiei se face in mod centralizat de catre Directia de Sanatate Publica.
Odata cu pasirea in mileniul III situatia medicala pe plan intern cunoaste un avant puternic datorita progresului tehnologic.
In anul 2001 la conducerea spitalului se afla doctor Ion Demeter, medic primar internist si alergolog cu competenta in ecografie, endoscopie si gastroscopie. In anul 2000 cu sprijinul renumitului doctor Goia Emil, fost cadru medical al Spitalului Judetean Deva, s-a reusit achizitia unui laborator de gastroscopie si endoscopie performanta pentru identificarea mai facila pentru medici si mai putin dureroasa pentru pacienti, a unor posibile boli interne. Totodata s-a demarat si un proces de informatizare la nivel de spital, sectiile fiind dotate cu calculatoare.
Incepind cu anul 2002 la Spitalul Judetean Deva se fac operatii prin chirurgie laparoscopica, mamografii. De asemenea s-a construit o statie de oxigen unica in judet care asigura o autonomie de 30 zile pentru spital.
Pe langa dotarile cu instrumentar medical , s-au realizat si lucrari de renovare si modernizare la cateva din sectiile de importanta din spital.Astfel, sectia A.T.I este dotata la standarde internationale, cu aparatura de ultima ora si personal cu o foarte buna pregatire,aceasta ocupand o pozitie de virf cu celelate sectii A.T.I din tara.
In luna iunie 2012 s-a inaugurat o noua sectie de neurologie a Spitalului Judetean de Urgenta Deva. După aproape 30 de ani în care a funcţionat într-un spaţiu conceput iniţial ca bloc de locuinţe, secţia de neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva s-a mutat într-o clădire nouă, investiţia fiind derulată cu fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara, care are în subordine unitatea medicală. Sectia moderna si spatioasa are 36 de paturi si prezinta multiple facilitati. Constructia care a costat 1,5 milioane lei are parter şi două etaje, ultimul fiind amenajat ca un viitor bloc operator cu două săli de intervenţie.

Spitalul Judetean Deva
Adresa:
Str. 22 Decembrie nr.58, Deva, HD
Tel.: 0254.227.070; 0254.213.120; 0254.217.799; 0254.222.033; 0254.215.051
Fax: 0254.212.516
Web: www.spitaldeva.ro

spitalmare
Photo © Iovan Darius

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1