Fântânile arteziene au devenit elemente indispensabile în proiectele de estetizare a localităţilor. Pe lângă rolul decorativ, acestea au o contribuţie importantă şi în eliminarea stresului, prin efecte relaxante şi, totodată, purifică aerul şi menţin umiditatea acestuia. De-a lungul timpului şi în Municipiul Deva s-au construit fântâni arteziene, dar din păcate, unele din ele au fost lasate să se degradeze, iar altele funcţionează doar ocazional. În ultima perioadă însă, fântânile arteziene au fost cuprinse în planurile de reabilitare a zonelor oraşului şi situația lor s-a îmbunătățit. Mai jos, vă prezentăm atât fântânile arteziene existente în prezent, cât si pe cele care au funcţionat în trecut în municipiul Deva.

broaste1Fântâna arteziană cu broaște este situata in fata Palatului Administrativ (Palatul Prefecturii). Loc de intalnire pentru indragostitii romantici, loc de relaxare si de incantare pentru copii, fantana cu cele opt broaste este cea mai veche fantana arteziana din oras si probabil cea mai indragita de catre deveni. Avand ca fundal cetatea, aceasta fantana este si unul din cele mai fotografiate obiective din oras. Broastele reprezinta un simbol al nemuririi. Mai nou aceasta fantana este considerata "cu noroc" si in ea se arunca banuti.

fantanaculebada1

Fantana cu lebada este amplasata in fata Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, al carui sediu se gaseste in incinta palatului Magna Curia, cunoscut ca și Castelul Bethlen. In data de 2 decembrie 1734, Ioan Haller devine guvernator al Transilvaniei,.preluand aceasta functie de la generalul Wallis. Dupa preluarea functiei de guvernator, Haller primeste din partea împăratului Carol al VI-lea, castelul si moșia Deva, fără cetate. Haller și soția lui, Sofia Daniel, din familia nobiliară Daniel, au fost cei care au înfrumusețat castelul și l-au extins, adăugând stilului

arteziana1Demarate in februarie 2012, lucrarile la fantana arteziana muzicala din Piata Victoriei din Deva a fost pusa in functiune, in seara zilelor de 8 si 9 iunie 2012. Restul lucrarilor ambientale, din jurul fantanii, inclusiv finisajele si toaletarea fatadei Casei de cultura, au fost finalizate in 22 iunie 2012. Valoarea acestei investitii de anvergura, realizata de primarul Mircia Muntean in municipiul pe care l-a condus timp de 16 ani, se ridica la 2,5 milioane de euro, finantarea fiind asigurata aproape in totalitate din fonduri europene.

arteziana5Amenajată în faţa statuii lui Mihai Eminescu din parc, fântâna a fost realizată în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a spaţiului public urban “Parcul Municipal Cetate” din Deva. Fântâna a fost inaugurată pe data de 1 iunie 2013 ora 11:00 prilej cu care pe esplanada din faţa statuii lui Mihai Eminescu s-au derulat spectacole de muzică uşoară şi populară, dans de societate. Momentele artistice au fost susţinute de Ansamblul “Charleston" al Licelului de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă" Deva

giratoriu1Fântâna arteziană din sensul giratoriu de la Lido a fost realizată în anul 2007. Sensul giratoriu are un diametru de 44 metri, iar fântâna arteziană din mijloc realizată integral din inox are un diametru de 25 metri. În mijlocul fântânii este instalat un stâlp pe care se află o sferă de cinci metri şi intreg ansamblul este prevăzut cu o instalație de iluminat arhitectural. Costurile de exploatare a fântânii arteziane din sensul giratoriu de la Lido se ridică la suma de 16.593 de lei lunar. 

fantanaarras1

În anul 2005, Piata Arras a fost reamenajată şi modernizată în cadrul unui proiect care a beneficiat de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene. Modernizarea pieţei s-a făcut pe o suprafaţă de 3.550 metri pătraţi şi a cuprins refacerea aleilor pietonale, extinderea zonelor verzi, modernizarea piaţetei şi a construirea unei fântâni arteziene si a unui râu curgator. Noua fântână arteziană a fost construita în locul fostei fântâni arteziane "Flacara olimpica". În jurul ei, a fost amenajat un spatiu de tip agora în care

arteziana7In anul 2015 in cadrul proiectului de reabilitare a zonei Ardealul, de pe Calea Zarandului, s-a amenajat o platforma cu alei pietonale, trotuare modernizate, spaţii verzi, o parcare, locuri de odihnă, mobilier urban nou. Platforma din zona Ardealul a fost transformată într-un spaţiu de tip piaţetă, de formă circulară. În mijlocul acesteia a fost amenajată o fântână arteziană (oglindă de apă), Intreg proiectul a fost finantat din fonduri europene nerambursabile.

cub1În fața magazinului Ulpia exista în trecut o fântână arteziană din beton, dar ea a fost desfințată pentru a se crea un loc de parcare. Ulterior s-a construit o altă fântână în fața magazinului: un stâlp cu un cub negru în varf, cub din care picură apa. În jurul acestei fântâni a fost amenajată o mică piațetă cu niste băncuțe pe care se odihnesc trecătorii și vizitatorii Complexului Comercial. Dacă ar fi mai bine îngrijită și arhitectura peisagistică din jur ar fi adaptată ansamblului arhitectonic, fântâna ar ieși în evidență și ar atrage mai

fantanadecebal1În anul 2015, în cadrul Proiectului de reabilitare a Bulevardului Decebal zona a fost modernizată. Cu această ocazie piațeta de pe latura stângă a bulevardului a fost amenajată și vechea fântână arteziană din beton a fost demontată. În locul ei a fost realizată o fântână dinamică de pardoseală cu lumini colorate. Pavimentul acesteia este suprainălțat iar dinamismul jocului de apă precum și cel al iluminatului arhitectonic este realizat având la bază exigențele Primăriei din Deva.

gradina1După "succesul" avut cu fântânile arteziene din Piața Arras, în vara anului 2011 Primăria a decis ca orașul are nevoie de încă 3 fântâni arteziene mai mici, așa numite "fântâni arteziene de grădină". Una a fost montată în cartierul Micro 15, pe strada Mihai Eminescu, alta în sensul giratoriu din fața Poștei vechi din centru și a treia chiar în fața Primăriei. Din păcate, aceste fântâni arteziene nu sunt decat niște obiecte decorative scumpe și nimeni nu iși amintește ca ele să fi funcționat vreodată.

flacara1În anul 2005, în Piata Arras s-a inaugurat Grupul Statuar al Gimnastelor, ocazie cu care s-a construit și o fântână arteziană din metal, în formă de flacară olimpică. Cunoscută sub numele de „Flacăra olimpică” sau "Fântâna de la Lido" a costat aproximativ 180.000 de lei, și întregea statuile gimnastelor, asezate în imediata apropiere. Cu o înălțime de 10 metri și construită din plăci de alamă aduse din Grecia, sculptura era așezată pe un soclu în interiorul unei fântâni arteziene. "Flacara Olimpică" a fost executată în patru ateliere

arteziana10

Prin anii '80, odata cu construirea noilor blocuri de locuinte de pe fosta strada Cuza Voda (B-dul Decebal), a fost construita si o fantana arteziana din beton, placata cu marmura. Arhitectura moderna a fantanii se incadra perfect in peisajul urbanistic al zonei. Fiind o noutate in orasul nostru, noua fantana a starnit curiozitatea devenilor timp de cateva luni, cat a functionat. In scurt timp insa, oamenii si-au pierdut interesul pentru ea, deoarece functiona rar si era amplasata intr-o zona mai putin circulata.

ulpia1In perioada comunista, in anul 1974 a fost inaugurat magazinul Ulpia. Situata in centrul civic al Devei, constructia era formata din subsol, parter, doua nivele si o terasa de vara situata pe acoperis. In fata magazinului a fost realizata si o fantana arteziana din beton. Foarte moderna pentru acele vremuri, aceasta a fost prima fantana iluminata din Deva. In anul 2001 Magazinul Universal Ulpia a devenit Complexul Comercial "Ulpia Shopping Center" si fantana a fost desfiintata pentru a se crea un loc de parcare.

fantanarotunda1În Parcul orasului a funcționat în perioada comunistă o fântână simplă, circulară, construită din beton în anul 1948 când s-a făcut amenajarea parcului comunal. Fântâna avea un bazin cu diametrul de 6 metrii şi în documentele vremii apare sub denumirea de "fântână săritoare". În jurul fântânii era amenajat un loc pentru odihnă şi relaxare, cu bănci şi măsute. Aici se intalneau de obicei pensionarii pentru a juca şah, table, cărți sau remi. Fântâna însă a funționat foarte rar şi cu timpul s-a degradat, iar locul a devenit părăsit. Există foarte puține referințe legate de această fântâna, însă locuitorii mai în vârstă ai oraşului îşi amintesc de ea.

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1