Calea Zarandului - DN 7
vis-a-vis de Kaufland - sens giratoriu
Deva, 335800, HD
FaceBook
Strandul municipal Deva este situat pe DN 7 vis a vis de Kaufland (sens giratoriu). Este proprietatea publica a municipiului Deva si are o suprafata totala de 15596 mp. Strandul municipal Deva, impreuna cu vestiarele, grupurile sanitare si terenul de sport,
a trecut in anul 2015 în administrarea Serviciului Comunitar pentru Cadastru și Agricultură din cadrul primăriei.
Inaugurarea strandului
Strandul orasului, amplasat in cartierul Gojdu intre strazile Marasti, Dorobantilor si Calea Zarandului a fost inaugurat vineri 16 iulie 1971. A fost construit in mare parte prin munca patriotica, la care au participat cetateni de toate profesiile si varstele, barbati, femei si tineri. Salariatii santierului Energoconstructia au confectionat prin munca patriotica 163 panouri din plasa de sarma, iar cei de la Cooperativa mestesugareasca "Muresul" 214 stalpi din beton pentru imprejmuirea zonei bazinelor. Salariatii de la I.R.E. au executat instalatia pentru iluminatul public exterior, iar mestesugarii de la cooperativa "Muresul" instalatia pentru iluminat interior la grupul sanitar si vestiare. Elevii din anii I, II si III ai scolii profesionale de constructii au sapat si turnat fundatia la vestiare si au montat bordura pe o lungime de 46 ml la terenurile de sport. La lucrarile din interior (montarea stalpilor, transportul materialelor, nivelarea terenului) au participat si salariati de la I.G.C.L., I.P. Barcea, cooperativele mestesugaresti "Muresul", "Progresul" si "Solidaritatea" dar si angajati de la Banca Nationala si Banca de investitii in frunte cu conducatorii lor.
In primii ani dupa inaugurare, strandul era deschis zilnic (cu exceptia zilei de luni) de la orele 8 la 20. Avea in permanenta un cadru sanitar, salvatori si supraveghetori. Strandul dispunea de trei terenuri sportive: baschet, volei, tenis de camp precum si de mese pentru tenis de masa. Suprafata plajei era de circa 2.000 mp, peste care era asternut un strat de nisip fin de 12 cm. Inca de la inaugurare au fost amenajate patru baterii pentru dus, fiecare baterie fiind compusa din trei dusuri, 20 cabine pentru dezbracare; o sala unde se predau hainele, camera pentru predarea obiectelor de valoare, anexe sociale. In incinta strandului functiona un chiosc de racoritoare al TAPL Deva, bine aprovizionat in permanenta. Apa bazinului mare se schimba in fiecare zi de luni, a bazinului mijlociu luni si vineri, iar a bazinului mic marti si sambata. In primele doua luni de la inaugurare, strandul fusese vizitat deja de 60.000 de oameni.
Ziua inaugurarii festive a strandului este descrisa intr-un articol din ziarul local astfel:
Ieri, la Deva a avut loc inaugurarea festiva a strandului
"In prezenta unui numeros public din Deva, nerabdator sa primeasca botezul apei, a avut loc ieri, inaugurarea festiva a primului strand public din localitate. La festivitate au fost de fata reprezentanti ai organelor locale de partid si de stat, ai sindicatelor si ai organizatiilor U.T.C., conducatori ai unor intreprinderi si institutii, numerosi locuitori ai municipiului - barbati, femei si copii, tineri si varstnici. Dupa taierea panglicii inaugurale, in fata intregii asistente, un grup de sportivi au plonjat de pe bloc-starturi in bazinul olimpic (50 x 25 m, adancime 2,70 m) inotand un tur complet. Alaturi de bazinul principal se afla alte doua piscine - una pentru copii, alta pentru tineret - care s-au "populat" in cateva clipe cu numerosi amatori de o scalda buna, invioratoare. Lateral de cele 3 piscine, amenajarea sportiva cuprinde mai multe terenuri - handbal, tenis, baschet - care la fel, n-au ramas neinaugurate. Din primele ore de la darea in folosinta, noul obiectiv de larg interes sportiv si de agrement, a cunoscut o mare afluenta de public care a primit cu o deosebita satisfactie aceasta realizare - armonios incadrata in urbanistica moderna a orasului.
Numerosi cetateni si-au exprimat spontan multumirea prin vorbe de lauda la adresa edililor orasului, organelor locale de partid si de stat, la adresa tuturor acelor care au contribuit - uman si material - la realizarea obiectivului. Se cuvine insa a consemna si deosebitul aport in oameni si materiale al intreprinderii de prefabricate din beton si intreprinderii de materiale de constructii Barcea precum si al cadrelor de specialitate ale Consilului judetean pentru educatie fizica si sport ( la amenajarile sportive) si al utecistilor din numeroasele scoli, intreprinderi si institutii care au fost mereu prezenti la munca voluntar-patriotica. Asadar un vis mai vechi al devenilor s-a implinit prin grija organelor locale si prin contributia cetatenilor - beneficiarii strandului din Deva."
Drumul Socialismului, nr. 5139, Sambata 17 iulie 1971. N. STANCIU
Programul de functionare:
- de luni pana duminica in intervalul orar 08:00 - 20:00
Functioneaza 3 luni/an, respectiv in perioada 01 iunie - 01 septembrie.
Tarifele de acces:
Tarifele de acces in incinta Strandului Municipal Deva asa cum au fost aprobate de Consiliul Local in anul 2015 sunt:
- adulti - 10 lei;
- persoane cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani si pensionari - 5 lei;
- copii institutionalizati, veterani d erazboi, persoane cu handicap - acces gratuit;
- personalul din cadrul Primariei municipiului Deva, precum si a serviciilor din subordinea Consiliului Local al municipiului Deva - accesul gratuit, pe baza legitimatiei de serviciu.
- tarif inchiriere sezlong - 10 lei.
Accesul in incinta strandului pentru utilizatori se face pe baza biletului de intrare. Accesul autovehiculelor in incinta strandului este interzis.
Obligatii comune in incinta Strandului Municipal Deva
Utilizatorii si vizitatorii, au urmatoarele obligatii:
a) sa nu deterioreze sau sa distruga bunurile din dotarea Strandului Municipal Deva;
b) sa pastreze ordinea si linistea intr-un cadru civilizat, pentru mentinerea climatului de agrement si odihna;
c) sa depuna resturile menajere sau de alta natura in locurile special amenajate in acest scop;
d) sa nu produca foc deschis decat in locurile special amenajate si cu respectarea normelor PSI;
e) sa respecte regulile de igiena sanitara la utilizarea bazinelor si a grupurilor sanitare;
f) sa supravegheze copii minori, mai ales in zona bazinelor;
g) sa respecte prevederile legale in vigoare cu privire la desfasurarea activitatilor comerciale;
h) accesul in complex al persoanelor aflate sub influenta bauturilor alcoolice, drogurilor sau altor substanle halucinogene, precum si al celor care au o tinuta neadecvata, este interzis;
i) accesul animalelor de companie in interiorul complexului este interzis;
j) bazinul se foloseste pentru recreere, activitati didactice si activitati sportive;
k) accesul in bazin se face pe scarile special amenajate, numai in costum de baie, inclusiv pentru copii;
l) (1) Inainte de intrarea in bazin este obligatorie utilizarea dusului, precum si trecerea prin bazinele de dezinfectare a picioarelor;
(2) In bazin este interzis spalatul cu sapun sau sampon si efectuarea manichiurii sau pedichiurii;
m) este interzisa intrarea in bazin a persoanelor purtatoare de boli transmisibile, plagi deschise, demite, dermatoze, etc.
n) in bazin sau in jurul bazinului la o distanta mai mica de 1,5 m se interzice:
- consumarea alimentelor de orice fel;
- consumarea bauturilor alcoolice de orice fel.
o) accesul copiilor in bazin acolo unde adancimea este mare, este permis numai cu insotitor;
p) fumatul este interzis in interiorul vestiarelor sau in bazin;
r) este interzis:
- distrugerea sau sustragerea de obiecte aflate in patrimoniul complexului;
- comportamentul indecent, galagios sau orice alt tip de comportament care ar putea deranja ceilalti clienti;
- alergatul sau orice alt tip de comportament care poate duce la accidentarea persoanei sau a altor persoane aflate in jur;
s) resturile de alimente, ambalaje de la alimente si alte reziduri se depun in recipientele destinate acestui scop;
p) pe durata intregului program serviciul de prim-ajutor functioneaza si poate fi solicitat gratuit.
Biblioteca de vara din incinta strandului
In incinta strandului s-a inaugurat si un punct de imprumut al bibliotecii judetene.
Denumit "Biblioteca de vara", punctul de imprumut este o casuta din lemn prevazuta cu rafturi si functioneaza in regim de sala de lectura, cartile si revistele fiind consultate doar in incinta strandului. Cititorii gasesc aici o bogata literatura, reviste, presa hunedoreana si nationala la zi, iar posesorii de laptop sau smartphone pot accesa gratuit internetul wireless. "Este un proiect realizat in parteneriat cu primaria municipiului Deva, o initiativa ce doreste sa mentina vie dorinta de a citi si de a accesa informatii chiar si in momente de destindere. Speram ca prin aceasta initiativa a bibliotecii vom face o surpriza placuta celor care vor veni la strand si, pe langa apa si soare, vor avea posibilitatea de a citi si de a se informa", a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judetene "Ovid Densusianu" din Deva.