telecabinaTELECABINA

Intentionand punerea in valoare a monumentului precum si atragerea de turisti in zona, primaria orasului a decis instalarea unei telecabinei electrice pe sine. Lucrarile au inceput in luna septembrie 2003 si au fost finalizate in luna iunie 2005. Proiectul a fost intocmit de arhitectul Eugen Ilisiu, iar lucrarile de constructii si montajul au fost realizate de firma deveana Metal Expres.
Primaria mizeaza si pe faptul ca instalarea telecabinei va atrage potentiali finantatori in activitatile comerciale, pe care autoritatea tutelara intentioneaza sa le sustina la 184 m inaltime, fara sa aduca prejudicii monumentului. Insa, pe sit este necesara o cercetare arheologica exhaustiva si un proiect complex de conservare-restaurare pentru punerea in valoare a vestigiilor.

Incepand din luna iunie 2005, accesul pe Cetate se poate face si cu Telecabina. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) si a diferentei de nivel (158 metri) este primul din Europa. Avand 16 locuri si folosind sistemul planului inclinat, telecabina faciliteaza accesul pe cetate al turistilor. Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180,0 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342,65 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160,00 metri. Comanda telecabinei se face prin statie, dar poate fi efectuata si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima celor care au placerea de a face o plimbare cu telecabina. 
Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s, avand o durata medie a unei curse de cca 2,5 min.

Program telecabina:

In perioada 1 mai - 30 septembrie 2017
Zilnic intre orele 09:00 - 21:00.

  • Ultima telecabină urcă la ora 20.30.
  • Ultima telecabina coboara la ora 20.50.
  • Ultima intrare pe Poarta I se face la ora 20.30.
  • Poarta I se închide la ora 21.00..

Prin Hotararea Nr. 429/2016 a Consiliului Local al municipiului Deva, s-au aprobat tarifele pentru o calatorie cu Telecabina pe Dealul Cetatii Deva.

Tarife telecabina:

  • Tarif pentru adulti, urcat si coborat - 10 lei
  • Tarif adulti pentru 1 calatorie (urcat sau coborat) - 6 lei
  • Tarif pentru copii, pensionari, elevi si studenti urcat si coborat * - 5 lei
  • Tarif copii, pensionari, elevi si studenti pentru 1 calatorie (urcat sau coborat) * - 3 lei
    * in baza actelor doveditoare: carnet elev vizat pe anul in curs, cupon pensie, carnet student vizat pe anul in curs.

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1