In 21 decembrie 1989, profesorii Leon Tomuţa şi Bogdan Poraicu au reuşit să adune un grup de tineri. Aceştia încep să protesteze, dar demonstraţia este oprită imediat de Miliţie. În aceeaşi seară, în oraş apar primele manifeste împotriva regimului comunist. Cineva a scris pe vagoanele de tren: „Jos, Ceauşescu!”. 

revolutia2

Noaptea trece fără alte incidente. În data de 22 decembrie mai multe grupuri de muncitori ies în stradă. Pentru început, câteva sute de persoane de la IPSRUM (REMPES) se strâng în curtea firmei, iar directorul Avram încearcă să-i oprească. În final, li se alătură. Deja la ora 12.30 o parte din populaţia Devei se afla în faţa Comitetului judeţean al PCR. Primul care vorbeşte este Gheorghe Firczak. Acesta anunţă la balcon că Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit cu un elicopter. Mulţimea pătrunde în sediu. Câteva persoane îl caută pe primul secretar, Ion Popa. Lucrurile scapă de sub control. Acesta este înghiontit, lovit cu umbrele, scuipat şi înjurat. Este dus până la Palatul Culturii, unde, pe terasă, a fost instalată o staţie de amplificare. Acolo este pus să spună mulţimii că Nicolae Ceauşescu a fost un dictator odios şi un tiran. Apoi, este dus înapoi în sediul Comitetului Judeţean al PCR, unde i se cere să demisioneze. După ce acceptă, este transferat în sediul Unităţii Militare 01719, de unde este lăsat să plece.

În noaptea de 22 spre 23 decembrie, la Deva, au apărut primele diversiuni. Martorii la acele evenimente povestesc că la centrala telefonică se primeau tot soiul de anunţuri potrivit cărora unităţile militare din zonă ar urma să fie atacate. Zvonurile nu au fost confirmate, dar martorii povestesc că lucrurile puteau scăpa de sub control. „Dacă nu ar fi existat mai mulţi oameni cu capul pe umeri, la Deva dezastrul ar fi fost mai mare decât la Sibiu”, povesteşte unul dintre ofiţerii care au participat la operaţiunile din acele zile.

Pe de altă parte, mai mulţi civili care au fost şi ei martori la acele evenimente afirmă că meritul că la Deva nu au murit oameni este al generalului Mihai Rotaru, şeful Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne (care avea în subordine Inspectoratul Judeţean de Miliţie şi pe cel de Securitate). Rotaru a dat ordin ca toate armele din dotarea miliţienilor şi securiştilor să fie închise în rasteluri. De altfel, la Deva s-a tras un singur foc de armă, descărcat accidental din puşca unui soldat.

revolutia
Deva 1990. Coada la pasapoarte la Inspectoratul de Politie Hunedoara. Colectia orasuldeva.ro. Foto: Virgil Onoiu

 

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1