1965De cateva zile, copiii din Deva, Hunedoara, Petrosani si din celelalte orase ale regiunii, traiesc din plin bucuria vacantei. Cu toate ca iarna cu "omatu-i mare" abia a sosit, cei mari au rezervat si de data aceasta traditionalele surprize ale pomului de iarna. La Deva, parcul de la poalele cetatii ii cheama pe cei mici cu multe tentatii. Pe frontispiciul intrarii principale sta scris: "Orasul copiilor". Un program impartit pe zile si ore ofera micilor admiratori cele mai neasteptate surprize.

Pomul de iarna, simbol al tineretii si vesniciei, incanta si desfata chiar si pe cei mari. Impodobit cu felurite jucarii, daruri pentru copii, bradul este luminat multicolor cu becuri ce se aprind si se sting alternativ. Aleile si potecile parcului au imbracat o adevarata feerie de basm. Culorile curcubeului au coborat in luminile becurilor. Fabulatia celor mai cunoscute si indragite basme se rasfrange in numeroasele imagini ce starnesc rasul si imaginatia celor mici.

Cum e si firesc, nu lipsesc nici comentariile.
- O vezi pe vulpe ce vicleana e? Si ce coada mare are !... Vai ce urat e lupul... Iepurasii sunt cei mai frumosi. Asa! Bine a facut capra ca l-a pedepsit pe lup. E rau si urat. Si comentariile continua in fata fiecarui tablou. Dupa ce s-au infruptat cu cele mai delicioase dulciuri si si-au ales cartea de basme preferata, de la chioscurile special amenajate, copiii fac roata in jurul lui Mos Gerila. Ii asa cum si-l inchipuiau ei. Batran, cu barba alba de-un cot, sprijinit in toiag, aduce celor buni si ascultatori fel de fel de daruri. Asa cum arata, Mos Gerila parca descinde chiar acum din alta imparatie. Copiii se amuza, rad, se veselesc. Mereu alte si alte puncte de atractie isi asteapta musafirii. Un circ cu numeroase jocuri distractive pune la "incercare" curajul si vointa celor mici. Lumea copiilor nu e lipsita nici de surprizele culturale. Pe scena scaldata in feeria luminilor, urca in fiecare zi prichindei care de-abia stiu sa lege cateva cuvinte. Unul recita o poezie, altul spune un monolog, iar dupa el vin cei "mari" ce de-abia au implinit 9 - 10 ani. Sfarsitul unui an rodnic si inceputul altuia plin de certitudini si mai luminoase, ofera celor mici numeroase satisfactii care-si manifesta astfel bucuria de a trai intr-o tara libera si fericita.
Drumul Socialismului Nr. 3424, Marti 4 ianuarie 1966 - In lumea de basm S. Truta

1965

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1