1962An de an orasul copiilor devine tot mai frumos, mai bogat. In fiecare zi, si mai ales dupa-masa, majoritatea copiilor se gasesc aici, in orasul lor. Aleile zumzaie ca un stup de glasurile lor cristaline. Gerul si zapada nu-s obstacole de netrecut. La intrare, un Mos Gerila cu barba alba de aur, cu traditionalul sau sac cu daruri, sprijinit in nelipsita-i carja, ii intampina pe copii vesel si plin de bunatate. Asa i-a intampinat el in fiecare an. Copiii s-au strans in jurul lui, il privesc atent si se mira cum de fiind asa batran, poate totusi aduce atatea daruri.


In oras n-a venit numai Mos Gerila. O data cu el au sosit toti locuitorii padurii: Mos Martin, Vulpea cea isteata, Capra cu iezii ei, Iepurasul cel iute de picior, si multi altii. Acestia au fost intotdeauna si sunt prietenii copiilor: nelipsiti din povestile pe care le invata la scoala sau le aud de la parinti si pe care le cunosc asa de bine.
Pe aleea principala, impunator se inalta plin de podoabe pomul de iarna. Cu sute de lumini multicolore, parca n-a fost incarcat cu atatea daruri niciodata ca acum. Incepand de la baloanele pe care le vezi in mainile copiilor in fiecare zi, si mai ales la 1 Mai si terminand cu tabele sau complicatele jucarii de tot felul, cu ciocolate si bomboane, cu globuri si trompete, pomul pare un urias briliant.
Totul e frumos si interesant in orasul copiilor. Ingenioasele magazine cu jucarii si bomboane de tot felul, pe care le intalnesti la fiecare pas, sunt adevarate peisaje de basm.
Ceea ce atrage insa cel mai mult atentia si interesul copiilor este intalnirea lor cu Mos Gerila. In fiecare dupa amiaza el vine aici sa le spuna copiilor povesti, glume si sa le imparta daruri; iar copiii, drept rasplata, spun poezii, cantece...fiecare ce a invatat la scoala si in familie.
In orasul lor, copiii din Deva vizioneaza filme artistice, asculta povesti, se simt minunat.
Drumul Socialismului Nr. 2494, Luni 31 decembrie 1962 - In orasul copiilor. I. Bradeanu.

1962

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1