orasulcopiilor

Gagalici de-o schioapa, strengari cu nasul carn, inghetat, scolarite cu ochi de veverita si codite ca de soricel pasesc cu sfiala poarta parcului "Filimon Sarbu" din Deva. Ochii li se opresc o clipa pe fata arcadei de la intrare, pe care scrie cu litere multicolore "Orasul copiilor". Pe "strada" centrala a oraselului, copii sunt intampinati cu o urare a lui Mos Gerila rostita dintr-o racheta interastrala: "La multi ani !". Luminile multicolore ale unui brad urias impodobit cu jucarii, la intrare, se imbina cu cele ale lampioanelor chinezesti, asezate in sirag pe alei, printre becuri rosii, albastre, galbene, care imprumuta seara orasului liliputan o atmosfera feerica. La tot pasul, cei mici sunt intampinati de surprize.

Iata, in drum se intalnesc cu imagini viu colorate din cartile iubite. Mos Gerila e intalnit aproape la tot pasul, alaturi de Alba ca zapada si cei sapte pitici, Scufita Rosie, mosul si baba din "Punguta cu doi bani", capra cu cei trei iezi, Alice din Tara minunilor, fata padurarului cea isteata si atatea alte personaje indragite, care traiesc in basmele copilariei. 
- Ooo ! Dar acolo ce e? isi intreaba o fetita mama care o insoteste. Aceasta ii arata inscriptia de pe buturuga uriasa.
- Aceasta e "Casuta piticilor". Din scorbura ei poti primi bunatati fara numar - bomboane, portocale, prajituri...
- Ei, dar acolo unde s-au strans atatia copii ce-o mai fi?!
E teatrul de papusi "Gascanel", care prezinta pentru cei mici diferite spectacole, asa cum pe o estrada alaturata poti asista la reprezentatii ale actorilor copii din scolile orasului, iar mai departe, poti participa la vizionarea unor filme de desene animate. De ce esti ingandurat, batrane care treci singur printre aceste minuni daruite celor mici prin grija partidului? Poate fiindca te gandesti la copilaria ta de copil sarac, atat de trista odinioara ! Pe atunci nici nu indrazneai sa visezi ca te-ai fi putut bucura de sarbatorile iernii asemenea copiilor de azi ! Nu mai fi trist, batrane vizitator ! Vremurile copilariei tale indurerate nu se vor mai intoarce. Ele raman doar amintire. Bucuria ramane harazita pentru totdeauna copiilor celor ce muncesc din patria noastra. 
Drumul Socialismului Nr. 1872, Sambata 31 decembrie 1960 - Orasul copiilor. S. Irimescu.

orasulcopiilor

1960

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1