1965De cateva zile, copiii din Deva, Hunedoara, Petrosani si din celelalte orase ale regiunii, traiesc din plin bucuria vacantei. Cu toate ca iarna cu "omatu-i mare" abia a sosit, cei mari au rezervat si de data aceasta traditionalele surprize ale pomului de iarna. La Deva, parcul de la poalele cetatii ii cheama pe cei mici cu multe tentatii. Pe frontispiciul intrarii principale sta scris: "Orasul copiilor". Un program impartit pe zile si ore ofera micilor admiratori cele mai neasteptate surprize.

1962An de an orasul copiilor devine tot mai frumos, mai bogat. In fiecare zi, si mai ales dupa-masa, majoritatea copiilor se gasesc aici, in orasul lor. Aleile zumzaie ca un stup de glasurile lor cristaline. Gerul si zapada nu-s obstacole de netrecut. La intrare, un Mos Gerila cu barba alba de aur, cu traditionalul sau sac cu daruri, sprijinit in nelipsita-i carja, ii intampina pe copii vesel si plin de bunatate. Asa i-a intampinat el in fiecare an. Copiii s-au strans in jurul lui, il privesc atent si se mira cum de fiind asa batran, poate totusi aduce atatea daruri.

1961- Iata-l, iata-l pe Mos Gerila !
La intrarea in oraselul copiilor din Deva, fetite si baieti, scot exclamatii de bucurie la intalnirea cu prietenul lor drag, care-i intampina, urias, cu barba alba, incarcat de daruri... Anul acesta a sosit ca musafir pamantean, pe bordul unei rachete. O poti deduce din desenele in care il vezi zorind printre constelatii, spre bucuria copiilor, care-l asteapta de fiecare data la fel de nerabdatori... Dar acesta-i numai inceputul. Oraselul celor mici e plin de surprize.

orasulcopiilor

Gagalici de-o schioapa, strengari cu nasul carn, inghetat, scolarite cu ochi de veverita si codite ca de soricel pasesc cu sfiala poarta parcului "Filimon Sarbu" din Deva. Ochii li se opresc o clipa pe fata arcadei de la intrare, pe care scrie cu litere multicolore "Orasul copiilor". Pe "strada" centrala a oraselului, copii sunt intampinati cu o urare a lui Mos Gerila rostita dintr-o racheta interastrala: "La multi ani !". Luminile multicolore ale unui brad urias impodobit cu jucarii, la intrare, se imbina cu cele ale lampioanelor chinezesti, asezate in sirag pe alei, printre becuri rosii, albastre, galbene, care imprumuta seara orasului liliputan o atmosfera feerica. La tot pasul, cei mici sunt intampinati de surprize.

Fulgi usori cad peste "Oraselul copiilor" din Deva, vestind apropiata sosire a lui Mos Gerila. Pe cele doua porti ale micului orasel, larg deschise in dupa amiaza zilei de 31 Decembrie (1953 n.n.), patrund sute de copii ai oamenilor muncii, veniti aici sa petreaca clipe fericite. Spre bradul din centru, ale carui crengi sunt impodobite cu jucarii stau atintite multe priviri, iar spre chioscurile cu surprize se indreapta grupuri grupuri de copii cu fetele imbujorate. Unii stau ciorchine in jurul chioscului cu turta dulce si jucarii, unii privesc cu zambet vizuina ursului si a vulpii, iar altii in grup mai numeros se indreapta spre pavilionul cartii sa-si procure carti si reviste pe care le vor citi in zilele de vacanta. 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1