Prin infratirea oraselor se stabilesc relatii de colaborare intre institutii, schimburi prin internet, calatorii de studii, cunoasterea reciproca a limbii si a culturii.
Periodic, delegatii ale oraselor infratite realizeaza vizite reciproce; aceste reuniuni au ca obiectiv principal stabilirea progresului inregistrat in proiectele programate si definirea noilor orientari in perspectiva aprofundarii acestor infratiri.
Orase infratite cu Deva, in ordinea cronologica a semnarii protocoalelor:

1. ARRAS (Franta) Primar JEAN-MARIE VANLERENBERGHE (site-ul primariei)
arras1Infratirea cu Arras a avut loc in data de 21 iunie 1998. Orasul Arras se afla in nordul Frantei in regiunea Artois, are o populatie de aproximativ 50.000 de locuitori. Majoritatea cladirilor dateaza din sec. 17-18. A fost capitala regionala a galezilor, iar apoi a romanilor. In Evul Mediu a devenit cunoscut ca oras textil, realizand decoratiuni textile de aplicat pe pereti, brodate cu fire de aur si argint. Din cauza continutului pretios, foarte putine din aceste podoabe s-au pastrat. Multe batalii din Primul Razboi Mondial s-au purtat la Arras, populatia civila a fost evacuata, iar orasul a fost bombardat de catre trupele inamice. Orasul intreg a devenit o ruina. In jurul anilor 1920, Primaria si cladirile din jurul pietelor au fost renovate, respectand vechiul stil in care au fost construite. Muzeul orasului si Galeria de arta " Musee des Beaux Arts" (Muzeul Artelor Frumoase) isi are locatia intr-o manastire ce dateaza din secolul 18. Astazi, orasul este renumit pentru arhitectura in stil baroc-flamand a cladirilor renovate (Primaria,hotelul de Ville) si surprinde prin bogatia patrimoniului sau, avand o economie dezvoltata reprezentata de industria chimica, electrica, agroalimentara, comert si comert. Arras-este si un renumit oras universitar - Universitatea din Artois, pregatind viitori specialisti in litere, limbi straine, istorie, geografie. Arras este locul unde s-au nascut si trait personaje celebre ca Robespierre, Paul Verlaine(1844-1896), Charles de Gaulle(1890-1970). Dupa denumirea acestui oras, in Deva a fost denumita piata Arras din zona Lido.

2. YAHCHENG (China) Primar ZHAO PENG Provincia Jiangsu
JiangsuYangcheng, denumit si Perla Marii Galbene se afla in China in provincia Jiangsu pe malul Marii Galbene.Infratirea orasului Deva cu Yangcheng a avut loc in data de 12 noiembrie 1998. Municipalitatea Yancheng are in subordine doua orase, cinci regiuni si trei districte. Suprafata orasului este de 15.000 km2 si populatia sa este de peste 7,9 milioane locuitori. Climatul Yancheng-ului este bland si lungimea coastei Marii galbene este de 582 km.Denumirea orasului, tradusa din limba chineza literara, inseamna “Orasul Sarii”, denumire ce se trage de la marile suprafete din apropierea orasului, pe care se colecteaza si produce sare marina. Yancheng-ul este un oras cu o indelungata istorie si traditie culturala. Dovezile istorice de existenta a Yancheng-ului dateaza de peste 2100 ani, din vremea Dinastiei Han in 119 i.h., iar in ceea ce priveste istoria recenta, Yancheng-ul a avut un rol important in Razboiul Civil din China si in intemeierea Republicii Populare Chineze. Din punct de vedere economic, venitul regiunii se bazeaza in special pe agricultura, iar recent o dezvoltare economica deosebita sa produs datorita industriei de automobile, prin colaborarea dintre compania locala Yueda Corporation si compania multinationala Kia. In august 1992 a fost infintata “Zona de dezvoltare economica Yancheng”, un nou si super tehnologizat parc industrial ce se intinde pe o suprafata de peste 20 km2, care ii intampina cu caldura pe straini ajutandu-i in investigatii, negocieri, investitii si dezvoltarea afacerilor lor. Rezervatia naturala Yancheng ce apartine municipalitatii se afla la aproximativ 40 km de centrul orasului, pe coasta Marii Galbene, are 280.000 de hectare si aproximativ 50.000 de vizitatori anual. Animalul protejat in rezervatie este cocorul cu creasta rosie.

3. SZIGETVAR (Ungaria) Primar PAISZ JOSZEF (site-ul primariei)
szigetvarSzigetvar este un orasel cu doar 12000 de locuitori, situat in Ungaria, la aproximativ 30 kilometri vest de orasul Pecs. Actul de infratirea a orasului Deva cu orasul Szigetvar s-a semnat la data de 15 martie 2001. Infratirea municipiului Deva cu orasul Szigetvar are ca scop o mai buna cunoastere reciproca, precum si intarirea relatiilor de prietenie intre popoarele maghiar si roman. Localitaea Szigetvar are o istorie bogata fiind un adevarat simbol al iubirii de patrie si a devotamentului. Cea mai cunoscuta este lupta dintre fortele de aparare ale Regatului Ungariei si armata turca condusa de Sultanul Suleiman cel Magnific, din 1566. Dupa un asediu care a durat 22 de zile, bravii aparatori ai cetatii condusi de capitanul Miklos Zrinyi, au iesit in afara zidurilor si au pornit impotriva inamicului aflat intr-o superioritate numerica , de 24 de ori mai mare, sacrificandu-si viata. Maghiarii au fost in cele din urma infranti. In amintirea acestei batalii, la Szigetvar a fost ridicat un monument care infatiseaza pe cei doi conducatori de osti, sultanul si capitanul Zriny. In fiecare an in luna septembrie se organizeaza serbarile orasului , ocazie cu care este comemorat Miklos Zriny. Orasul Szigetvar este deasemenea cunoscut datorita bailor termale. Apele termale sunt pline de saruri minerale si metale nobile. Sunt ideale daca esti in cautarea sanatatii sau doar a relaxarii fizice si mentale. Baile termale urmeaza a fi modernizate. Aici se va construi un complex asemanator cu Aqua Land-ul care urmeaza a fii realizat in municipiul Deva. Reprezentantii celor doua localitati au avut un schimb de idei in ceea ce priveste realizarea celor doua proiecte.Szigetvar este un oras frumos, linistit, predomina casele.

4. CHERBOURG - OCTEVILLE (Franta) Primar BERNARD CAZENEUVE (site-ul primariei)
CherbourgAvand o populatie de 44.108 locuitori, orasul Cherbourg – Octeville este oras port la Marea Manecii, avand o pozitie geografica privilegiata.Situat in regiunea Normandia , in nord-vestul Frantei, este port comercial, militar si de pasageri, fiind totodata locul unde fac escale marile pacheboturi transatlantice. Aici este arsenalul naval al Frantei. Inca din anul 1996 intre orasele Deva si Cherbourg-Octeville s-au demarat actiuni de colaborare intre autoritatile locale, urmand ca in vara anului 2004, urmare legaturilor stabilite de-a lungul anilor sa se semneze actul de infratire intre cele doua orase. La 28 februarie 2000 , orasul Cherbourg a absorbit Octeville, luand denumirea oficiala de Cherbourg - Octeville.In perioada celui de al II-lea razboi mondial, orasul a fost ocupat de catre armata germana, fiind puternic marcat de catre ocupanti care l-au considerat un loc strategic esential in actiunile lor. Astazi , Cherbourg este un port de o importanta internationala, care gazduieste marile manifestari nautice, un oras modern, unde arta si turismul atrag nenumarati turisti. Este recunoscut prin teatrele sale, muzeele de arta si istorie , biserica “Sainte-Trinite”, “Saint-Martin”, castelul “de Ravalet”si “Cite de la mer”- marele muzeu care expune aspecte istorice si stiintifice ale subiectelor maritime. Orasul are nenumarate alte frumuseti care asteapta ca turistul sa le descopere.Cherbourg este un oras modern, cu multe parcuri si muzee de arta si istorie.

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1