ferenc2Situata in incinta Cetatii. Este celula in care a fost inchis David Ferenc (1520-1579) intemeietorul si primul episcop al Bisericii Unitariene. Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meşter sas. După terminarea studiilor la Wittenberg în anul 1551, a fost mai întâi rectorul gimnaziului catolic din Bistriţa. După convertirea sa la credinţa lutherană a activat în 1554 ca pastor evanghelic la Petriş. Un an mai târziu s-a mutat la Cluj ca rector evanghelic şi a devenit superintendentul lutheranilor din oraş.

În 1564, după separarea definitivă a calvinilor maghiari de evanghelicii lutherani (saşi), a fost ales episcop calvinist al bisericilor maghiare din Transilvania şi numit pastor la curtea principelui transilvan Ioan al II-lea Sigismund Zápolya.
placaferencDiscuţiile sale asupra trinităţii au început în 1565 exprimându-şi dubii asupra personalităţii Spiritului Sfânt. In 1579, 1-2 iunie, Dieta din Alba Iulia îl acuză pe David Ferenc de încălcarea legii inovării. Ferenc David împreună cu majoritatea covârşitoare a preoţilor învaţă că omul Isus nu trebuie adorat.
Această învăţătură nu este o inovaţie, este concluzia firească a concepţiei despre unicitatea lui Dumnezeu. Giorgio Blandrata însă îl acuză ca inovator la principe, iar acesta îi interzice să predice şi-l pune sub pază la domiciliu. David Ferenc Ferenc David pe atunci grav bolnav este condamnat de dietă pentru inovare: ”Maiestatea sa principele a înţeles toată această cauză; a înţeles că tu [Ferenc DAVID] condus de creierul tău, nesocotind opinia Bisericii, te-ai dedat ateismului, blasfemiei blestemate şi ne mai auzite, şi ai manifestat împotriva hotărîrilor ţării şi ai inovat; Înălţimea Sa deci va stabili împotriva ta pedeapsa exemplară pe care o meriţi, pentru că trebuie să-i ferim şi pe alţii de asemenea inovaţii excesive. 

ferenc3

Până ce maiestatea sa principele nu va hotărî altfel, te ţine sub pază”. Ferenc David va fi închis în cetatea Devei unde moare după o suferinţă de patru luni şi jumătate la 15 noiembrie 1579.
Împrejurările decesului sau sunt tot atât de necunoscute, ca şi locul unde a fost înmormântat. In 1948 deasupra intrarii in celula a fost pusa o placa inscriptionata in limba maghiara si romana cu textul: "David Ferenk emleke. Amintirea lui Francisc David."
De asemenea, in interiorul celulei, a fost montata o tableta comemorativa cu textul: "David Ferenk 1520? - 1579. Fondatorul si primul episcop al Bisericii Unitariene. In acest loc a murit ca martir." Acelasi text este inscriptionat si in limbile maghiara si engleza. 

ferenc1

davidf
Photo © Colectia www.orasuldeva.ro

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1