padureabejan1Pădurea Bejan, situată la o altitudine de 300-500 m este declarată rezervatie naturală de tip forestier incă din anul 1940. Deoarece are o deosebită valoare stiintifică, prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 rezervația naturală Pădurea Bejan a fost declarată arie protejată de interes national. Pe o suprafata de 103 ha, se gasesc toate speciile de stejar din Romania. Biologii au costatat ca indelungata convietuire a diverselor specii a dus la hibridari, iar existenta lor a dat valoare de unicat acestei rezervatii.

In Padurea Bejan se pot intalni stejarul pufos, gorunul, stejarul pedunculat, cerul, garnita plus hibrizii. Specii faunistice semnalate în arealul rezervației: căprioară (Capreolus capreolus), jderul de copac (Martes martes), iepurele de câmp (Lepus europaeus), apolonul negru (un fluture din specia Parnassius mnemosyne), șarpele orb (Anguis fragilis), șarpele lui Esculap (Elaphe longissima), șarpele de alun (Coronella austriaca), gușter (Lacerta viridis), vipera cu corn (Vipera ammodytes), șopârla de pădure (Lacerta praticola), șarpe inelat (Natrix natrix), sau brotacul verde de copac (Hyla arborea) sau ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata). La nivelul ierburilor vegetează mai multe rarități floristice; printre care: verigariu ( Rhamnus saxatilis ssp. tinctorius), albăstriță (Centaurea rocheliana), frăsinel (Dictamnus albus), cimbrișor (Thymus longicaulis) sau Danthonia alpina; o specie din familia Poaceae. 

padureabejan4

Zona pădurii Bejan este un loc preferat de către deveni, un loc ideal de relaxare şi petrecere a timpului liber. La intrarea in padure se gaseste o baza de agrement compusa din cabana, terenuri sportive, locuri de joaca pentru copii. In perioada comunista, aici se organizau spectacole artistice cu ocazia zilelor de 1 Mai, 23 August sau de Ziua Recoltei. Oamenii faceau gratare sau serveau mici si bere la cabana care exista in acea perioada in zona de agrement.
In prezent, in zona padurii Bejan, in apropierea cartierului Micro 15 a fost amenajat Parcul Bejan care pune la dispozitia devenilor un inedit loc de relaxare si agrement.

 Pentru alte detalii despre Parcul Bejan cititi articolul Parcul Bejan.

cabanabejan2

Cabana Bejan in perioada comunista.

Platoul Padurii Bejan este si una din locatiile antrenamentelor FITINTENSE

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1