groza2La Deva a fost restaurată clădirea in care a locuit dr. Petru Groza, presedinte al Frontului Plugarilor (1933-1953), prim-ministru (1945-1952), presedinte al Prezidiului M.A.N. In urma cu cativa ani a fost reparata casa parinteasca din satul natal Bacia, iar in anul 2006 o firma autorizata a inceput lucrari de restaurare la Casa aflata in parcul municipiului Deva. Constructia a fost inaltata in anii 1926-1931, dupa un proiect al lui Horea Creanga, nepot al povestitorului din Humulesti. 

 

La 18.07.1929, Dr. Petru Groza cere primăriei permisiunea de construcţie a unei case cu etaj în str Avram Iancu nr.1, în locul alteia vechi, aflate în curs de demolare. Lucrările au început apoi, pentru ca în iarna lui 1931, Dr. Petru Groza să solicite şi să primească permis de locuit. Casa Dr. Petru Groza figureaza pe lista monumentelor arhitectonice de interes national. Casa din Deva este o cladire impozanta, conceputa pe 3 nivele. In afara de spatii pentru locuit, ea gazduieste arhiva particulara a familiei, socotita a fi cea mai mare din tara.In perspectiva se preconizeaza infiintarea Fundatiei "Dr. Petru Groza" si includerea casei muzeu in circuitul turistic national. Restauratorii au respectat intru totul stilul si culorile initiale. Aici locuieste in prezent bucatarul Petru Popa, care de mic copil se bucura de increderea familiei Groza. El indeplineste si misiuni de custode sau "secretar" cum ii place sa se prezinte oaspetilor. Dupa stingerea din viata a lui Petru Groza (1958) in aceasta casa a continuat sa locuiasca sotia sa, Ana, care a prins venerabila varsta de peste 99 ani. (1897-1996). Dupa pensionare, fiica Maria, fost ministru adjunct de externe si Octavian, fost ministru al energiei electrice si ulterior ambasador la Viena, au revenit la Deva, unde au locuit pana la sfarsitul vietii. Un alt fiu, medicul Petru Mircea, a locuit in Bucuresti, unde s-a stins din viata in anul 1997. Fiica cea mai mare, Lucia Prostean (n. 1916) este stabilita la Timisoara, iar fiul cel mai mic, Liviu (n.1925) are domiciliul in Bucuresti. Nepotii lui Groza, in numar de 7 se afla 2 in SUA, 1 in Elvetia, 2 in Bucuresti si alti 2 la Timisoara. 

groza3

La casa din Deva, familia Groza a fost vizitata in cursul anilor de catre mari personalitati din tara si de peste hotare: Octavian Goga cu sotia Venturia, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu, Ion Agarbiceanu, Victor Eftimiu, Peter Neagoe, Seton Watson, Athanase Joja, patriarhii Justinian, Iustin Moisescu si Teoctist (cand era episcop de Arad), mitropolitul Ardealului Nicolae Balan, Alexandru Averescu, printul Scarlat Calimachi, Gh. Bratianu, Alecu Constantinescu, generalul Constantin Sanatescu, Mihail Manoilescu, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Constantin Parvulescu, Emil Bodnaras, Gheorghe Gheorghiu-Dej, C.I. Parhon, Chivu Stoica, liderul Mongoliei Tedenbal, si altii. In anul 2005 casa din Deva a fost vizitata de academicianul Razvan Theodorescu si de printul Paul de Romania impreuna cu sotia.Cu prilejul diferitelor sarbatori religioase sau comemorari, urmasii lui Groza se reunesc la Deva sau Bacia. In acest sat, in modestul cimitir ortodox, isi dorm somnul de veci Adam Groza (tatal lui Petru Groza), Ana si Petru Groza, fratii Victor si Liviu, precum si fiii Petru Mircea, Octavian si Maria. Tot la Bacia a fost transportata si statuia lui Petru Groza, care in anul 1992 a fost demolata abuziv din centrul orasului Deva. Ea urmeaza sa fie reamplasata pe un soclu nou in satul Bacia, prin grija Primariei si a Consiliului Local, conform dorintei locuitorilor din sat.
(articol scris de Lazar Ioachim)


placacomemorativaIn anul 2008, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la moartea Dr. Petru Groza la intrarea in Casa muzeu, in cadrul unei ceremonii la care au participat personalitati ale orasului Deva precum si prieteni si admiratori ai lui Petru Groza, a fost dezvelita o placa comemorativa cu inscriptia: "In aceasta casa a locuit Dr. Petru Groza (1884-1958) delagat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, presedinte al Frontului Plugarilor, Prim Ministru 1945-1952, presedinte al Prezidiului M.A.N. 1952-1958, ctitor de biserici si catedrale ortodoxe".

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1