decebalcalare1

Statuia ecvestra a lui Decebal situata in Piata Victoriei, in fata Casei de Cultura, a fost dezvelita la data de 28 februarie 1976. La festivitatea dezvelirii monumentului s-a intonat Imnul de Stat al Republicii Socialiste Romania si a fost trimisa o scrisoare de recunostinta tovarasului Nicolae Ceausescu.
Pe scena amenajata in Piata Victoriei, s-a desfasurat apoi un amplu spectacol de cantece si dansuri de evocare a unor momente istorice, spectacol intitulat "Decebal, ctitor de neam". Spectacolul a fost sustinut de artisti din Deva si judetul Hunedoara, corurile din Orastie, ale cadrelor didactice ale liceelor Pedagogic, "Decebal" si de muzica din Deva, grupul de tulnicarese din Bulzestii de Sus, echipele de calusari din Orastioara de Sus, taraful din Vata de Jos, echipe de dansatori din Toplita, grupul de balerini de la "Teatrul de estrada" din Deva. 


Dupa amiaza si seara, pe scena Casei de Cultura, actorii Teatrului din Botosani au prezentat piesa "Decebal" de Mihai Eminescu.

decebal222
Secventa din timpul spectacolului consacrat dezvelirii monumentului.

Desi mai exista un monument al regelui dac in fata parcului de la poalele Cetatii, conducerea de partid de atunci a aprobat realizarea statuii. Totusi, au existat unele dispute privind sexul calului si incaltarile lui Decebal. In mod normal, Decebal trebuia incaltat in opinci, dar pana la urma au decis ca trebuie cizme, desi pe vremea dacilor cizmele nu existau. Finantarea realizarii statuii a fost realizata de fosta Uniune Generala a Sindicatelor din România (UGSR), institutie care administra si Casa de Cultura. Lucrarea, realizata din bronz, a fost turnata la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti. Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea. Ion Jalea s-a nascut la 19 mai (1 iunie) in comuna Casimcea din judetul Tulcea. Ramas fara o mana, dupa ce a fost pe front, sculptorul Ion Jalea a uimit o lume intreaga cu talentul său. "La Cal”, asa este cunoscuta de catre deveni zona din jurul statuii. Este locul preferat de intalnire pentru indragostiti, prieteni, pensionari sau protestatari.

decebalecvestra

decebalcalare3

 decebalcalare4

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1