petrugroza7

Monumentul din bronz il reprezenta pe Dr. Petru Groza in picioare, asezat pe un soclu inalt din marmura rosie de Carara si a fost dezvelit in 7 decembrie 1962, pe locul unde la 18 aprilie 1933 a avut loc marea adunare a Frontului Plugarilor. Statuia avea inaltimea de 4,5 m, iar soclul de granit avea 2,3 m si pe el scria: "Dr. Petru Groza-1884-1958". Mana dreapta a statuii cu degetul aratator indreptat inspre fostul sediu al Bancii Nationale i-a facut pe locuitorii orasului sa glumeasca spunand ca Dr. Petru Groza arata inspre banca ce fusese a lui si comunistii i-au confiscat-o. Lucrarea este opera 

sculptorului Constantin Baraschi din Bucuresti.In 1990, dupa caderea regimului comunist, statuia lui Dr. Petru Groza a fost demontata si dusa intr-o curte in spatele Prefecturii, unde a zacut rasturnata pana in 2007, desi Comisia Nationala a Monumentelor a cerut "respectarea tuturor masurilor ce se impun pentru pastrarea integritatii ansamblului si conservarea lui". In locul statuii Dr. Petru Groza, a fost inaltata in 1999 statuia imparatului Traian.

In anul 2007, la initiativa primarului comunei Bacia, Emil Risteiu, statuia a fost transportata la Bacia, unde s-a nascut Dr. Petru Groza in data de 7 decembrie 1884, in familia unui preot ortodox, Adam Groza.

petrugroza1

"Ar fi pacat sa dam aceasta statuie, deoarece ea apartine Devei. Sunt cateva tone de bronz, ea este valoroasa. Propun sa gasim o solutie, pentru ca ea sa fie amplasata in curtea casei familiei Groza din municipiul Deva. La Bacia, nu o mai vede nimeni, va sta acolo, printre gaini si caini, la tara", a declarat consilierul local PNL Sandu Borbeanu cand s-a discutat in Consiliul Local transmiterii statuii dr. Petru Groza, din domeniul public al municipiului in domeniul comunei Bacia si administrarea Consiliului local Bacia. Un alt ales local, Ioan David, a sustinut ca dr. Petru Groza a fost o personalitate si "nu are rost ca el sa fie vazut ca acela care a adus tancurile rusesti peste noi. Sa nu cadem in extrema cealalta si sa-l judecam. Doar istoria poate sa faca asta".

petrugroza5

Statuia lui Dr. Petru Groza demontata.

Viceprimarul Marcel Morar a afirmat ca solicitarea primarului comunei Bacia si a alesilor locali de acolo, de a le fi data statuia respectiva, este justificata. "Statuia va fi montata in curtea casei familiei Groza din Bacia. De 21 de ani, familia fostului premier nu si-a manifestat dorinta ca statuia sa fie asezata in curtea casei din Deva", a spus viceprimarul Marcel Morar.
Mai multe despre Dr. Petru Groza...

petrugroza2

groza5

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1