capelaveche1Religie: Catolica
Preoti: Calugari franciscani
Anul constructiei: 1766
Anul demolarii: 1886
In trecut, in fosta piata principala a orasului (Piata Unirii), pe locul din fata actualei statui a lui Traian, a existat o veche capela catolica. Aceasta capela a fost construita in anul 1766 de doi frati armeni, mari negustori in Deva, Martin si Stefan Bosniac (Márton Bosnyák si István Bosnyák), originari din Dumbraveni. Pentru buna functionare a capelei s-a incheiat un acord scris intre fratii fondatori si autoritatea monahala din Deva. In capela serveau calugari franciscani in limba latina, si numai in anumite zile se tineau predici si in limba maghiara si romana.

Sub biserica exista o cripta in care au fost ingropati armeni din 14 familii printre care si David Eberhard fost comandant militar al Devei, iar in jurul bisericii inca 20 de persoane.
In primavara anului 1849, in timp ce trupele austriece conduse de Kodics Grenzer capitan în armata de ocupatie trageau din Cetate cu tunurile in oastea revolutionara maghiara, cateva proiectile au lovit capela si s-au oprit in zid. Proiectilele s-au vazut apoi multi ani, fiind pastrate acolo ca amintire istorica.
In anul 1878, datorita faptului ca turnul si acoperisul de lemn al bisericii s-au degradat, serviciul divin a fost interzis de politie si biserica a fost inchisa timp de 8 ani. In data de 6 iunie 1886, dupa ce Primaria a cumparat capela cu 1500 florini, e ea a fost demolata dupa o existenta de 120 de ani. Clopotele au fost duse in colonia ceangailor si instalate intr-o clopotnita. Un clopot era din 1785, facut la Viena si avea o inscriptie in limba germana, iar al doilea era din 1832, avea o inscriptie in limba armeana si a fost daruit de  Lukács Pedros.
Inaintea demolarii sale, in 1886, capela a fost fotografiata de catre capitanul orasului Deva de la acea vreme, Alex Sulut (Sulutz Sándor). Este singura imagine care s-a pastrat cu aceasta capela.

img1 img2
 Imaginea scanata a fotografiei reprezentand capela. Imagina publicata in
"Történelmi és Régészeti Társulat Évkönyve 1899"

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1