bisericapolitie

Religie: Ortodox
Preot: Bogdan Niţu
Hram: Sfântului Mare Mucenic Mina
Adresa:
Str. Mihai Eminescu, nr.130
Deva, 330176, HD
Biserica ”Sfântul Gheorghe” și ”Sfântul Mina” din curtea Inspectoratului Județean de Poliție din Deva a fost sfințita la data de 11 noiembrie 2013. Slujba de târnosire a fost oficiata de Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Parinte Laurențiu, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Parinte Nicodim, și Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Parinte Gurie. Cei trei ierarhi au

binecuvântat și monumentul polițistului român cu curtea instituției, potrivit Trinitas TV. Biserica a fost realizata între anii 2012-2013, cu sprijinul Inspectoratului Politiei Judetene Hunedoara. La final, Mitropolitul Ardealului a acordat diplome și distincții ctitorilor și binefacatorilor lacașului de cult. "Lăcaşul de cult, avându-i ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiţi şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, va deservi nevoile spirituale ale poliţiştilor hunedoreni, ale familiilor acestora şi ale altor credincioşi din municipiul Deva", a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, care este si părintele onorific al bisericii. Biserica ”Sfântul Gheorghe”, construita din lemn de brad şi având o navă principală cu laturile de 14,55 metri, respectiv 6,20 metri, respectă arhitectura specifică bisericilor ortodoxe hunedorene. Turnul-clopotniţă este situat în partea de apus, pe pridvorul deschis.
Odata cu sfintirea bisericii, inspectorul principal preot Bogdan Nitu a fost ridicat la rang de iconom stavrofor. Acesta este un rang onorific bisericesc care se confera preotilor cu o activitate pastorala exceptionala de catre episcopul eparhiot. De asemenea, seful IPJ Hunedoara, comisar sef Liviu Dumitru, a primit din partea Mitropolititului Ardealului, IPS Laurentiu Streza, "Crucea Saguniana pentru mireni", o distinctie oferita in semn de pretuire celor care au contributii deosebite la edificarea bisericii.

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1