reformata1

Religie: Reformat (Calvin)
Stil arhitectonic: Eclectic
Preot: Lovász János
Adresa:
Str. Lucian Blaga nr. 2
Deva, 330153, HD
Tel.: 0254.215.728
Biserica Reformată a fost ridicată pe locul unei vechi biserici medievale care data din secolul al XIII-lea și care a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul dijmei papale din 1332. Se spune că, la începuturi această biserica ar fi fost ortodoxă şi că Ioan Corvin îi purtase o grijă

deosebită. În secolul XIV biserica aparține cultului grecesc și apoi catolic, ea devenind reformată dupa anul 1545. Primul preot cunoscut a fost András Sándor Tordai, care şi-a început activitatea la Deva probabil în 1564. Prima modificare semnificativă a vechii biserici medievale a avut loc probabil la sfârşitul secolului al XIV-lea când în locul corului romanic s-a construit un cor gotic poligonal.
torday11Tot din secolul al XVI-lea la nivelul superior al turnului clopotniţă funcționează un orologiu. În anul 1836 biserica este demolată și începe construcția unei noi biserici reformate proiectată de Szasz Jozsef în stil eclectic. Lucrarile au fost întârziate, datorită marelui incediu din același an (1836), a revoluției din 1848 și a inundației din 1851, fiind încheiate doar în anul 1853, iar turnurile după 7 ani. Turnul şi-a căpătat forma finală în 1868: un coif acoperit cu şindrilă, sprijinit pe un foişor din lemn. Deoarece la sfârşitul secolului al XIX-lea biserica a ajuns într-un stadiu avansat de degradare, s-a decis demolarea sa şi construirea unei biserici noi. Biserica nouă a fost construită în Piaţa Felszeg, la distanţa de 15 metri de locul bisericii vechi. Lucrările de construcţie au început în mai 1908, prin punerea festivă a unei pietre de temelie pe care a fost gravată lista cu numele membrilor bisericii de atunci, deoarece construcția bisericii s-a realizat în mare parte din donațiile lor. 
Construcţia bisericii a fost terminată în anul 1910 și a fost sfinţită în 23 octombrie 1910. Construită din cărămidă roșie, are un turn cu ceas. În turnul estic se gasește unul dintre cele mai mari clopote din județ, cântărind 3600 kg. Biserica este situată la bifurcaţia străzii Gheorghe Bariţiu, pe o insulă, care cândva făcea parte integrantă din piaţa Felszeg. Este construită din caramidă roșie și are un turn cu ceas. În interiorul bisericii se regăsesc încastrate în perete, mai multe fragmente provenind din vechea biserică precum și piatra funerară a lui Sándor András Tordai. Pe partea opusă a corului, se poate vedea piatra funerară a lui Zsófia Sulyok cu blazonul Jagellon deasupra sa. 

reformata2

placa2

O altă piatră funerară din vechea biserică, cea a lui Katalin Bajomi este încastrată în peretele estic. Această piatră de mormânt datând din anul 1554 a fost descoperită de Nicolae Iorga în 1905 și a fost pusă de el însuși la loc ferit, ca să nu se piardă. A gasit-o pe locul unui vechi cimitir, fiind pusă pe mormântul soției unui castelan al locului, Dominic Dobo (Dobo, nume dacic), și al pruncului lor, morți de ciumă. Pe piatra funerară, scrisă în limba latină, se gasește o inscripție care atrage atenția încă de la inceput: "Cum regeret Dacos montilcolasque Getas..." tradusă în: "Pe când era stăpân Dominic Dobo peste dacii și geții care locuiau în munți..." - făcând referire la locuitorii din Munții Poiana Ruscă și, mai departe, în Munții Zarand. Este un document epigrafic de o extraordinară importantă pentru istoriografia românească și reprezintă o dovadă incontestabilă a continuitații românilor ca urmași ai daco-geților în această zonă, pâna în secolul al XVI-lea. Bustul lui Tordai Sandor Andras (1529- 1579) dezvelit prin efortul Bisericii reformate în 2004 este amplasat în curtea bisericii reformate din Deva. Născut în 1529 la Turda, Tordai Sandor Andras a urmat cursurile Universitații din Wittenberg, după care în 1560 revine ca preot la Turda. A avut un rol important în răspândirea ideilor Reformei în Transilvania. Implicat activ în disputele cu cei care negau Sfânta Treime, a fost unul din principalii opozanți ai episcopului unitarian David Ferenc. În 1564-1565 ajunge la Deva. A devenit episcop al bisericii reformate din Transilvania. A murit în 1579, la Deva, fiind înmormântat în biserica de aici. Piatra lui de mormânt, se află încastrată în peretele bisericii reformate actuale, construite în 1910. 

Adresa: 
Str. Lucian Blaga nr. 2
Deva, 330153, HD
Tel.: 0254.215.728
Religie: Reformat (Calvin)
Stil arhitectonic: Eclectic
Preot: Lovász János

 

bisericareformata

A Dévai Református Templom mai alakjában s mellette a papilak melyen Salamon Ferencz emléktáblája van A Dévai Református Templom
Biserica Reformata din Deva. Sursa: Vasárnapi Ujság, 1893 Biserica Reformata din Deva. Sursa: Vasárnapi Ujság, 1893

 

bisericareformata111
Biserica Reformata din Deva. 
Sursa: A Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat Évkönyve (1896-1898)

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1