Documentarul Secretul Devei (România, 2007) le urmăreşte pe Mălina şi Raluca - alias Pitic, două fete care îşi încep cariera în gimnastică la Şcoala Sportivă de la Deva, şcoală aflată încă în umbra gloriei Nadiei Comăneci. Fetele acceptă să plătească preţul suportării antrenamentelor dure şi al antrenorilor neîndurători în speranţa de a călca pe urmele foste campioane. În urma primei competiţii desfăşurate la Constanţa, Pitic se întoarce cu o medalie de argint, iar Mălina revine cu mâna goală, spre tristeţea şi surprinderea părinţilor. Filmul vede brutalitatea antrenorilor drept responsabilă pentru timorarea Mălinei şi pentru imposibilitatea ei de a da randament maxim. În final, aflăm că, ani mai târziu, Mălina renunţă la gimnastică în favoarea atletismului, pe când Pitic, pe care asprimea fizică şi psihică a antrenamentelor au afectat-o mai puţin, rămâne în lotul olimpic şi devine o gimnastă importantă. Deşi a primit câteva premii la festivaluri internaţionale de film (Premiul de Debut - Sehsüchte 2007, Premiul Publicului - Festivalul de Film Trieste 2008, Menţiune specială a juriului - Planete Doc Review, Marele Premiu al Juriului - Festivalul Chronograf Moldova 2008), documentarul rămâne unul controversat deoarece tânăra regizoare Anca Miruna Lăzărescu a încercat să scoată în evidenţă duritatea antrenamentelor, brutalitatea antrenorilor şi sărăcia din România.
Anca Miruna Lăzărescu consideră că disciplina este cheia succesului gimnasticii româneşti. Referindu-se la metodele de antrenament de la Deva, regizoarea consideră că se aseamănă cu cele folosite în şcoli: "Am simţit pe pielea mea metodele de învăţământ din şcolile româneşti. Din când în când educatoarea ne mai împărţea câte-o palmă sau nuia. Metodele erau similare cu cele folosite în Germania anilor 50’. Gimnastica în România este foarte importantă. Este un sport cu tradiţie. Problema este că sistemul este şubred, canalizat pe succes cu orice costuri.
Calitatea vieţii din România este foarte scăzută, iar implicarea părinţilor câteodată lasă de dorit. Pe parcursul filmului am discutat cu ei şi mi-au spus că tot ce contează este ca, la final, copilul să vină cu o medalie acasă. Numărul copiilor de la Deva este în continuă scădere.
Pe vremea lui Ceauşescu era o onoare pentru orice părinte să îşi trimită copilul la Deva. Cercetările pentru realizarea acestui documentar au durat aproximativ patru ani de zile, timp în care am urmărit îndeaproape destinul celor două fete, Raluca şi Mălina.
Obiectivul principal a fost de a trage un semnal de alarmă asupra viitorului gimnasticii din România, o ţară în care speranţa la medalia de aur implică multe eforturi şi traume".

The Secret of Deva (2007) IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1566201/

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1