fantanaculebada1

Fantana cu lebada este amplasata in fata Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, al carui sediu se gaseste in incinta palatului Magna Curia, cunoscut ca și Castelul Bethlen. In data de 2 decembrie 1734, Ioan Haller devine guvernator al Transilvaniei,.preluand aceasta functie de la generalul Wallis. Dupa preluarea functiei de guvernator, Haller primeste din partea împăratului Carol al VI-lea, castelul si moșia Deva, fără cetate. Haller și soția lui, Sofia Daniel, din familia nobiliară Daniel, au fost cei care au înfrumusețat castelul și l-au extins, adăugând stilului

renascentist și aerul baroc pe care l-a păstrat și azi. Ei și-au stabilit aici reședința și l-au angajat pe unul dintre cei mai cunoscuți constructori în stil baroc din Transilvania acelei perioade, iar acela i-a adăugat elementele monumentale. În curtea și grădina domeniului au fost două fântâni arteziene, una reprezentată cu o lebădă cu gâtul străpuns de o sabie, blazonul familiei Daniel de Vârghiș, din care provenea Sofia, și alta cu un leu, blazonul familiei Haller de Hallerstein. Ambele fântâni erau alimentate de un apeduct din țevi ceramice care, probabil, aducea apa de pe dealul cetății. 

Acum, în fața castelului, a fost reconstituit ansamblul baroc al fântânii cu lebădă de altădată; un putto ține cu brațele lui o scoică pe care e așezată lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată. Sculptura a fost restaurată după descrierile găsite și cu fragmente descoperite de la vechea fântână.

fantanaculebada2

Sculptura ce reprezintă lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată, blazonul familiei Daniel

fantanaculebada3

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
gazetareplica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1