Monumentul din bronz îl reprezenta pe Dr. Petru Groza în picioare, așezat pe un soclu înalt din marmură roșie de Carara și a fost dezvelit în 7 decembrie 1962, pe locul unde la 18 aprilie 1933 a avut loc marea adunare a Frontului Plugarilor.
Statuia avea înălțimea de 4,5 m, iar soclul de granit avea 2,3 m și pe el scria: “Dr. Petru Groza‑1884‑1958”. Mâna dreaptă a statuii cu degetul arătător îndreptat înspre fostul sediu al Băncii Naționale i-a făcut pe locuitorii orașului să glumească spunând că Dr. Petru Groza arată înspre banca ce fusese a lui și comuniștii i-au confiscat-o.
Lucrarea este opera sculptorului Constantin Baraschi din București. În 1990, după căderea regimului comunist, statuia lui Dr. Petru Groza a fost demontată și dusă într-o curte în spatele Prefecturii, unde a zăcut răsturnată până în 2007, deși Comisia Națională a Monumentelor a cerut “respectarea tuturor măsurilor ce se impun pentru păstrarea integrității ansamblului și conservarea lui”.
În locul statuii Dr. Petru Groza, a fost înălțată în 1999 statuia împăratului Traian.
În anul 2007, la initiativa primarului comunei Băcia, Emil Rîșteiu, statuia a fost transportată la Băcia, unde s-a născut Dr. Petru Groza în data de 7 decembrie 1884, în familia unui preot ortodox, Adam Groza.
“Ar fi păcat să dăm această statuie, deoarece ea aparține Devei. Sunt câteva tone de bronz, ea este valoroasă. Propun să găsim o soluție, pentru ca ea să fie amplasată în curtea casei familiei Groza din municipiul Deva.
La Băcia, nu o mai vede nimeni, va sta acolo, printre găini și câini, la țară”, a declarat consilierul local PNL Sandu Borbeanu când s-a discutat în Consiliul Local transmiterii statuii dr. Petru Groza, din domeniul public al municipiului în domeniul comunei Băcia și administrarea Consiliului local Băcia. Un alt ales local, Ioan David, a susținut că dr. Petru Groza a fost o personalitate și “nu are rost ca el să fie văzut ca acela care a adus tancurile rusești peste noi. Să nu cădem în extrema cealaltă și să-l judecăm. Doar istoria poate să facă asta”.
Viceprimarul Marcel Morar a afirmat că solicitarea primarului comunei Băcia și a aleșilor locali de acolo, de a le fi dată statuia respectivă, este justificată. “Statuia va fi montată în curtea casei familiei Groza din Băcia. De 21 de ani, familia fostului premier nu și-a manifestat dorința ca statuia să fie așezată în curtea casei din Deva”, a spus viceprimarul Marcel Morar.