3

mai

Monumentul Luptătorilor Anticomuniști

0 Comments
25 views
40 secs
Monumentul Luptătorilor Anticomuniști (Photo: www.orasuldeva.ro)

Situat în fața Prefecturii, “bolovanul cu cruce” cum este numit de locuitorii Devei, a fost dezvelit în luna mai 2006. Pentru “monument”, Primăria municipiului Deva nu a cerut aviz din partea Direcției pentru Cultură, dar acest lucru nici nu l-a interesat pe edilul – șef al urbei.

Cu sau fără aviz, “bolovanul” a rămas la locul lui. Monumentul reprezintă o reparație morală față de luptătorii anticomuniști din munți, Ion Gavrilă Ogoranu, Elisabeta Rizea și Mihai Timaru. Elisabeta Rizea este o eroină a luptei anticomuniste din România. A fost arestată în 1952 și a făcut 12 ani de închisoare.

Timp de patru ani, Elisabeta Rizea a dus mâncare grupării Arsenescu – Arnăuțoiu, care se ascundea în munți, încercând să organizeze o mișcare de rezistență împotriva regimului comunist.

Ion Gavrilă Ogoranu și Mihai Timaru au fost doi luptători anticomuniști. Pe monument se găsesc inscripțiile: “Elisabeta Rizea – Haiducii Muncelului”, ” Ion Gavrilă Ogoranu – Grupul Carpatin Făgărășan” și “Recunoștință eternă luptătorilor anticomuniști. “

Monumentul Luptătorilor Anticomuniști (Photo: www.orasuldeva.ro)

TAGS:
Comments are closed.