3

mai

Monumentul Flacăra Olimpică (demontat în 2015)

0 Comments
20 views
2 mins
Monumentul Flacăra Olimpică (demontat în 2015) (Photo: www.orasuldeva.ro)

Amplasat în Piața Arras, în interiorul unei fântâni arteziene, Monumentul Flacăra Olimpică făcea parte din Grupul Statuar al Gimnastelor care a fost inaugurat în anul 2005. Monumentul împreuna cu fântâna a costat aproximativ 180.000 de lei. Cu o înălțime de 10 metri și construită din plăci de alamă aduse din Grecia, sculptura era așezată pe un soclu în interiorul fântânii arteziene. “Flacăra Olimpică” a fost executată în patru ateliere din Orăștie, pe o perioadă de trei ani.

Fântâna a fost pornită foarte rar astfel că a ajuns să aibe o valoare mai mult arhitectonică și decorativă. În anul 2015 autoritățile locale din Deva au considerat că arhitectură acestei sculpturi “nu concordă cu expresia urbană tip agoră promovată prin proiectul cu finanțare nerambursabilă” prin care a fost modernizată Piața Arras.

În consecință, sculptura împreună cu fântâna arteziană, au fost demontate. Primăria orașului Orăștie a cerut municipalității devene sculptura, pentru a o așeza în vecinătatea fostei case a regretatului artist lastic orăștian Nicolae Adam, cel care, de altfel, a și construit-o. Însă sculptura ajunsese deja un morman de fiare vechi, așa că s-a renunțat la ideea de a fi dusă la Orăștie. “Flacăra olimpică” se află, deocamdată depozitată la sediul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva.

Monumentul Flacăra Olimpică (demontat în 2015) (Photo: www.orasuldeva.ro)

TAGS:
Comments are closed.