3

mai

La sfinţi – Cele trei statuete ale unor sfinţi catolici (distruse)

0 Comments
19 views
32 secs
La sfinţi - Cele trei statuete ale unor sfinţi catolici. (Photo: Facebook)

Pe stânca aflată deasupra tunelului cetăţii, stâncă numită Calvaria, a existat un grup de trei statuete ale unor sfinţi catolici. Se presupune că ele datau din secolele trecute şi au fost ridicate de franciscani, pentru victimele execuţiilor care se efectuau de pe această stâncă, prin aruncarea osândiţilor la moarte în gol. Langa statuete exista si o cruce de piatra. Între 1900 și 1905 pe stâncă s-a construit și un mic foișor care adăpostea statuetele.

Foișorul a rezitat până în 1940, iar statuetele au fost distruse cu trecerea timpului şi în urma actelor de vandalism. Ultima dintre statui s-a prăbuşit în 1987 chiar peste staţia seismică aflată la poalele cetăţii.

În perioada dintre cele două războaie mondiale, uneori, în dimineața zilei de 1 mai aceste statui apăreau vopsite în roșu. Era manifestarea curajoasă a unor muncitori deveni, luptători ai Partidului Comunist Român. În prezent, în locul numit „La sfinţi” a fost ridicată o cruce din lemn și nu au mai fost păstrate urmele vechilor statui.

TAGS:
Comments are closed.