2

mai

Monumentul lui Acațiu Barcsay (demontat în 2014)

0 Comments
29 views
3 mins
Monumentul lui Acațiu Barcsay (demontat în 2014). (Photo: orasuldeva.ro)

Monumentul din piatră dedicat memoriei fostului comite suprem al Hunedoarei și Principe al Transilvaniei, Acațiu Barcsay, a fost restaurat și așezat în fața sediului Prefecturii județului Hunedoara, în data de 12 noiembrie 2011. La ceremonie a fost prezent ministrul Culturii, Hunor Kelemen.

Acațiu Barcsay (Photo: FaceBook)

Monumentul reprezintă o bucată a pietrei funerare a nobilului maghiar și obeliscul de bronz al acestuia, descoperite în apropiere de municipiul Deva, la Bârcea Mare. Acațiu Barcsay (1619‑1661) a fost Principe al Transilvaniei între anii 1658‑1660 și se spune despre el că ar fi fost “Proprietarul Cetății
Deva”.. Familia sa provenea din Țara Hațegului și era de origine română, însă maghiarizată.

După eșecul expediției militare din Polonia, a lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, la 7 octombrie 1658, a fost numit de Înalta Poartă ca principe al Transilvaniei. Acațiu Barcsay a abdicat la 31 decembrie 1660, apoi a fost luat prizonier și condamnat la închisoare în fortăreața Chioar. A fost ucis în timpul escortării spre locul de detenție în primele zile ale lui 1661.

Ca merite culturale, Acațiu Barcsay este recunoscut drept cel care a tipărit, pe cheltuiala sa, în anul 1648, Catehismul catolic al lui Petruș Canisius, prima carte publicată în limba română cu litere latine. Doctorul în istorie Vasile Ionaș, profesor universitar și fost director al Arhivelor Statului filiala Hunedoara, a menționat că principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay, nu poate fi numit ‘proprietar al Cetății Deva’, deoarece în anul 1615 Dieta Transilvaniei a dat o hotărâre prin care era interzisă înstrăinarea către particulari a bunurilor Fiscului sau cele ale Statului.

Așadar, Acațiu Barcsay ar fi avut un drept de folosință asupra cetății, nu unul de proprietate. ‘Acațiu Barcsay a fost stăpân al Cetății Deva în calitatea sa de Principe al Transilvaniei. (… ) Cetatea Devei și domeniul Hunedoarei aparțineau Fiscului, respectiv Statului.

După anul 1615 Dieta Transilvaniei a interzis darea în proprietate a bunurilor care aparțineau Statului. De aceea, chestiunea cu inscripția care apare pe monument ar trebui puțin reanalizată și, fără îndoială, termenul de “proprietar” ar trebui schimbat cu termenul de “stăpân”, ceea ce este cu totul altceva din punct de vedere juridic și istoric’, a explicat prof.univ.dr. Vasile Ionaș.

Deveanul Constache Rahoveanu Aoanei a prezentat luni la rând documente care confirmă că monumentul a fost amplasat în centrul istoric al Devei fără a avea toate avizele legale. Costache Rahoveanu Aoanei a mers în instanță cu teza sa, punctul forte al acțiunii în Justiție fiind un aviz dat de Ministrul culturii cu 4 zile înainte ca acesta să fie solicitat.

Astfel, ca urmare a deciziei pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, în 29 decembrie 2014, monumentul lui Acațiu Barcsay a fost demolat.

TAGS:
Comments are closed.