Fântâna arteziană cu lebădă. (Photo: www.orasuldeva.ro)
Fântâna arteziană cu lebădă este amplasată în fața Muzeului Civilizației Dacice și Romane, al cărui sediu se găsește în incinta palatului Magna Curia, cunoscut ca și Castelul Bethlen. În data de 2 decembrie 1734, Ioan Haller devine guvernator al Transilvaniei.preluând această funcție de la generalul Wallis.
După preluarea funcției de guvernator, Haller primește din partea împăratului Carol al VI-lea, castelul și moșia Deva, fără cetate. Haller și soția lui, Sofia Daniel, din familia nobiliară Daniel, au fost cei care au înfrumusețat castelul și l-au extins, adăugând stilului renascentist și aerul baroc pe care l-a păstrat și azi. Ei și-au stabilit aici reședința și l-au angajat pe unul dintre cei mai cunoscuți constructori în stil baroc din Transilvania acelei perioade, iar acela i-a adăugat elementele monumentale. În curtea și grădina domeniului au fost două fântâni arteziene, una reprezentată cu o lebădă cu gâtul străpuns de o sabie, blazonul familiei Daniel de Vârghiș, din care provenea Sofia, și alta cu un leu, blazonul familiei Haller de Hallerstein. Ambele fântâni erau alimentate de un apeduct din țevi ceramice care, probabil, aducea apă de pe dealul cetății.
Acum, în fața castelului, a fost reconstituit ansamblul baroc al fântânii cu lebădă de altădată; un putto ține cu brațele lui o scoică pe care e așezată lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată. Sculptura a fost restaurată după descrierile găsite și cu fragmente descoperite de la vechea fântână.