1

mai

Statuia pedestră a lui Decebal

0 Comments
60 views
3 mins
Statuia pedestră a lui Decebal (Photo: www.orasuldeva.ro)

Executată din bronz în mărime naturală, această statuie este primul monument ridicat în Deva.

Statuia a fost dezvelită la data de 6 august 1937. Ea este amplasată în parcul orașului, în stânga intrării principale și stă pe un soclu care are câteva trepte, toate din piatră de granit de la cariera Pietroasa din Deva.

Dezvelirea statuii lui Decebal, la Deva. Vicarul Mitropoliei din Sibiu tine o cuvantare. (Photo: Facebook)

Statuia îl reprezintă pe regele Decebal în picioare, rezemat de un scut. Pe fața soclului în partea de sus este săpată inscripția: “Decebal”. Pe cele patru fețe ale soclului au fost săpate basoreliefuri în bronz ce reprezintă următoarele imagini: în față, legendara lupoaică alăptând pe Romulus și Remus, în dreapta Horia, Cloșca și Crișan, împreună cu Avram Iancu, în stânga harta României întregite pe colțurile de sus cu efigiile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, iar în spate inscripția: “Dar nestrămutați strămoșii/Tot cu arma-n mâini au stat/Au văzut și munți de oase/Și de sânge râuri roșii/Dar din țara lor nu-I scoase/Nici potop și nici furtună”. (Coșbuc).

Statuia pedestră a lui Decebal (Photo: www.orasuldeva.ro)

Lucrarea se datorează sculptorului Radu Mânzat – Moga (1905‑1950) profesor la liceul Avram Iancu din Brad și a fost executată în anul 1935. Ea nu a fost prea reușită datorită poziției mâinilor lui Decebal care strică armonia mișcării și unității concepută de sculptor, dar se spunea pe atunci că aceste defecte s-ar datora puternicilor zilei care l-au obligat să dea acea poziție mâinilor. Prin anii 1943‑1944 acest sculptor a mai făcut un exemplar al statuii lui Decebal, tot pentru orașul Deva, mai reușită ca documentare istorică și că realizare artistică.

Despre aceasta a două lucrare se presupune că s-ar fi trimis pentru turnare în bronz, dar nu se cunoaște ce s-a ales cu ea.
În 1944, basorelieful reprezentând harta României întregite, a fost ridicat și locul a rămas gol până în 1966 când s-a fixat un alt basorelief care reprezintă o scenă de luptă daco-romană, lucrare întocmită de către sculptorul Nicolae Adam din Orăștie.

Deși basorelieful este bine lucrat, ar fi fost mai potrivit ca el să reprezinte harta Daciei întregi, peste care apoi să apară o scenă de luptă daco-romană. Stând de veghe la poalele Cetății, statuia pedestră a lui Decebal, este probabil cel mai vizitat și fotografiat monument al orașului Deva.

Dezvelirea statuii lui Decebal, la Deva. Vicarul Mitropoliei din Sibiu ține o cuvântare.

TAGS:
Comments are closed.