1

mai

Portretele în bronz ale gimnastelor

0 Comments
37 views
45 secs
Portretele în bronz ale gimnastelor. (Photo: orasuldeva.ro)

15 sculpturi în bronz înfățișând 11 gimnaste și 4 antrenori sunt amplasate pe o alee numită “Aleea Gimnastelor de bronz” în fața Sălii Olimpice de Gimnastică din Deva. Busturile sunt realizate de artistul plastic Ioan Șeu (67 de ani) și au fost turnate în bronz la începutul anului 2008 la o turnătorie din București. Lucrările au început însă din primăvara lui 2007.

Inaugurarea grupului statuar a avut loc la data de 15 mai 2008. Portretele au, fiecare, între 42‑43 de centrimetri înălțime și cântăresc în jur de 20‑30 de kilograme. Toate cele 15 lucrări au fost așezate pe socluri de granit înalte de 1,80 metri și noaptea sunt luminate printr-un sistem de reflectoare.

Busturile reprezintă pe Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivaș, Simona Amânar, Gina Gogean, Maria Olaru, Andreea Răducan, Daniela Șofronie, Monica Roșu, Lavinia Miloșovici și pe antrenorii Marta și Bela Karoly, Mariana Bitang și Octavian Belu.

Portretele în bronz ale gimnastelor (Photo: www.orasuldeva.ro)

“Portretele antrenorilor au fost montate în centru. În dreapta și în stânga au fost înșirate cele ale sportivelor cu care tehnicienii au adus glorie” – Ioan Șeu, artist plastic. Ideea a aparținut edililor municipiului Deva.

TAGS:
Comments are closed.