1

mai

Celula lui David Ferenc

0 Comments
38 views
3 mins
Celula lui David Ferenc (Photo: Facebook)

Situată în incinta Cetății. Este celula în care a fost închis David Ferenc (1520‑1579) întemeietorul și primul episcop al Bisericii Unitariene. Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meșter sas.

După terminarea studiilor la Wittenberg în anul 1551, a fost mai întâi rectorul gimnaziului catolic din Bistrița. După convertirea sa la credința lutherană a activat în 1554 că pastor evanghelic la Petriș. Un an mai târziu s-a mutat la Cluj că rector evanghelic și a devenit superintendentul lutheranilor din oraș.

În 1564, după separarea definitivă a calvinilor maghiari de evanghelicii lutherani (sași), a fost ales episcop calvinist al bisericilor maghiare din Transilvania și numit pastor la curtea principelui transilvan Ioan al II-lea Sigismund Zápolya.

Discuțiile sale asupra trinității au început în 1565 exprimându-și dubii asupra personalității Spiritului Sfânt. În 1579, 1‑2 iunie, Dieta din Alba Iulia îl acuză pe David Ferenc de încălcarea legii inovării. Ferenc David împreună cu majoritatea covârșitoare a preoților învață că omul Isus nu trebuie adorat.

Această învățătură nu este o inovație, este concluzia firească a concepției despre unicitatea lui Dumnezeu. Giorgio Blandrata însă îl acuză că inovator la principe, iar acesta îi interzice să predice și-l pune sub pază la domiciliu. David Ferenc Ferenc David pe atunci grav bolnav este condamnat de dietă pentru inovare: “Maiestatea să principele a înțeles toată această cauză; a înțeles că tu [Ferenc DAVID] condus de creierul tău, nesocotind opinia Bisericii, te-ai dedat ateismului, blasfemiei blestemate și ne mai auzite, și ai manifestat împotriva hotărârilor țării și ai inovat; Înălțimea Sa deci va stabili împotriva ta pedeapsa exemplară pe care o meriți, pentru că trebuie să-i ferim și pe alții de asemenea inovații excesive.

David Ferenc (Photo: Facebook)

Până ce maiestatea sa principele nu va hotărî altfel, te ține sub pază”. Ferenc David va fi închis în cetatea Devei unde moare după o suferință de patru luni și jumătate la 15 noiembrie 1579.

Împrejurările decesului său sunt tot atât de necunoscute, ca și locul unde a fost înmormântat. În 1948 deasupra intrării în celulă a fost pusă o placă inscripționată în limba maghiară și română cu textul: “David Ferenk emleke. Amintirea lui Francisc David. “

De asemenea, în interiorul celulei, a fost montată o tabletă comemorativă cu textul: “David Ferenk 1520? – 1579. Fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene. În acest loc a murit ca martir. ” Același text este inscripționat și în limbile maghiară și engleză.

TAGS:
Comments are closed.