1

mai

Casa memorială „Dr. Petru Groza”

0 Comments
95 views
8 mins
Casa memorială „Dr. Petru Groza" (Photo: Facebook)

La Deva a fost restaurată clădirea în care a locuit dr. Petru Groza, președinte al Frontului Plugarilor (1933‑1953), prim-ministru (1945‑1952), președinte al Prezidiului M.A.N. În urmă cu câțiva ani a fost reparată casa părintească din satul natal Băcia, iar în anul 2006 o firma autorizată a început lucrări de restaurare la Casa aflată în parcul municipiului Deva.

Construcția a fost înălțată în anii 1926‑1931, după un proiect al lui Horea Creangă, nepot al povestitorului din Humulești.

La 18.07.1929, Dr. Petru Groza cere primăriei permisiunea de construcție a unei case cu etaj în str Avram Iancu nr.1, în locul alteia vechi, aflate în curs de demolare. Lucrările au început apoi, pentru ca în iarna lui 1931, Dr. Petru Groza să solicite și să primească permis de locuit. Casa Dr. Petru Groza figurează pe lista monumentelor arhitectonice de interes național.

Casa din Deva este o clădire impozantă, concepută pe 3 nivele. În afară de spații pentru locuit, ea găzduiește arhiva particulară a familiei, socotită a fi cea mai mare din țară. În perspectiva se preconizează înființarea Fundației “Dr. Petru Groza” și includerea casei muzeu în circuitul turistic național.

Restauratorii au respectat întru totul stilul și culorile inițiale. Aici locuiește în prezent bucătarul Petru Popa, care de mic copil se bucură de încrederea familiei Groza. El îndeplinește și misiuni de custode sau “secretar” cum îi place să se prezinte oaspeților. După stingerea din viață a lui Petru Groza (1958) în această casă a continuat să locuiască soția sa, Ana, care a prins venerabila vârstă de peste 99 ani. (1897‑1996).

După pensionare, fiica Maria, fost ministru adjunct de externe și Octavian, fost ministru al energiei electrice și ulterior ambasador la Viena, au revenit la Deva, unde au locuit până la sfârșitul vieții. Un alt fiu, medicul Petru Mircea, a locuit în București, unde s-a stins din viață în anul 1997.

Fiica cea mai mare, Lucia Prostean (n. 1916) este stabilită la Timișoara, iar fiul cel mai mic, Liviu (n.1925) are domiciliul în București. Nepoții lui Groza, în număr de 7 se află 2 în SUA, 1 în Elveția, 2 în București și alți 2 la Timișoara.

La casa din Deva, familia Groza a fost vizitată în cursul anilor de către mari personalități din țară și de peste hotare: Octavian Goga cu soția Venturia, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu, Ion Agârbiceanu, Victor Eftimiu, Peter Neagoe, Seton Watson, Athanase Joja, patriarhii Justinian, Iustin Moisescu și Teoctist (când era episcop de Arad), mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan, Alexandru Averescu, prințul Scarlat Calimachi, Gh. Brătianu, Alecu Constantinescu, generalul Constantin Sănătescu, Mihail Manoilescu, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Constantin Pârvulescu, Emil Bodnăraș, Gheorghe Gheorghiu-Dej, C.I. Parhon, Chivu Stoica, liderul Mongoliei Tedenbal, și alții. În anul 2005 casa din Deva a fost vizitată de academicianul Răzvan Theodorescu și de prințul Paul de România împreună cu soția.

Cu prilejul diferitelor sărbători religioase sau comemorări, urmașii lui Groza se reunesc la Deva sau Băcia. În acest sat, în modestul cimitir ortodox, își dorm somnul de veci Adam Groza (tatăl lui Petru Groza), Ana și Petru Groza, frații Victor și Liviu, precum și fiii Petru Mircea, Octavian și Maria. Tot la Băcia a fost transportată și statuia lui Petru Groza, care în anul 1992 a fost demolată abuziv din centrul orașului Deva.

Ea urmează să fie reamplasată pe un soclu nou în satul Băcia, prin grija Primăriei și a Consiliului Local, conform dorinței locuitorilor din sat.
(articol scris de Lăzăr Ioachim – fostul șef al pieței Deva)

În anul 2008, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea Dr. Petru Groza la intrarea în Casa muzeu, în cadrul unei ceremonii la care au participat personalități ale orașului Deva precum și prieteni și admiratori ai lui Petru Groza, a fost dezvelită o placă comemorativă cu inscripția: “În această casă a locuit Dr. Petru Groza (1884‑1958) delegat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, președinte al Frontului Plugarilor, Prim Ministru 1945‑1952, președinte al Prezidiului M.A.N. 1952‑1958, ctitor de biserici și catedrale ortodoxe”.

TAGS:
Comments are closed.