1

mai

Bustul lui Gheorghe Barițiu

0 Comments
33 views
39 secs
Bustul lui Gheorghe Barițiu (Photo: www.orasuldeva.ro)

Bustul lui Gheorghe Barițiu este situat în curtea Liceului Pedagogic și este opera lui Ernest Kovacs, realizată în anul 1969. George Bariț, uneori scris George Barițiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania. Gheorghe Bariț a fost fiul lui Ioan Pop Bariț, preot greco-catolic, și al Anei Rafila.

Studiile primare le-a efectuat la școala unitariană din Trascău (azi Remetea, județul Alba) între 1820‑1824. A urmat apoi Gimnaziul la Blaj și studiile liceale la Liceul Piariștilor din Cluj, la secția umanitare și filosofie, iar apoi Facultatea de Teologie la Blaj între 1831‑1835. Mediul Bisericii Române Unite cu Roma a jucat un rol hotărâtor în formarea intelectuală a lui George Bariț.

Bustul lui Gheorghe Barițiu (Photo: www.orasuldeva.ro)

Atât tatăl, cât și bunicul său au fost preoți greco-catolici. El a fost pregătit la rândul său pentru cariera ecleziastică, însă s-a decis pentru cariera didactică, începând prin a preda la Liceul Comercial Românesc din Brașov.

TAGS:
Comments are closed.